Neden internette sosyallik arıyoruz?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bydexer

bydexer

Üye
    Konu Sahibi
Neden internette sosyallik arıyoruz?

[h=2]İnternet sosyalleştiriyor mu? Yoksa asosyal mi yapıyor?[/h]
[h=4]Sosyal Medya[/h] Son yıllarda internetin hayatımızdaki yeri giderek arttı. İnternetsiz duramaz olduk. Bilgisayarlar bile artık bu hıza yetişemez oldu. Cep telefonlarından istediğimiz an bilgiye ulaşmak ister olduk.

İnternet dünyası yararlı bilgi dolu olmakla birlikte giderek artan sosyal medya ağı, insanların hayatını farklı boyutlarda etkiler oldu. Sosyal medya o kadar önem kazandı ki insanlar evlerinden facebook, twitter gibi siteleri kontrol etmeden çıkamaz oldular. Bu siteler artık sadece internet sitesi olmaktan çıkıp bizim bazı ihtiyaçlarımızı karşılayan temel yerlere yerleşmeye başladılar.

[h=4]Peki nedir bu ihtiyaçlar? Neden bu kadar sosyallik arıyoruz?[/h] Araç ne olursa olsun, bir araca bu kadar çok sarılmamız için mutlaka bizimle ilgili olmalıdır. Bununla kastedilen kendimizle ilgili olması ve sosyal alanımızla ilgili olmasıdır.

[h=4]Nedir bu ihtiyaçlar?[/h] Örneğin; Aynı görüşte olan insanlarla yakınlaşma ihtiyacınız var ise kişiliğinizin gizli yönlerini paylaştığınız diğer bireyleri online ortamda ararsınız, sonuçtada bu ilişkilerden dolayı toplum önünde gösteremedeğiniz yönlerinizi onaylanmış hissedersiniz.

Veya yeni bir kimlik oluşturma arayışı içindeyseniz ya da kendi kimliğinizle ilgili beğenmediğiniz yönlerinizden kurtulmaya çalışıyorsanız online ortamda idealize ettiğiniz bir kimlikle dolaşabilirsiniz, bu da geçek hayattan uzaklaşmanızı azaltan bir araç olarak kullanılabilir.

Yani online olarak yaşadığınız hayat aslında gerçek hayatınızda bir etki gösterir.

Sosyal ilişkilerimize bakacak olursak: Sosyal kaygısı olan bireyler veya yalnız hisseden bireyler, online hayatlarında kendilerini daha rahat açabilir ve diğerlerinden yakınlık görme ihtiyaçlarını karşılayabilirken, gerçek hayatta bu yalnızlığını daha az hissetmesini, daha az depresif hissetmesini de sağlayabilir.

Yaşamı çok yoğun olan kişiler sosyalleşmenin imkanını çoğunlukla hızlı ve pratik olan internette bulur. Yine online ortamda idealize ettikleri yani olmak istedikleri, onaylanmak istedikleri gibi davranıp (mutlu bir çift ilişkisi, başarılı bir kariyer, veya sağlıklı bir yaşam görüntüsü) diğerler insanlar tarafından sevilme, beğenilme ve kabul görme sağlayabilirler.

Bazen de yaşadıkları ilişkilerde aşırı güven arayan, risklerden kaçan kişiler interneti eş ve arkadaş bulmak için kullanabiliyorlar, ilişkilerini istedikleri gibi şekillendirip kendi güvenli bölgelerinden yani bilgisayar başından, istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Bu ise, daha geniş sosyal çevre hissi, ve daha sonra yüz yüze ilişkilere değişebilecek arkadaş edinme deneyimi olarak gerçek hayata yansıyabiliyor.

Aslında araştırmalar, internette sosyalleşmenin yalnızlığı ve depresyonu arttırdığını gösterse de, kişilerin bildirdiği sonuçlar bunun tam aksine. Yalnız hissetmediklerini ve depresif hislerinin azaldığı yönünde görülüyor. Kişi kendine kurduğu bu dünyada yer edinirken, temel bazı ihtiyaçlarını gerçek ve kalıcı olmayan bir şekilde sağlayarak, gerçek dünyada bu ihtiyaçlarını sağlama girişimlerinden vazgeçiyor gibi.

Her ne kadar hayata ve teknolojiye ayak uydurmamız, yenilikleri takip etmemiz bize bir çok şey kazandırsa da, kendi gerçek yaşamımızın ihtiyaçlarını, bu dünyaya taşımamakta yarar var.

Uzm.Klinik Psikolog Nuray Sarp

• Beğen
Tepkiler: pesimistical

Türe

Türe

Üye
Bence bagimlisi oldugumuz ve kullanmayi birakamadigimiz icin nette sosyallik ariyoruz

spy ghost

spy ghost

Üye
olabilir

>Pessimistic.

>Pessimistic.

Üye
bence real de bi sosyallik yok eskiden bisikletlerimize biner 10 15 arkadaş gezerdik ailece mangal yapmaya giderdik öyle telefon modası yoktu her özlediğimizde sewgilimizle buluşurduk yani hayatta bole şeyler olmadıkça insanlar yalnız hissetmemek için buralara geliyor

bydexer

bydexer

Üye
    Konu Sahibi
bence real de bi sosyallik yok eskiden bisikletlerimize biner 10 15 arkadaş gezerdik ailece mangal yapmaya giderdik öyle telefon modası yoktu her özlediğimizde sewgilimizle buluşurduk yani hayatta bole şeyler olmadıkça insanlar yalnız hissetmemek için buralara geliyor

+1 :good: ayrıca şunu da eklemek isterim ki insanlar biraz da kafa dengi arkadaş edinmek,kendi bilgilerini teyit etmek ve kendi bilgileriyle internetteki diğer insanlar karşısında böbürlenip kendisini tatmin etmek amacıyla da internette vakit geçirmeyi tercih edebiliyor;aslen bu saydıklarımız,realiteye göre çok az madde barındırıyor,ancak ana hatları da bu saydıklarımız ifade etmeye yeter sanırım efenim,saygılar :op:

• Beğen
>Pessimistic.

>Pessimistic.

Üye
o eski günler hayallerde kaldı artık taşlaşmış ve plastikleşmiş bi hayat yaşıyor buda cazip gelip insanları alıkoyuyor bak benim önümde klavye denen bi plastik yığını var basıyom sen dünyanın öbür ucundan bile okuyon :D

bydexer

bydexer

Üye
    Konu Sahibi
o eski günler hayallerde kaldı artık taşlaşmış ve plastikleşmiş bi hayat yaşıyor buda cazip gelip insanları alıkoyuyor bak benim önümde klavye denen bi plastik yığını var basıyom sen dünyanın öbür ucundan bile okuyon :D

+1 ancak zamanın getirileri ve götürülerinden bahsediyoruz sonuçta efenim;getirileri belli,götürüleri belli yani :bilmm

• Beğen
fullwar

fullwar

Üye
İnternet ve sosyal medya gelişirken TV ve yazılı basın inanılmaz düşüşte. Eskidende evde internet vardı, bilgisayarda fakat biz belli saatlerde TV izlerdik, sabah gazete okurduk. Burada tüm faktör bence internetin değil.

bydexer

bydexer

Üye
    Konu Sahibi
İnternet ve sosyal medya gelişirken TV ve yazılı basın inanılmaz düşüşte. Eskidende evde internet vardı, bilgisayarda fakat biz belli saatlerde TV izlerdik, sabah gazete okurduk. Burada tüm faktör bence internetin değil.

Burada tüm faktör bence internetteki yayınların kapsamının gün be gün genişletilmesidir;dolayısıyla üzgünüm,ama ben hayır diyorum efenim :bilmm

• Beğen
SHS

SHS

Üye
internet Dünya'yı evine getiriyor daha ne olsun doğal olarak sosyallikte arıyorsun, bilgide (aslında herşey var).

hkü

Üye
abartınca sigara kadar kötü bi bağımlılık bu internet denen meret.

Symbianist

Symbianist

Üye
Vakit geç olmasa size etrafli bir yazı yazardim bu konuyla ilgili. Her yönünü gördüm bu illetin. Işte o dediklerimi yazınca okuyan herkes evet burası beni anlatıyor diye kendince birşeyler bulacaktır. Böyle bir konu acacaktim geçenlerde. Birine kızmıştım buradan. Ama yanlış anlar diye açmadim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt