Namazın dışındaki şartları nedir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Namazın dışındaki şartları nedir
Namazın dışındaki şartları,
Namazın dışındaki şartı kaçtır

NAMAZIN DIŞINDAKİ ŞARTLAR

Hadesten taharet
Necasetten taharet
Kıbleye dönmek
Setr-i avret
Vakit
Niyet

1) HADESTEN TAHARET:
Gözle görülmeyen "hades" -denilen mânevi pislikten temizlenmektir. Abdest’i olmayanın abdest alması, cünüplük halinde de gusletmek veya (su bulunmadığı hallerde) teyemmüm etmek namazın ilk şartıdır.
2) NECASETTEN TAHARET:
Elbisenin, namaz kılınacak yerin ve bedenin temizlenmesidir.
Bu temizlik için tuvalet âdabına çok dikkat etmek gerekir.

3) AVRET MAHALLİNİ ÖRTMEK:
Erkeklerde diz kapaklarından göbeğe kadar olan kısım avret mahallidir. Erkeklerin rükû ve secdede beli açılırsa namazları bozulur. Namazda avret mahallinin bir rükün boyu açılması namazı bozar.
Kadınlarda el ve yüz müstesna vücudunun tamamı avret mahallidir. Kadınlarda saçın bîr kılı dahi gözükse namazları bozulur. Zamanımızda "Namaz örtüsü" diye namaz kılarken kadınların başlarına örttükleri tülbentten; saçlar, kulaklar ve gerdan gözüktüğünden, bu tülbentlerle namaz olmaz. Bileklerden yukarı kollar, aşağıdan bacaklar görüldüğünde namaz olmaz. "Ben kılayım da Allah kabul eder" diyerek şartlarına riayet etmeden kılınan namazların hiçbir faydası yoktur, bu kendi kendini aldatmaktır.

4) KIBLEYE DÖNMEK:
Namazda Kabe'ye (Arabistan'daki, Kabe'nin olduğu tarafa) yönelmektir.

5) VAKİT:
Her namazı vaktinde kılmaktır. Her vakit namaz girdiğinde, müezzinler ezan okur, bizde ezanı aynen tekrar eder ve ezandan sonra ezan duası yaparız. Kim Ezanı işittiği zaman;
"Allahümmıe Rabbe hazihid da’vetit ta'mmeh. Vessalatil gaimeh,-âti seyyidinâ Muhammedinil vesîlete Vel fazilete ved deraceter refîah' Veb'ashü magameıı mahmudenillezi veâddehü inneke la tuhliful Mîa'd"
"Ey şu tam da'vetin ve vakti gelen namazın sahibi olan Rabbirn Muhâmmed-aleyhisselama şefaat vesilesini ve üstünlüğünü ver. Ve onu kendisine va'detdiğin makam-ı mahmûd'a ulaşdır" derse kıyamet gününde şefaatim ona lâyık olur." (1)

6) NİYET:
Kılınacak namaza niyet etmektir. (Örneğin: Niyet ettim Allah'ım senin rızan için, Sabah namazının sünnetini kılmaya, deriz.)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
553
halukgta
Cevap
1
Görüntüleme
424
Mesut Aktaş
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
375
Doğuş Pertez


Üst Alt