Mobil İşletim Sistemleri Hakkında Bilgiler & Tercih Rehberi

Sponsorlu Bağlantılar

Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Mobil İşletim Sistemleri Hakkında Bilgiler & Tercih Rehberi
Merhaba arkadaşlar.
Öncelikle şunu söyleyeyim konu alıntı değil tamamen bana ait. Emeğe saygı, alıntı yapmayınız.
Yeni bir telefon alacaksanız bu yazıyı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Uzun süredir telefonlarla ilgililenen birisiyim. Bir çok işletim sistemini kullandım. Kendimce tecrübelerim oldu. İşletim sistemi son derece önemli bir konu olduğundan bilgilerimi paylaşmak istedim. Bunun önemini şöyle açıklayabilirim, öncelikle işletim sistemi bulunduğu telefonun arayüzünü etkiler. Daha sonra açacağı uygulamaları, oyunları, internet hızını, yada bunlar gibi önemli özelliklerini... Ayrıca webOS hariç tüm işletim sistemlerinin sayfaları forumumuzda var. Bu yüzden istediğiniz işletim sisteminin uygulamalarına, oyunlarına, duvar kağıtlarına ve bir çok nimetine buradan ulaşabileceksiniz. Biraz uzun konuştum ama artık başlayalım...
Bu konuda hangi işletim sisteminin hangi uygulamaları açtığını, hangi ekran çözünürlüklerini desteklediğini, hangi firmalarca kullanıldığını göreceğiz. Konuyu olabildiğince kısa ve net açıklamaya çalıştım. Öncelikle günümüzdeki mobil işletim sistemlerini hangileri görelim. Daha sonra bunlar hakkında sizlere bilgi vereceğim.

İşte günümüzün mobil işletim sistemleri:
1-Android OS
2-Bada OS
3-iOS
4-Windows Mobile OS
5-Windows Phone OS
6-Symbian OS
7-webOS
8-Blackberry OS
9-Maemo OS
10-MeeGo OS
11-Tizen OS
12-LiMo OS
13-Sailfish OS
14-Asha Platform


OS kelimesinin anlamı 'Operating System' yani işletim sistemidir.

__________________________________________________________________


ANDROİD OS:

Geliştiricisi: Google
En son sürümü: 7.0 (Nougat)
Bulunduğu markalar: Samsung, Xiaomi, Letv, Meizu, HTC, LG, Sony (Ericson), Huawei, Trident, Alcatel, Reeder, Acer, Motorola, Dell, General Mobile...
Uygulama ortamı: Google Play Store
Uygulama uzantısı: .apk
Ekran çözünürlükleri: 240x320, 240x400, 320x480, 800x480, 1280x720, 1280x768, 1920x1080, 2560x1440

Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Bir çok cihazda bulunmasının sebebi açık yapılı olmasıdır. İşletim sistemi güncellemeleri için bilgisayar bağlantısına gerek yoktur. Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır, bu sebeple diğer işletim sistemlerine göre basit ve sade bir arayüze sahiptir ve kolay bir kullanım sağlar. Ana kullanıcı arabirimi widgetlerın oluşturduğu bekleme ekranıdır. Ayrıca birde menüye sahiptir. Kullanıcılarında kullanabildiği uygulama geliştirme ortamı olan Android SDK bulunur. Bir çok cihazda kullanıldığı için uygulama yönünden zengin bir işletim sistemidir.
Android açık yapılı olduğundan başka telefonlarada yüklenebilir. Sizin telefonunuza yüklenebilme imkanı olup olmadığını merak ediyorsanız biraz araştırmayla bunu öğrenebilirsiniz. Root adlı işlem ve Rom gibi kullanım seçenekleri vardır. Root, kullanıcının telefonda herşeyi yapabilmek yönetici yetkisi almasıdır. Neden yapılır derseniz telefondaki bazı programlar Root yetkisi ister. Android telefonlar fabrika çıkışlı olarak Root'suz olur. Eğer telefonunuzu Root ederseniz tekrar Unroot ederek orjinal haline döndürebilirsiniz. Rom ise, orjinalde telefonda yüklü olarak bulunan ve kullanıcıların kendininde geliştirebildiği sistemin kendisidir. Ancak Rom, Root gibi işlemlerle telefonunuz zarar görebilir veya garanti kapsamından çıkabilir. Bu yüzden ilk önce sistemi biraz öğrenmeniz, daha sonra bu işlemleri yapmanız daha yararlı olacaktır. Ayrıca Android'in son güncellemesi olan Jelly Bean ile flash desteği resmi olarak kesilecektir. Ancak gayri resmi yöntemlerle flash desteği sağlamak mümkündür.
Android hakkındaki başka terimlere şu konudan ulaşabilirsiniz:

-Forum Sayfası
-Portal İncelemesi-Android
__________________________________________________________________


iOS:

Geliştiricisi: Apple
En son sürümü: 10
Bulunduğu cihazlar: iPhone, iPod Touch, iPad serileri
Uygulama ortamı: iTunes
Uygulama uzantısı: .ipa
Ekran çözünürlükleri: 480x320, 960x640, 1136x640

Kapalı yapılı bir işletim sistemidir. Mac OS tabanlıdır. Önceden cihazlar işletim sistemi güncellemeleri için bilgisayara ihtiyaç duyardı, ancak iOS 5 ile birlikte cihaz üzerinden güncelleme desteği geldi. Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Yani kolay kullanım sağlar. Kapsamlı ve gelişmiş bir uygulama geliştirme ortamı olan iPhone SDK vardır. Sisteme yeni gelen Adobe Flash Media Server 4.5 adlı yazılımla internetten video izleyebilme imkanı yeni oluşmuştur. Ancak bu Flash desteği kısıtlıdır. Yani flash oyun ve flash içerikli hareketli sayfalar halen açılamıyor, destek sadece videoları kapsıyor. Sistemde Java desteği ise halen yok. iOS'ta Jail Break adlı işlemle sistem kırılabilir, bu işlemle ücretli oyunları bedava indirebilirsiniz. Ancak bu durumda telefonunuz zarar görebilir ve garanti kapsamından çıkabilir. Bu konuda forumda şu görüş var: 'Jail Break yapmayacaksan iPhone alma.' Tabii ki yinede karar sizin...
-Forum Sayfası

__________________________________________________________________

WİNDOWS MOBİLE OS:

Geliştiricisi: Microsoft
En son sürümü: 6.5
Bulunduğu markalar: HTC, Samsung, Toshiba, HP...
Uygulama ortamı: Market Place
Uygulama uzantısı: .cab
Ekran çözünürlükleri: 240x320, 240x400, 800x480

Adındanda anlaşılacağı gibi Windows tabanlı bir işletim sistemidir. Aynı zamanda kapalı yapılı bir işletim sistemidir. Ancak bilgisayardaki Windows sürümlerinde yapabildiğiniz her şeyi yapamazsınız. Windows Mobile PDA cihazlar için tasarlandığından ve dokunmatik kalem ile yönetildiğinden karmaşık bir arayüzü vardır. Ana kullanıcı arabirimi bekleme ekranıdır. Aynı zamanda birde Başlat Menüsü bulunur. Flash ve Java desteği vardır. Standart ortamda kullanılan uygulama geliştirme seçeneği sunar. İçinde Microsoft Office gibi bilgisayar türevli uygulamalar vardır. Ancak bu işletim sistemi günümüzdeki yeni cihazlarda kullanılmaz. Üst sürümü olan Windows Phone 7, 7.5, 8 sürümleri ise bir çok marka ve cihazda kullanılmaktadır. Kullanıcıların oluşturdukları Rom'larla sistem değiştirilebilir.

