Müzeler haftası hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Müzeler haftası hakkında
Tarihe ve bunun bıraktığı izlere saygı duyanlar geçmişteki izleri gelecege taşıyarak birliktelik için yaşarlar, Her yıl 18-24 Mayıs günleri arası müzeler haftası kutlanır bu hafta ile ilgili yazılar sayesinde müzelerin önemi ve tarihi hakkında fikir sahibi olabilirz.



Dönemine ait en değerli yada önemli bilim ve sanat eserlerinin saklanıp korunduğu herkesin bunları görüp faydalanması için sergilendiği yere müze denir Müzeler geçmişi günümüze, günümüzü de geleceğe taşıyan bir köprü görevi görür. Müzelerde tarihî değeri olan bilim ve sanat eserleri özgünlüğü korunarak saklanır.



Tarihi anlatan kitaplardan geçmişte yaşanmış olayları öğrenebiliriz. Ancak onların ürettikleri eşyaları gözümüzle görünce nasıl yaşadıklarını daha iyi kavrarız. Müzeler sayesinde okuduğumuz bilgileri, gördüklerimizle pekiştiririz.



Kültür varlıklarımızı korumak ve sahip çıkmak için müzelerimize önem vermeliyiz. Müzelerde sergilenen eşyaları inceleyip geçmişteki olaylardan ders çıkarabiliriz. Müzeler, bu konularda araştırma ve inceleme yapmak isteyen insanların yararlandıkları en önemli yerlerdir.

Müzelerde birçok konuyu içeren çeşitli tarihi eserler sergilendiği gibi, aynı konuda birçok eserin sergilendiği müzeler de vardır. Bunlara, heykel, resim, sağlık bilgisi, fizik, denizcilik, tarım ve havacılık müzelerini sayabiliriz, istanbul’daki Sağlık Müzesi’nde hastalık çeşitleri ve sağlığı ilgilendiren konular sergilenmektedir, Sanat müzelerinde resim ve heykelin yanısıra müzik, tiyatro veya sinemayla ilgili tarihi eserler sergilenmektedir.

Müzelerde değerli tarihî eserlerin sergilenmesinin yanı sıra kendisi müze olan yapılar da vardır. istanbul’daki Ayasofya Müzesi’ni ve Yerebatan Sarayı’nı böyle müzelere örnek gösterebiliriz.



Bazı müzelerde, bir ürünün teknolojik olarak tarihsel gelişimi sergilenir, Örneğin; otomobil müzesinde, otomobilin teknolojik bakımından tarihsel gelişimi anlatılır, uçak müzesinde uçağın ilk modelinden, günümüze kadar geçirdiği teknolojik gelişmeler sergilenir,

Bazı ünlü kişilerin doğdukları veya belirli bir süre yaşadıkları evler ve kullandıkları özel eşyalar da olduğu gibi saklanır. İstanbul’daki Atatürk Müzesi, Ankara’daki Mehmet Âkif Ersoy’un evi, müze evlerdir,



Dünyada ilk müze, iskenderiye’de 1. Prolemolos zamanında kuruldu. Orta Çağda kilise ve manastırlarda zengin sanat eserleri bulunuyorau. İngiltere’de ilk olarak sanat eserleri, daha sonra tarihi eserler sergilenmeye başlandı. Kral ve asilzadelerin bir araya gelerek oluşturdukları sanat ve tarihî eser koleksiyonları sergilendi. Bu çalışmalar, müze kurma ve müzecilik fikirlerini ortaya çıkardı.



Yurdumuzda müzecilikle ilgili ilk çalışmalar 15. yüzyılda başlamıştır. Çağdaş anlamda müze çalışmaları ise ilk olarak 1846 yılında Ahmet Fethi Paşa tarafından başlatıldı, ilk müzemiz İstanbul’da Aya İrini Kilisesi’nde kuruldu, Daha sonraları Osman Hamdi Bey, yurdun dört bir yanında kazı çalışmaları yaptı, kazılarda çıkan tarihi eserleri İstanbul’a getirerek bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesini kurdu, Cumhuriyet Döneminde hem müzeler kuruluyor hem de arkeolojik kazılar yapılıyordu, Roma Hamamı, Alacahöyük, Alişar, Boğazlıyan kazıları ilk ulusal kazılardır. 1924 yılında Top- kapı Sarayı müze olarak, 1928 yılında Etnografya Müzesi ve 1934 yılında Ayasofya Müzesi hizmete girmiştir.



Yurdumuzun toprakları üzerinde geçmişten günümüze kadar pekçok uygarlık yaşamıştır. Bu uygarlıkların anıtları, belgeleri ve her tür sanatsal eserleri müzelerimizde sergilenmektedir. Yurdumuzda bugün 127 müze vardır. Bu müzelerde iki milyondan fazla tarihi eser sergilenerek halkın ilgisine ve bilgisine sunulmuştur.



Müzeciliğin tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından 18 Mayıs günü tüm dünyada Müzeler Günü olarak kutlanmaktadır. Yurdumuzda ise, 1982 yılından beri 18-24 tarihleri arası Müzeler Haftası olarak düzenlenmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için okullarda, öğrencilere yurdumuzun kültür zenginlikleri tanıtılır. Tarihi eserlerin korunmasının gerektiği belirtilir. Müzelerin sayesinde ulusal kültürümüze saygı duyup sahip çıktığımız anlatılır. Müzelere geziler düzenlenerek kültür varlıklarımız tanıtılır. Okullarda uzmanların konferans vermeleri sağlanır. Müzeyle ilgili düzenlenen panoda resimler, fotoğraflar sergilenir.



Müzeler, Kültür Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar, Her ilimizde ve bazı büyük ilçelerde müzeler vardır, Yurdumuza gelen pek çok turist müzelerimizi gezer, döviz harcarlar, Müzelerimizi zenginleştirmek için bulduğumuz tarihi eserleri müze yöneticisine teslim etmeliyiz, izinsiz kazı yapanları ilgili makamlara bildirip tarihi eserlerimizin yurt dışına kaçırılmasını önlemeliyiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: x-scarface


Üst Alt