N95 ve N82'yi sizin için savaştırdık...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
by_bilinmez

by_bilinmez

Üye
    Konu Sahibi
N95 ve N82'yi sizin için savaştırdık...
N95 ve N82'yi sizin için savaştırdık...

chip.com.trNokia'nın iki büyük devi olan N95 8GB ve N82'yi sizler için bir düelloya davet ettik. İşte sonuçlar...

Daha fazla hafıza mı yoksa gerçek flaş mı? En popüler cep telefonları olan N95 8GB ve N82'yi düelloya davet edip hangisinin bu ikili savaşı kazandığını söyleyeceğiz.
İki popüler cep telefonu birbirine karşı savaştığında ortam doğal olarak heyecanlı olur. Aynı şekilde iki Nokia devi olan N95 8GB ve N82 düellosunda da durum böyle. İki cihaz da işini diğer hiçbir cep telefonunun yapmadığı kadar iyi yapıyor ve büyük yetenekleriyle düelloda birbirlerine meydan okuyor.
Bu iki rakibi donanım, uygulama ve maliyet gibi değişkenler ışığında karşılaştıracağız. Nokia N95 8GB'ın hangi alanlarda alnının akıyla şampiyon olduğu ve cep telefonu sıralamalarında üçüncülükte bulunan N82'nin hangi alanlarda N95'in önüne geçtiğini burada öğrenebilirsiniz.
Donanım: Hemen hemen aynı
Zevk meselesi: Nokia N95 8GB, büyük hafızası ve daha iyi olan ekranı ile ön plana çıkıyor, N82 ise gerçek Xenon flaşı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Nokia N95 8GB
Şu an daha fazla donanımı hiçbir cep telefonu sunamıyor: HSDPA'dan A-GPS ve navigasyon yazılım setine, 5 Mega piksel kameradan birçok program ile doldurabileceğiniz "iyi denenmiş" Symbian işletim sistemine kadar her şey mevcut. Oyuncular ise grafiksel açıdan hiç de azımsanmayacak N-Gage platformu ile eğlenceli bir şekilde vakit öldürebilirler.
Fabrika çıkışı olarak N95 8GB tam tamına 8 GB depolama alanı ile beraber geliyor. Geniş müzik ve video arşivini sürekli yanında taşımak isteyen kullanıcılar için büyük bir avantaj. Elbette o 8 GB da bir gün dolacaktır ve Nokia ne yazık ki hafıza genişletme imkânından feragat etmiş. Yani hafıza kartı ile artırım yapmanız mümkün değil.
N95 8GB 57 x 42 mm büyüklüğünde, parlak bir ekran sunuyor ve bu ekran özellikle webde sörf yapmak, yön belirleme veya resim izleme gibi işlemlerde kendini hissettiriyor.
Kamera resimleri maksimum 5 Mega piksel ile yakalayabiliyor. Video filmler de bundan nasibini alıyor. Hareketli ve sesli resimleri VGA çözünürlüğü (640 x 480 piksel) ile kaydedebiliyorsunuz.
Nokia N95 8GB'ı bir navigasyon sistemine eşdeğer olarak kullanabilirsiniz. GPS alıcısı ve haritalar önceden yüklü olarak geliyor.
Nokia N82
N95 8GB'ın geniş donanım yelpazesine N82 de ayak uyduruyor. HSDPA, A-GPS, harita materyali ve VGA video kaydı, 5 Mega piksel kamera "gümüş-tanesinin" sunduğu özellikler arasında bulunuyor. Symbian ve N-Gage oyun platformu da eksik edilmemiş, fakat aynı şey devasa 8 GB hafıza için geçerli değil. N82, 2 GB büyüklüğünde bir microSD kart ile geliyor. Bunun dışında kendi koleksiyonunuz için dâhili hafızanın yaklaşık 1,6 GB'ını da kullanabiliyorsunuz.
Ön yüklü haritalar yetmezse 8 GB'a kadar olan haritalar da kullanılabiliyor. N82'nin güçlü olduğu noktalar kamera donanımında yer alıyor. N82, N95 8GB'tan farklı olarak gerçek Xenon flaşa sahip ve bu da N95 8GB'ın yardımcı fotoğraf ışığının sunabildiğini fazlasıyla gölgede bırakıyor. Buna karşın N82 belirgin derecede daha küçük bir ekran ile (49 x 36 mm) yetinmek zorunda kalıyor.
Sonuç:
İlk karşılaşmada N95 8GB tüm donanımsal özelliklerini terazinin bir kefesine atıyor, hafızası ve iyi ekranı ile üzerine bir fark daha ekliyor. Fakat N82 de boş durmuyor ve neredeyse aynı olan donanım yelpazesini kullanıyor. Fakat hafıza konusunda cihaz rakibine denk olamıyor. Bunu yerine N82 Xenon flaşı ile ön plana çıkıyor. Terazideki belirleyici unsur bu sefer ekran oluyor. Bu konuda N95 8GB daha iyi donanıma sahip ve burun farkıyla öne geçiyor.
Ara durum: N95 8GB - N82 1:0