-Forum Sayfası

__________________________________________________________________

WİNDOWS PHONE OS:

Geliştiricisi: Microsoft
En son sürümü: 10.1
Bulunduğu markalar: Nokia, Samsung, HTC, LG, Huawei...
Uygulama ortamı: Windows Phone Store
Uygulama uzantısı: .xap
Ekran çözünürlükleri: 800x480, 1280X768,1920x1080

Adındanda anlaşılacağı gibi Windows tabanlı bir işletim sistemidir. Windows Mobile gibi kapalı yapılı bir işletim sistemidir. Ancak yine bilgisayardaki Windows sürümlerinde yapabildiğiniz her şeyi yapamazsınız.Bu işletim sistemi genelde başarısızlıkla sonuçlanan Windows Mobile sürümlerinin dönüm noktasıdır. Dokunmatik arayüz parmak etkileşimi için hazırlandığından arayüzü daha sadedir.Ana kullanıcı arabirimi bekleme ekranıdır. Aynı zamanda birde Başlat Menüsü bulunur. Flash ve Java desteği vardır. Standart ortamda kullanılan uygulama geliştirme seçeneği sunar. İçinde Microsoft Office gibi bilgisayar türevli uygulamalar vardır. Windows Phone son zamanlarda Nokia ile yaptığı işbirliğiyle kendini geliştirmeye çalışıyor.
-Forum Sayfası
__________________________________________________________________

SYMBIAN OS:

Geliştiricisi: Nokia (İlk zamanlarda Motorola, Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens, Sony Ericsson)
En son sürümü: Symbian^3 (Nokia Belle)
Bulunduğu markalar: Nokia, Samsung, Motorola, Nokia, Panasonic, Psion, Samsung, Siemens, Sony...
Uygulama ortamı: Nokia Mağaza
Uygulama uzantısı: .sis, .sisx, .jar, .jad
Ekran çözünürlükleri: 128x160, 176x220, 240x320, 320x240, 360x640

Nokia artık işletim sisteminin adında yanlızca Nokia ismini kullanacaktır. Yani sistemin adı Nokia Belle olarak değiştirilmiştir.

Şu anda Symbian'ın tek sahibi olan Nokia 2008'de diğer ortaklarından hisselerinin tamamını satın almıştır. Symbian konusu son derece karışıktır, işletim sistemi s40, s60, s80, s90, Uiq gibi bir çok alt dala ayrılır. Psion şirketinin geliştirdiği EPOC işletim sistemini taban alır.


Flash (Lite) desteği vardır. Son derece karışık olan standart bir uygulama geliştirme ortamı sunar. Bazı türevlerde uygulama ortamı olarak Nokia Mağaza kullanılır. Ama en eski ve efsanevi işletim sistemi olduğundan uygulama yönünden zengindir. Ancak uygulamalarla ilgili olarak sertifika vb. sorunlar yada nadiren sistemde bazı sorunlar olabilir, ancak CFW ve hack işlemleriyle bu sorunlar çözülebilir. Symbian'ı günümüzde sadece Nokia, kendi cihazlarında kullanmaktadır. Beş çeşit Symbian sınıfı vardır:
__________________________________

Series 40:


Arayüz olarak daha basit olan, Java tabanlı olan ve genelde en az sorun çıkaran işletim sistemidir. Boyutu belli bir sınırı aşan oyunları kaldırmaz ve hata verir. Bu sınır genelde 1 MB’dır fakat duruma göre değişiklik gösterebilir. Ancak yeni nesil s40 cihazlarda böyle bir sorun yoktur. .jar uzantılı uygulamaları .jad dosyası olmadan ve yükleme gerektirmeden açar. Sürüm güncellemesi için bilgisayar bağlantısı gerektirmez. Nokia'nın alt segment cihazlarında kullanılır.
-Forum Sayfası
__________________________________
Series 60:


Arayüzü s40’a göre biraz daha karışık olan efsanevi işletim sistemidir. Nokia'nın smartphone modelleri için çıkardığı arayüzdür. Hemen hemen kullanımını bilmeyen yada görmeyen kişi yoktur. Nokia’nın yeni nesil üst düzey cihazlarında da kullanılır. Aynı zamanda Anna, Belle gibi yeni sürümleri çımmıştır. Son sürümleri hem tuşlu hemde dukunmatik etkileşim için geliştirilmiştir. Ancak Nokia'nın satışları, hala bir çok taraftarı olmasına rağmen, çoğu kişinin Symbian'ı yetersiz bulması nedeniyle düşünce Nokia Windows Phone işletim sistemine yönelmeye başlamıştır. İlk modeli Nokia 7650'dir.
Forum Sayfaları:

-s60
-s60v3
-s60v5
__________________________________
Series 80:

Nokia'nın 9500, 9290, 9300 gibi modellerinde bulunan türevdir. Daha çok iş kullanımı amaçlı cihazlar için geliştirilmiştir. İlk modeli Nokia 9210'dir.
Forum Sayfaları:

-Forum Sayfası
__________________________________
Series 90:

Kullanıldığı tek cihaz Nokia 7710'dur. 7710 dışında series 90 arayüzünü kullanan cihaz olmasa da, Nokia series 90 arayüzünü internet tabletlerinde kullanmak üzere geliştirdiği Maemo isimli işletim sisteminde Hildon isimli arayüzünü tasarlarken kullandı.
-Forum Sayfası
__________________________________

Symbian Uiq:

Başlıca Sony Ericsson'un G900 modelinde bulunan bir türevdir ama ilk kullanıldığı cihaz Sony Ericsson P800'dür. Bu türev anahatlarıyla Symbian'a bağlıdır. s60'a göre daha esnek kabul edilir. Ancak Uiq için ayrı yazılımlı uygulamalar vardır. Geliştiriciler için idealdir. Sony Ericsson bu arayüzü tablet tipi cihazlar için geliştirmiştir.
-Forum Sayfası
__________________________________

Symbian^3:

Nokia'nın kötü gidişata dur demek için ürettiği, çok başarılı olmasada s60'ın son dönemindenki sorunlardan sonra son derece beğeni kazanan işletim sistemlerinin türüdür. Anna, Belle gibi sürümleri vardır. Öncelikle arayüzde büyük değişiklikler yapılmış, sistem hızlandırışmış. Çoklu dokunuş ve 4G optimizasyonu yapılmış. Özellikle N8 uzak sayılabilecek bir zamanda çıkan bir telefona, yada buna benzer telefonlara verilen güncelleme büyük beğeni kazandı. Her ne kadar Android kullanıcısı olsamda, Samsung'un kullanıcısı olduğum Galaxy S'e Android İCS güncellemesini çıkarmayacağının İDDİASINI duyduktan sonra bu hizmeti ayrıca takdir ettim. Sistemin piyasaya sürülmesinden sonra bir çok kişi gibi bende şu soruyu sordum:'Acaba Nokia tekrar dirilir mi?'
Bu arada bir daha belirtmek istiyorum, Nokia bu sistemlerle birlikte Symbian Anna, Sybian Belle yerine Nokia Anna, Nokia Belle isimlerini kullanacak.

-Forum Sayfası
__________________________________________________________________

WEB OS:

Geliştiricisi: HP (İlk zamanlarda Palm)
En son sürümü: 2.0
Bulunduğu markalar: HP, Palm...
Uygulama ortamı: webOS Market
Uygulama uzantısı: -
Ekran çözünürlükleri: -

Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir. 1996'dan bu yana varlığını sürdürmektedir ve ilk olarak Palm Pilot'da kullanışmıştır. Kapalı yapılıdır. Kullanmadığım için ve yaygın olmadığından daha fazla bilgi veremeyeceğim. Ancak en son alınan duyumlara ve Maxicep Portal'da paylaşılan hebere göre HP Palm'dan desteğini çektğiğni açıklamıştı. Ancak daha sonra alınan kararla webOS bitmeyecek. Sadece kapalı olan kaynak kodu kaldırılıp, açık kaynak kodlu hale getirilecek.
-Forum Sayfası:Forumda sayfası yok.
-Portal Haberi:Maxicep-HP webOS desteğini çekti.
-Portal Haberi:Maxicep-webOS'un kaderi ne olacak?

__________________________________________________________________

BLACKBERRY OS:

Geliştiricisi: RIM
En son sürümü: 10
Bulunduğu markalar: Blackberry
Uygulama ortamı: App World
Uygulama uzantısı: .jar, .jad, .bar
Ekran çözünürlükleri: 240x260, 320x240, 480x360, 1280x768

Java tabanlı olan ve Blackberry cihazlar için geliştirilmiş kapalı yapılı işletim sistemidir. Akıcı bir arayüze ve bekleme ekrana sahiptir. Uygulama yönünden orta halli bir işletim sistemidir. Kullanıcıların uygulama oluşturabildikleri Blackberry SDK hizmetini sunar. Genel olarak uygulamalar yönünden kötü, ancak internet kullanımı için iyi bir işletim sistemidir. Bu yüzden genelde iş dünyasında tercih edilir.

-Forum Sayfası
__________________________________________________________________

MAEMO OS:

Geliştiricisi: Nokia
En son sürümü: 6.0
Bulunduğu markalar: Nokia
Uygulama ortamı: Ovi
Uygulama uzantısı: .deb
Ekran çözünürlükleri: 800x480

Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Bu sistemi Symbian'ın kardeşi olarak nitelendirebiliriz. Açık yapılı işletim sistemlerinden biridir. Dokunmatik etkileşimle çalışabilecek bir yapıya sahiptir. Ana kullanıcı arabirimi Widget’ların bulunduğu 4 sayfalık bekleme ekranıdır. Çoklu dokunuş sistemi 6. sürümle birlikte gelmiştir. Kullanıcıların uygulama oluşturabildikleri Maemo SDK hizmetini sunar. Normal Linux uygulamalarınıda açabildiğinden zengin uygulama seçenekleri vardır. Genel olarak geliştiriciler için idealdir.

-Forum Sayfası
__________________________________________________________________

MEEGO OS:

Geliştiricisi: Nokia&İntel (Şu anda destek kesildi ancak Jolla geliştici grubu çalışmalarını yürütüyor)
En son sürümü: 1.2 (Harmattan)
Bulunduğu cihazlar: Nokia N9
Uygulama ortamı: Nokia Mağaza
Uygulama uzantısı: .deb
Ekran çözünürlükleri: 854x480

İntel ve Nokia'nın Moblin ve Maemo işletim sistemlerini birleştirerek oluşturdukları bu proje ilk ve tek olarak sadece Nokia N9'da kullanıldı. Geliştiriciliğini LiMo vakfı üstlenmiştir. Linux tabanlı işletim sistemlerinden en genci, daha doğrusu en genç yaşta yok olanı diyebiliriz.
Öncelikli hedefi akıllı telefonlar, navigasyon cihazları, akıllı televizyonlar gibi farklı alanlardaki cihazlardır. MeeGo'nun geliştirilme süreci, Nokia'nın Microsoft ile anlaşıp MeeGo'yu geliştirmeyeceğini bildirmesi, Intel'inde Samsung ile anlaşıp, MeeGo'yu bırakarak Tizen OS* adında farklı bir işletim sistemi geliştireceğini duyurmasıyla sona ermiştir. Yani Nokia ve İntel MeeGo'dan desteğini çekmiştir. Ancak MeeGo kullanıcılarına MeeGo'nun devamı niteliğindeki Tizen OS'a geçiş için gerekli destek sağlanacaktır.Ayrıca cihaz için Nitdroid gibi Android kodlarını kullanan özel sistemler geliştirilmiştir.
-Forum Sayfası

-Portal Haberi:Maxicep-MeeGo'nun fişimi çekiliyor?

__________________________________________________________________

TİZEN OS:

Yapımcısı: Samsung&İntel
En son sürümü: -
Bulunduğu markalar: -
Uygulama ortamı: -
Uygulama uzantısı: -
Ekran çözünürlükleri: -

2012 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Tizen OS, Linux'un en iyi açık kaynaklı kodlu teknolojilerini birleştirerek önem kazanmayı amaçlıyor ve LiMo vakfı tarafından geliştirilmesi planlanıyor. İşletim sistemi henüz yayınlanmamıştır. Tizen OS'un yayınlanma tarihinin tam olarak 2012 ikinci çeyrek olması bekleniyor.
-Forum Sayfası:Forumda sayfası yok.

__________________________________________________________________
BADA OS:

Geliştiricisi: Samsung
En son sürümü: 2.0
Bulunduğu markalar: Samsung
Uygulama ortamı: Samsung Apps
Uygulama uzantısı: .app
Ekran çözünürlükleri: 240x400, 800x480

Samsung bu işletim sistemini kendi cihazlarında kullanmak üzere tasarlamıştır.Arayüzünde ana kullanıcı anabirimini widgetlerın oluşturduğu bekleme ekranı ve bir menüsü bulunmaktadır. Sadece parmak etkileşimi ile çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Arayüz varsayılan olarak Samsung'un kendi TouchWiz arayüzü kullanılır. Kapalı yapılı bir işletim sistemidir. Sadece Samsung'un cihazlarında kullanıldığı için uygulama yönünden fakir diyebiliriz. Bada'da bazı kullanıcıların ve çevremdeki kişilerin bilmediği bir özellik vardır.
*#8740# koduyla telefonunuzun modunu değiştirebilirsiniz. CP ve AP adlı iki mod vardır. AP mod telefonda güç kaynaklarını kısıtlar. Mesela işlemciyi az kullanır. Buna bağlı olarak batarya süresi daha uzun olur. CP mod ise telefonda güç kaynaklarını kısıtlamaz. İşlemciyi vb. kaynakları kullanır. Telefonda takılmalar, kasmalar olmaz ancak batarya süresi azalır. Şu konuda Bada hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz:
-Forum Sayfası
__________________________________________________________________


LİMO OS(Linux Mobile):

Yapımcısı: Linux
En son sürümü: 4.0
Bulunduğu cihazlar: Samsung I8320 (Vodafone 360 H1), Samsung I8330 (Vodafone 360 H2)
Uygulama ortamı: -
Uygulama uzantısı: .jar, .jad
Ekran Çözünürlükleri: 800x480

LiMo OS, mobil cihazlar için geliştirilmiş bir işletim sistemidir ve Linux tabanlıdır. Uygulama geliştirmek için Limo Foundation SDK hizmetini sunar. 25 Ocak 2007 tarihinde İngiltere'de temelleri atılmıştır. Son sürümüyle birlikte esnek bir kullanıcı arayüzü, widget ekranı, görev yöneticisi ve çoklu dokunuş desteği kazanmıştır. Yanlızca Samsung'un I8320 isimli modelinde kullanılmıştır. Sistem açık yapılıdır ve Android yüklenmesi mümkündür.

Forum sayfası yok.

__________________________________________________________________

Sailfish OS:

Yapımcısı: Jolla
Bulunduğu cihazlar: The Other Half
Uygulama ortamı: -
Uygulama uzantısı: -
Ekran Çözünürlükleri: -
Linux tabanlı bir diğer işletim sistemi olarak karşımıza çıkan Sailfish OS, MeeGo'yu geliştirme üzerine toplanan ancak sonradan sonradan hedeflerini farklı bir boyuta taşıyan Jolla grubu tarafından geliştirildi. Jolla'dan bahsetmişken sistemin açık yapılı olduğunuda belirtelim. İşletim sistemi şu anda diğer mobil işletim sistemleri arasında pek dikkat çekmese de oldukça dikakt çekici bir proje olarak tanımlanıyor. Bu mobil işletim sistemi geliştiricilerin ilgisini kendine çekmek için aynı zamanda Sailfish OS SDK'ya da sahip. Hedefler değişti dedik, ancak Sailfish OS MeeGo'nun devamı niteliğinde. Sailfish OS Android uygulamalarını da çalıştırabilir nitelikte. İşletim sistemi şu an mobil cihazları baz alsada uzun vadede televizyon, tablet bilgisayar, kamera gibi bir çok platforma destek sunmayı planlıyor.
-Forum Sayfası:Forumda sayfası yok.
__________________________________________________________________

Asha Platform:

Yapımcısı: Nokia
Bulunduğu cihazlar: Nokia Asha serisi
Uygulama ortamı: Nokia Mağaza
Uygulama uzantısı: .jar
Ekran Çözünürlükleri: 240x320

Geçişte kısa bir yolculuk yapalım, Nokia bulunduğu zor durumdan kurtulmak için son çare olarak Symbian'ı yoğun olarak kullanmayı bırakıp Windows Phone'a yönelmişti. Bu durum yeni işletim sisteminin sahibi olan Microsoft'un da işine geldi, köklü bir yapı ve sadık müşteri sınıfına sahip olan Nokia Windows Phone'u güçlendirebilirdi. Sonuç olarak ikili arasında sağlam bir birliktelik kuruldu.

Bu durum Symbian'ın bir nevi fişinin çekilmesine neden oldu ve Nokia üst seviye cihazlarında Symbian kullanmaktan vazgeçti. Ancak düşük segment cihazlarında S40 oldukça iyi iş çıkaryordu. Series 40 hem kullanışlı, hemde basitti. Ancak bir takım yeniliklere ihtiyacı vardı.

Nokia bu ihtiyaca yanıt verdi ve Asha serisi cihazlarda kullanılmak üzere Asha Platform'u kurdu. Arayüz olarak Maemo ve onun devamı niteliğindeli MeeGo'dan esintiler taşıyan kullanıldı. Resmi olarak S40'ın da fişi çekildi, ancak Asha Platform'da bir nevi yeni S40 olarak adlandırılabilir.
Forum sayfası yok.

__________________________________________________________________

Yanlışlarımı, önerilerinizi, imla hatalarımı ve eklemek istediklerinizi bana özel mesajla bildirebilirsiniz. Eğer sizinde bir işletim sistemi hakkında ayrıntılı incelemeniz varsa link gönderin, konuya ekleyeyim.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Karacaahmet1993, Ramoscu, MAERKEK ve 34 diğerleri


Lenneth

Üye
Tesekkurler.
 
anılbaran

anılbaran

Üye
hımmm iyi tesekkür
 
TheCower

TheCower

Üye
Güzel. Teşekkürler.
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bir şey değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: karar02

nerdesingol

Üye
ellerine sağlık yararlı bilgiler
 
pRime.

pRime.

Üye
teşekkürler.
 
phasan

phasan

Üye
teşekkurler
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Önemli değil arkadaşlar..
 
phasan

phasan

Üye
bende android olmalı alsam ilk telefonum adroid li olur
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
arkadaşlar konuyu hakettiği yere taşımak için puan verirseniz sevinirim.
 

Burak

Üye
tesekkurler
 
onurgunay35

onurgunay35

Üye
Güzel konu olmuş eline sağlık
 
mangdaşire

mangdaşire

Üye
teşekkürler.ama bence meego yu da listeye ekleyin :).
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bir şey değil arkadaşlar. Şimdi MeeGo'yuda ekliyorum.
 
mstf_l

mstf_l

Üye
Bir şey değil arkadaşlar. Şimdi MeeGo'yuda ekliyorum.
guzel calısma olmus pm de belirttim bazı seyleri dikkate alırsın umarım


----------Eklendi @ 15:22:29 ---------- Yazıldı @ 15:20:16 ----------

simdi farkettim duzeltmissin yanlisları ama tamamen ayırirsan daha dogru olur kardes
 
EFG_07

EFG_07

Üye
paylaşım için teşekkürler
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
bir şey değil arkadaşlar...
 


Üst Alt