Ne Kadar çay Içiyoruz?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Ne Kadar çay Içiyoruz?
Cah, châi, çay, Tee, te, tea... Her dilde farklı karşılığı olan ve günlük hayatımızın vazgeçilmez bir içeceği olan çayın, dünyada ne kadar üretildiğini ve ne kadar tüketildiğini biliyor musunuz?
25 Ocak 2006 16:07
<div align="center"></div>
Dünya üzerinde yılda yaklaşık üç milyon ton çay üretildiğini biliyor muydunuz? Günlük hayatımızın vazgeçilmez içeceği olan çayın, sadece birkaç çeşidi olduğunu ve sadece Türk kültürünün bir parçası olduğunu düşünürüz. Bu aromatik içeceği, METRO Cash & Carry&#39;nin kaliteli Türk çaylarıyla birlikte, Çin ve İngiltere&#39;den getirilen 25&#39;in üzerinde çeşitle keşfedebilirsiniz. Üstelik METRO Cash & Carry&#39;nin Türkiye&#39;deki toplam 9 mağazasında yıllık 3 bin ton çay satışı gerçekleşiyor. Bu da dünyada üretilen çay üretiminin binde birinin Türkiye&#39;deki METRO mağazalarında tüketildiğini ortaya koyuyor.

Cah, châi, çay, Tee, te, tea... Her dilde farklı bir karşılığı, her kültürde farklı bir yeri olan çayın kökeni günümüzden 5000 yıl önceye, Çin&#39;e gitmektedir. Çinliler için çay, sağlık ve güzellik demek. Çayla ilk tanışmaları ise tamamen hoş bir tesadüf eseri: Birkaç çay yaprağı rüzgarla birlikte İmparator Shen Nung&#39;un kaynayan suyunun içine düşüverir. İmparator suyu içer içmez hiç olmadığı kadar rahatladığını hisseder ve emrindekilere bu demlenmiş suyu düzenli olarak içmelerini söyler. Böylece kulaktan kulağa, dilden dile çayın namı duyulur Çin&#39;de. Sonuçta çay bir gelenek olur Çin de; hem de Hindistan&#39;dan sonra en büyük ikinci çay üreticisi olacak kadar...Türkiye ise çay üretim ve tüketiminde 4.sırada.

Hollandalı denizciler, çayı Avrupalılarla ilk tanıştırdıklarında, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin ulusal içeceği olacağını tahmin edememişlerdi. Bugün İngiltere&#39;de günde 170 milyon fincan çay içiliyor ve her bir fincan çay ritüel eşliğinde yudumlanıyor. Kahvaltı çayı ve onun hemen öncesinde içilen &#39;sabah erken çayı&#39;, İngiliz geleneksel yemek kültürünün dünyaca bilinen olmazsa olmazlarıdır. Akşam 5 çayı ise, şık masa örtüleri, gümüş çaydanlıklar ve son derece şık porselen takımlar eşliğinde tam bir şölen havasında içilmektedir.

Türkiye&#39;de çay denince akla, tavşan kanı rengiyle evlerde, restoranlarda, mağazalarda yani neredeyse her ortamda ikram edilen, artık sohbetin bir parçası haline gelmiş o sıcacık içecek gelir. Birçok Türk ailesi, semaverde demledikleri çaylarını günün en erken saatlerinden gece geç saatlere kadar keyifle yudumlar. Hatta o kadar tutkundur ki Türk toplumu çaya, genç kızların çay demlemeyi bilmemesi ayıp kabul edilir.

Hepimizin en çok sevdiği çeşit olan siyah çay satışı METRO Cash&Carry&#39;nin toplam 9 mağazasında mağazalarında yıllık 3000 tonu bulmaktadır. Siyah çayın yanı sıra sağlık, meyve ve bitki çayları da METRO Cash&Carry raflarının demirbaşları arasındadır. Ayrıca "Aro" ve "Villa Noble" adlı METRO markaları ise tam 30 farklı çay çeşidiyle çay tiryakilerine geniş bir yelpaze sunmakta.

METRO Cash&Carry İngiltere&#39;deki 33 mağazasında 50 farklı çay bisküvisi seçeneği sunuyor. Ayrıca Yeşil çay, Pu-Erh ve değerli beyaz çayı da içine alan 161 farklı çay çeşidi ile, Çin&#39;deki tam 23 METRO Cash&Carry mağazası aromatik içecek tutkunu Çinli müşterilerini memnun etmektedir.

yitik savaşçı

Üye
Siz yine de çayın büyüleyici kokusuna kapılıp aşırıya kaçmayın... Fazlası kansızlık yapar...

__Midas__

__Midas__

Üye
bir kupa bardak 2 buçuk çay bardağı ediyor ben (bugün için) 12 kupa çay içtim 12x2.5=30 çay bardağı çay içmişim...

abcde

Üye
Çayıda içmemek mümkünmü

slayer

Üye
<div class='quotetop'>(abcde &#064; Jan 25 2006, 06&#58;00 PM) [post=263088]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Çayıda içmemek mümkünmü
[/b][/quote]
6 yıldır; toplamda 2 çay bardağı içmişimdir... Onlarda beleşti..
Forever coffee...

ChaLLenGeR

ChaLLenGeR

Üye
<div class='quotetop'>(slayer &#064; Jan 25 2006, 06&#58;13 PM) [post=263095]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
<div class='quotetop'>(abcde &#064; Jan 25 2006, 06&#58;00 PM) [post=263088]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Çayıda içmemek mümkünmü
[/b][/quote]
Forever coffee...
[/b][/quote]

way beleşçi

gknky

gknky

Üye
saol haberci
çay cidden güzel gdio ya bol şekerli bide yanında nargile

crazy_amigo06

crazy_amigo06

Üye
guzel paylaşım ama tavsiye ederim cin aromalı cay içn mukemmel otesi bişe bize her yıl havaalanından gelio mükemmel cogu marketlerde var

cllgr

cllgr

Üye
<div class='quotetop'>(slayer &#064; Jan 25 2006, 06&#58;13 PM) [post=263095]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Çayıda içmemek mümkünmü
[/b][/quote]
Forever coffee...
[/b][/quote]
slayer ne çok içmişsin dokunmadı midene merak etdim.
her yemekden sonra mutlaka 2-3 bardak içerim,arada içdiklerim hariç.güzel demlenmiş vede sıcak bir çaya hayır diyemem hele bugünlerdeki soğuk havalarda.

RockFord Fosgate

Üye
walla ben gunde 3 cay ıcıyorum kesın sabah ogle aksam co severım keratayı))

MR_Sedat

Üye
Bir günde en az 10-12 kupa içiyorum..
Caysız durulurmu yaw..

amedian

amedian

Üye
heehehehe yorumlar guzel bende cay içerim hemde caykur bi ara early grey cıkartmıstı ama simdi hicbir yerde bulamıyorum üstelik mukemmeldi lipton filan yanında limonata kalır yani

a21a

a21a

Emekli Yönetici
eh ben bu konuda konuşmasam olmaz; içerdiği tanin denilen maddeler sebebiyle çok içildiğinde demir eksikliğine sebep olabilir. bu yüzden yemeklerden 1 saat önce veya sonra içilmeli.
faydaları çok fazla. antioksidan özelliğe sahip. diş çürüklerini önlediği saptandı. bol potasyum kaynağı.
yazın sıcak bile içilse serinletici etkisi var.
teşekürler haberci. yazıyı zevkle okudum.

keano

Üye
vallahi ben baya iciyorum, memlekette oldummu, burda sutlu ingiliz cayiyla idare ediyoz.. boooo... yav isterem demlerimde ugrasamiyom (tembelinsanmusvettesi-1)

ardaca sahit olmustur bi oturusta 1 caydanlik cay ictigime... ah caydanlikta demleme cay cicegi.. mm.. yav varya yazlikta nedense suyundanmidir havasindanmidir cay daha baska tadiyo... uf ulen canim cekti...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...