Uygulama: Çift kızak, ince tuşlara karşı
Kullanım alanında N95 8GB çift kızak, büyük tuşlar ve daha güçlü bataryası ile sahaya çıkıyor. N82 ise daha hafif ve daha iyi bir kamera donanımı ile geliyor.
Nokia N95 8GB
Symbian ve S60 kullanıcı arayüzü sayesinde Nokia acemileri bile rahatça yolunu bulabilir. Bu durum N82 için de geçerli. Tuşlar yeterince büyük ve keskin bir şekilde kullanılabiliyorlar. Çift kızak stabil ve yüksek kaliteli bir izlenim bırakıyor. Selef N95'te durum böyle değildi.
Eski N95'e karşı bir artı puan daha: Testte N95 8GB'ın bataryası GSM modunda 3 saat ve 35 dakika dayandı. N95'te bu değer bir saat daha azdı. Akustik testinde ise cep telefonu devi hem telefon hoparlörü hem de görüşmelerde biraz doğal olmayan bir ses sundu. Fakat genel anlamda her şey iyi bir şekilde anlaşılabiliyor.
Multimedya alanında N95 8GB çok iyi resim kalitesi (resim galerisine bakın) ve güçlü ses verebilen bir müzik çalar ile liderliği elinde tutuyor. Sadece az ışıklı ortamlarda pek ikna edici olamıyor. Bu durumda LED ışığı resmi tam anlamıyla aydınlatmaya yetmiyor.
Nokia N82
Dediğimiz gibi N82 işletim sistemi ve kullanıcı arayüzü alanında N95 8GB'tan geri kalmıyor, fakat pratik kullanım alanında durum aynı değil. Sebep mi? N82'nin tuşları çok küçük ve ince kalıyor. 5 yön tuşunun yanındaki tuşlar da pek keskin kullanılamıyor. N82 parlak, krom-aplike kasası ile kirlenmeye meyilli bir izlenim bırakıyor. Her dokunuş arkasında çirkin izler bırakıyor.
Batarya testinde de N82 N95 8GB'tan aşağıda bir grafik çizdi. Batarya rakibininkinden 15 dakika önce pes ediyor. Akustik testinde de N95 8GB daha çok hoşumuza gitti. N82'de telefon hoparlörü ve görüşme sırasında sesler bir miktar hışırtılı çıkıyor. Bu da anlaşılabilirliği azaltıyor.
Fotoğraf alanında N82 hemen bir adım öne çıkıyor. Gerçek Xenon flaş karanlık odaları aydınlatmak için yeterli güce sahip. Müzik çalar konusunda iki telefon da birbirine denk.
Sonuç:
Her şeyi alt alta topladığımızda N95 8GB bu alanda da kazanan oluyor. İster kullanım olsun ister batarya performansı olsun N95 8GB, N82'ye baskın geliyor. Sadece fotoğraf kalitesinde N82 daha iyi bir not elde ediyor.
Ara durum: N95 8GB - N82 2:0

Fiyat Mücadelesi: Her kuruş sonucu etkiliyor
Her ne olursa olsun, fiyat bu cep telefonu sınıfında büyük bir rol oynuyor. Sizlere hangi telefonu şu anda daha ucuza alabileceğinizi söyleyeceğiz.
Nokia N95 8GB
Cep telefonu devinin fiyatı da pek ufak sayılmaz. Şu an da bu telefonu yaklaşık 1.600 YTL'ye alabilirsiniz.
Nokia N82
Nokia N82'nin fiyatı şu an yaklaşık 1.100 YTL.
Sonuç:
Fiyat konusunda N82 kolayca bir avantaj elde edebiliyor. N95 8GB ile karşılaştırıldığında N82 için 500 YTL daha az ödüyorsunuz.
Son durum: N95 8GB - N82 2:1

Sonuç: Hangi telefon kazandı?
Son durum 2:1: Donanım ve uygulama alında N95 8GB farkını ortaya koydu. Maliyet konusunda ise N82 öne çıkıyor.
İki cep telefonu da aynı konsepte göre yapılmış ve doğrudan karşılaştırıldığında pek de farkları yok. Günün sonunda zafer ve mağlubiyet kararını vermemizi sağlayacak olanlar ufak farklılıklar. N95 8GB bu karşılaştırmadan kazanan taraf olarak sıyrılıyor. Sebepler: Yüksek kaliteli işleme, daha başarılı kullanım ve batarya/akustik testinde daha iyi sonuçlar.
Daha iyi flaş ve daha ucuz: Elbette N82'nin de sunacağı şeyler var ve cep telefonu devimize çok az bir farkla yenildi. Fiyat alanında genç N82 bir adım önde. Kamera donanımında ise N82 gerçek flaşı ile kozları elinde tutuyor.
Tüm bunların sonucunda şu satın alma tavsiyesini verebiliriz: Eğer her şeyi yapabilen bir cihaz istiyorsanız N95 8GB'ı seçmelisiniz. Eğer cep telefonu ile sık sık fotoğraf çekiyor ve bunun için daha iyi bir flaşa ihtiyaç duyuyorsanız N82'yi gözünüzü kırpmadan seçebilirsiniz.
Alternatif: Sony Ericsson K850i benzer donanım yelpazesi sunuyor. Cep telefonu fotoğrafçıları K850i ile sıkı donatılmış bir cihaza sahip olabilirler. Üsteli fiyatı da yaklaşık 950 YTL...
 
uniqe

uniqe

Üye
n95 daha gusel
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt