Nasreddin Hoca Ve 1555 Fıkrası - Dr. Mustafa Duman

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Nasreddin Hoca Ve 1555 Fıkrası - Dr. Mustafa Duman
Dr. Mustafa Duman
Heyamola Yayınları
Yayın Yılı: 2008
676 sayfa

Dünya üzerinde dolaşan ve derlenemeyenler dahil kaç Nasrettin Hoca fıkrası vardır bilinmez ama Dr. Mustafa Durman yaptığı araştırma sonucu tam 1555 fıkra derlemiş başarmış. Heyamola yayınlarından neşredilen Nasreddin Hoca ve 1555 Fıkrası, Dr. Mustafa Duman tarafından yirmi yıllık bir hazırlık devresinden sonra kaleme alınan bir kaynak kitap. Kitapta ayrıca, 16. yüzyıldan günümüze kadar geçen süre içerisinde yazma ve basma kitaplarda, diğer kaynaklarda ve halk ağzında anlatılan değişik ülkelerden derlenmiş 1555 fıkra var. Kitaptaki tüm fıkraların derlendiği kaynaklar gösterildiği gibi, yerli ve yabancı önemli yayınlardaki yerlerine ve bulunabildiği kadar çeşitlemelerine de işaret edilmekte.

Bu kitapta, şimdiye kadar elde edilen belgelerle 13. yüzyılda, Anadolu’da, daha doğrusu Sivrihisar ve Akşehir’de yaşadığı gösterilen, Türk dünyasının tanınmış fıkra kahramanı ya da fıkra tipi Nasreddin Hoca konusundaki yeni tesbitler, yeni bilgiler yer almakta. Örneğin, bir çok yeni bilginin yanı sıra, Nasreddin Hoca’nın hicri 683 yani milâdi 1285 yılında öldüğünü gösteren mezar kitabesinin varlığı da kesin olarak ispatlanıyor.

Nasreddin Hoca ve 1555 Fıkrası, Nasreddin Hoca’ya bağlı olarak anlatılan fıkraların hemen hemen tamamını içermektedir. Nasreddin Hoca ve 1555 Fıkrası, bir çok alanda, Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliğini taşımakta. Şöyle ki: Bu kitapta, 1480 yılında bitirilen Saltukname’den, 1532 yılında bitirilen Letaif’ten ve 15.-19. yüzyıllar arasında kaleme alınan otuzdan fazla Nasreddin Hoca yazmasından derlenen 482 Nasreddin Hoca fıkrası vardır. Nasreddin Hoca yazmalarından ilk kez bu sayıda fıkra derlenip karşılaştırılarak yayınlanmaktadır. Bu kitapta, Dr. Mustafa Duman’ın kitaplığında bulunan ve onun tarafından basma Nasreddin Hoca kitaplarının prototipi olduğu tesbit edilen Menâkıb-ı Nasreddin Efendi adlı yazmanın tam metni de verilmekte.

Nasreddin Hoca ve 1555 Fıkrası’nda, Türkiye’deki yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenen 857 fıkra vardır. Bu sayı bir rekor. Kitapta, Türkiye dışındaki kaynaklardan derlenen 698 fıkra yer almaktadır ki bu sayı da Türkiye’deki yayınlarda bir ilktir. Ve nihayet kitapta 38 ulus ve halktan derlenen toplam 1555 Nasreddin Hoca fıkrası vardır ki bu sayı da Türkiye’de ve dünyada bir ilktir.

Heyamola Yayınları, Türk dünyasının ortak fıkra tipi, şakacılık, hazırcevaplılık ve keskin zekâ sembolü olan Nasreddin Hoca’nın 800. doğum yılı olarak kabul edilen 2008 yılında yayınladığı bu kaynak kitapla onun ve fıkralarının tanıtılması yolunda önemli bir hizmet yapmış.
 


Üst Alt