Nefs Nedir? | Nefs - Ruh - Beden İlişkisi [Kendi Yazım]

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
    Konu Sahibi
Nefs Nedir? | Nefs - Ruh - Beden İlişkisi [Kendi Yazım]
Nefse Sesleniş
Ey nefsim! Yapma!..Beni boş şeylere sürükleme!. Bil ki; ben yanarsam sende yanacaksın.. Kahrolmak mı istiyorsun? Olmamız gereken yerden uzaklaşma! Benide yanında sürükleme!.. Halbuki burada kendini tutsan, fedakarlık etsen varacağın yerde kaybettiklerin için sevineceksin.. Ama her istediğini yapmaya devam edersen kaybettiklerini gördüğünde ağlayacaksın.. Bende sana engel olamadığım için kahrolacağım.. Gel beraber olalım.. Düşmanı kalemizden içeri sokma!..Aklımı kalbime bırak çünkü sende kalırsa onu şeytandan koruyamazsın..Nefsim, bilki; bedenimin askeri olan aklımı düşmana teslim edersen bedenimin kralı kalbim şehri terk eder..Şeytanın sana verdiği öğütleri sakın alma! Bilki o seni dünya ile kandırıp yakacak olandan başkası değildir..Bilki; Sen ağlarken o gülecek.. O zaman pişman olacaksın! Sana verilen hazineleri körü körüne harcamaktan şimdi vazgeç.. Sen şeytana kulağını tıka kalbi dinle o aklı en güzel şekilde yönetendir.. Şeytanın, en iyi bildiğin arkadaşının seni terkedeceği mahşerden önce sen onu terket ve kalbimle aklıma katıl.. Beraber cennette seninle her istediğimizin kabul gördüğü iyilik dolu kötülüklerden arınmış yaratıcının rızasında olan bir dünyada yaşayalım..

Nefsin Özellikleri
Nefs; Küçük bir çocuk gibidir, sizin küçük çocuğunuzdur.. Dünya ona toz pembe gelir.. O hep açtır hiç doymaz.. Hep birşeylerin peşinde koşar.. Sizde onu yaramaz ve hiç durmayan çoçuğunuzun peşinden koşuyormuşçasına takip edersiniz.. Onu yakaladığınız zaman bile istekleri devam eder.. Ancak ve ancak onu korkutmalısınız ki sesi kesilsin.. Dövmelisiniz ki dursun koşuşturmasın.. Bir çocuğun kötü arkadaşı varsa o da arkadaşına çeker..Onları ayırmak için görüşmelerini engellemelisiniz.. Ama onlar ne yaparsanız yapın dışarda sizin haberiniz yokken buluşurlar.. Siz bunu ancak çocuğunuz eve geldiğinde anlarsınız.. Yine döversiniz sizi üç gün dinler 4. gün başka bir arkadaş bulur.. Diğer şekilde söyleyeyim; O hep kötü arkadaşlar edinir, iyi arkadaşlarını ise sadece siz tanıştırabilirsiniz.. Ne kadar çok iyi arkadaşı olursa kötüler o kadar uzak durur, ne kadar çok kötü arkadaşı olursa iyiler o kadar uzak durur..
Onu her gün terbiye etmelisiniz, azarlamısınız kalbini kırmalısınız, bir karıncayı bile incitemeyen siz ona gerekirse şiddet uygulamalısınız..

Nefsi Algılamak
Bir örnek vereyim; Her gün zevk alarak yaptığınız bir şeyi bugün ya yapmayın, ya da yarılayın, şuan yapıyorsanız hemen bırakın.. İşte tam bu anda farkedeceksiniz ki bıraktığınız şeyden diğer zevk aldığınız şeye yöneleceksiniz.. Hayır işte tam burada durun! Şimdi yapmaya çok üşendiğiniz bir şeyi deneyin..Emin olun o sıkkınlığınız anında aklınız hep ilk bıraktığınız şeyde olacaktır bir an önce ona dönmek istiyorsunuzdur.. Bunu bir kaç gün farklı farklı şeylerle deneyin.. Durum hep aynı olacaktır.
İşte bu nefs :) İşte bu sizin yaramaz küçük çocuğunuz :)

Örneği biraz daha açıklayayım;
Bir çocuğu parka götürün siz ne kadar ısrar ederseniz edin eve gelmek istemeyecektir.. Evde durduğu müddetçe dışarı çıkamayacağını anlayıp bu sefer oyuncaklarına yönelecektir.. Yemek hazırlayıp sofra kuracağınız vakit oyuncaklarınıda elinden alırsanız emin olun o yemek onun için hiçbirşey ifade etmeyecek yine unutamadığı parkı tüm yaramazlığıyla istemeye başlayacaktır..

Nefsi Temizlemek
İşte insan budur.. Allah insanı(ruhu), Nefs denen çok inatçı bir varlıkla bütünleştirmiştir..Ve bu ikisi kullansın diye bizlere akıl ve kalp(vicdan) denen diğer iki varlığı hediye etmiştir..
Ama sorun şurada: Görüldüğü gibi nefs hep ama hep insanın kötülüğünü ister o insanı cennete götürecek her şeyden uzaklaşır..
Nefsin 4 kademesi vardır.. Nefsi Emmare yani bu yaramaz çocuktur.. Biz bunu terbiye ettikçe derecesi yükselir ve aklı başına geldikçe iyi işlere yönelmeye başlar.. Ama o her daim kötülüğe yatkındır.. Eğitimi kesildiği an tüm terbiyesi gider..
Nefs ancak Allah'ı anmakla, zikirle temizlenir.. Cehennemi ve Allah'ın gazabını hatırlamakla temizlenir.. Dahası Allah'ın rızasını kaybetmenin korkusuyla temizlenir..

Her ne kadar bizim gibi normal insanları pek ilgilendirmesede peygamber efendimizin veda hutbesinden bir hadisle(çünkü hadis o mertebeye ulaşmışlar içindir) yazdıklarıma son vermek istiyorum;
Nefsinize zulmetmeyin çünkü nefsinizinde üzerinizde hakkı vardır..[Hz. Muhammed SAV-Veda Hutbesi]
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt