Neden Kullandığımız Yazılımları Güncel Tutmalıyız?

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
Neden Kullandığımız Yazılımları Güncel Tutmalıyız?

Kabul etmek gerekiyor ki kullandığımız tüm yazılımlar mükemmel değildir. Oynadığınız bir oyunun son bölümündeki yaratığı kesmek üzereyken bilgisayarınızda çalışan bir programın kodlarından kaynaklanan bir sorundan dolayı bilgisayarınızın hata verip yeniden başlaması sırasında hissettiğiniz duyguların yanı sıra ağzınızdan çıkacak kelime ve cümleler bu yazımda anlatmak istediğim durumun bir kısmını size yeterince özetleyecektir. Gelin görün ki aslında konu bu kadarla da sınırlı değil. Sürekli olarak siber alemin kötü adamları bilgisayarınıza girip size ait özel bilgi ve şifreleri çalabilmek için yazılımlara ve işletim sistemlerine ait açıkları arayıp duruyorlar. Bu yüzden kötü adamlar bir delik bulup içeri sızmaya uğraşırken, iyi adamlar da yeni yamalar ve güncellemelerle yazılımları daha güvenli hale getirmeye çalışıyor. Bu durumda biz kullanıcıların yapması gerekende kullandığımız yazılımları en güncel şekilde kullanarak kendimizi sağlama almak oluyor.


İşletim Sistemleri:

Eğer işletim sistemi olarak Windows kullanıyorsanız tüm önemli güvenlik yamalarını almak için Otomatik Güncelleştirmeler özelliğini etkinleştirmelisiniz. Bu arada sitesine girerek bilgisayarınızda güncel olmayan her türden güncellemeyi görebilir ve isterseniz güncelleyebilirsiniz. Aranızda bazı güncelleştirmelerin bilgisayarlara zarar verdiğini duymuş olanlar varsa, lütfen böyle şeyleri bir kenara bıraksın çünkü bu tarz şeyler yıllar önceydi. Otomatik Güncelleştirmeleri aktifleştirdiğiniz taktirde tüm Microsoft ürünlerini, Microsoft Office'te dahil olmak üzere güncel tutarak bilgisayarınızı güvenlik açıklarından kolayca koruyabilirsiniz.


Mac kullanıcılarının da aynı şekilde işletim sistemlerini güncel tutmaları gerekmektedir. Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda yaşanan bir güvenlik açığı nedeniyle gerçekleşen Flashback istilası yüzünden Apple tarafından geç gelen güncellemeler ile sorun çözülmeye çalışılmıştı. Tüm Mac kullanıcılarının yüklemesi gereken bu güncellemeler ile java üzerindeki hataların giderilmesi dışında, eğer bilgisayarınızda Flashback istilası varsa bundan da kurtulabiliyorsunuz. Mac Apps mağazası üzerinden kendi yazılımınıza uygun olan tüm güvenlik ve gerekli güncellemeleri indirerek sisteminizi koruma altına alabilirsiniz.

Tarayıcılar:

Tarayıcılar, kullanıcıların zararlı sitelerde dahil olmak üzere dünyadaki tüm web sitelerini ziyaret etmelerine olanak tanıyan aracılardır. Eğer kullandığınız tarayıcıda herhangi bir güvenlik açığı bulunuyorsa, siber suçlular bir şekilde bu açıktan yararlanarak tarayıcınız üzerinde kullandığınız şifrelerinizi ele geçirebilir veya isteğiniz dışında zararlı yazılımları bilgisayarınıza yükleyebilir.


Eğer bilgisayarınızda Windows işletim sistemi kullanıyorsanız ve Otomatik Güncelleştirmeleriniz açıksa Internet Explorer otomatik olarak gerekli güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yükleyecektir. da aynı şekilde bir güncelleme varsa size bunu bildirir ve izniniz dahilinde güncellemeyi yaptıktan sonra, tarayıcınızı yeniden başlatıığınızda güncellemeler geçerli olur. Ayrıca 'ta güncelleme varsa otomatik olarak algılayarak sizin için güncellemeleri indirerek yükler. Eğer yeni bir tarayıcı güncellemesi mevcut ise muhtemelen 24 saat içerisinde bununla ilgili tarayıcınız tarafından bir bilgilendirme uyarısı alırsınız. Siz yine de emin olmak istiyorsanız tarayıcınızın hakkında bölümüne girerek bir güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Farklı bir tarayıcı kullanıyorsanız düzenli olarak güncellemelerini takip ederek en son stabil sürümü kullanmakta yarar vardır.

Tarayıcı Eklentileri:
Araç çubukları, tarayıcı yardımcısı nesneler ve diğer tarayıcı eklentileri, tarayıcınızın derinlerine kanca atan uygulamalardır. Kullandığınız tarayıcı eklentilerinden dolayı gelebilecek saldırılarda neredeyse direkt olarak tarayıcınızın uğrayabileceği bir saldırı kadar tehlikelidir ve canınızı sıkacak sonuçlar doğurabilir. Firefox kullanıcıları eklentilerinin güncel olup olmadığını öğrenmek için sayfasını kullanarak mevcut durumda olan güncelleyebilecekleri eklentileri kurabilirler.


Google Chrome kullanıcıları araçlardan uzantılar sekmesine tıklayarak kullandıkları eklentiler hakkında bilgiye ulaşabilecekleri gibi gerekiyorsa güncellemeleri takip edebilirler. Eğer hala Internet Explorer kullanıyorsanız yeni sürümler için ayrı ayrı eklentilerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir.

Geçtiğimiz dönemlerde ve siber suçluların saldırılarının belirli hedefleri olmuşlardı. Kullandığınız Adobe ürünlerinin güncel olduğundan emin olmak için Adobe İndirme Sayfasını ziyaret ederek kullandığınız yazılımlarla ilgili sayfalara tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

Güvenlik Yazılımları:

Bunu söylememe her ne kadar gerek olmadığını düşünsemde bir kez daha dile getirmekte fayda var diye düşünüyorum. Bilgisayarınızda her zaman için bir güvenlik yazılımının bulunmasında fayda vardır. Virüs ve zararlı yazılımlardan tam olarak korunduğunuza emin olmak içinde mutlaka bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz güvenlik yazılımının güncel olmasına özen göstermelisiniz. Her geçen gün bir çok zararlı yazılımın ve virüsün kötü adamlar tarafından dağıtılmaya çalışıldığını ve bu zararlı yazılımlara karşı iyi insanların korunmak için çözüm yolları arayıp bulduğunu düşünürsek, eski bir güvenlik yazılımının bizi tam olarak güvende tutmayacağını görmüş oluruz. Bu nedenle kullandığımız güvenlik yazılımlarını sürekli güncel tutmalı ve tehlikelere davetiye göndermemeliyiz.


Eğer yazımızda bahsettiğimiz gibi kullandığınız yazılımları ve programları güncel bir şekilde tutarsanız şu an için bilinen bir çok tehlikeye karşı kendinizi ve bilgisayarınızı korumuş olacaksınız. Ancak güncel olmayan bir çok sistem hala eski saldırılara maruz kalabilmektedir. Bu kurbanlardan biri de siz olabilirsiniz. Böyle bir duruma davetiye çıkarmamak adına kullanılabilir güncelleştirmelerinizi düzenli olarak takip etmeli ve tüm uygulamalarınızı kontrol etmek için gerekiyorsa bir güncelleme takip programı kullanmanızda fayda vardır.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ByEmre221 ve Bab-ı Umut


kralberk13

kralberk13

Üye
okumadım ama gözden geçirdim güzel paylaşım :D teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: ByEmre221 ve TheNightMare.

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
258
Eren Değerli
Buğra
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Buğra
Buğra
Cevap
3
Görüntüleme
533
Buğra
Eren Değerli
Cevap
4
Görüntüleme
455
kacaksevgilim


Üst Alt