MIT yasası geliyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
yavuzkaraca

yavuzkaraca

Üye
    Konu Sahibi
MIT yasası geliyor
Türkiye’nin ABD üniversitelerinin imkânlarından yararlanması için kamu bağışının yolu açılıyor

GAZETE HABERTÜRK / Seçkin ÜREY

Türkiye, Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK üzerinden dünyanın önde gelen teknoloji ve mühendislik üniversitelerinden MIT’nin vakfına para yatıracak. Böylelikle okulun laboratuvarları ve öğretim üyeleri Türkiye’nin belirlediği projelerde kullanılabilecek.

Türkiye, 17 milyar dolar bütçeli ABD’nin ünlü Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi Vakfı’na para yatırarak prestijli kurumun bütün imkânlarından faydalanacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, paranın kendi bakanlığı ve TÜBİTAK üzerinden yatırılacağını açıkladı. Bu sayede üniversiteye Türkiye’nin göndereceği doktora ve yükseklisans öğrencilerinin üniversitenin tüm araştırma birimlerini kullanabileceğini aktaran Ergün, “MIT ile anlaştık. Bakanlığın bu parayı yatırması için özel yasa çıkartılacak” dedi.

LABORATUVARLAR KULLANILABİLECEK
MIT’nin Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini ancak Türk tarafındaki sorun nedeniyle imzanın geciktiğini anlatan Ergün, “Bu parayı yatırmamız için bir kanun çıkarmamız gerekiyor. Maalesef kanunen böyle yetki yok. Bunun için özel yasa çıkacak. Yasayı bu yıl çıkarırız, sorun olmaz” değerlendirmesi yaptı. ABD’nin Boston şehrine Bioteknoloji Fuarı’na katılmak üzere giden Sanayi Bakanı Ergün, ABD’nin dünyaca ünlü üniversitesi MIT’yi ziyaret etti. Burada hem üniversitede görev yapan Türk akademisyenler hem de üniversitenin yeni rektörü Philip S. Khoury ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’nin MIT Üniversitesi Vakfı’na yatıracağı para gündeme geldi. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergün, üniversitenin 17 milyar dolarlık araştırma bütçesi olduğunu ve Türkiye’nin üniversite vakfına bir miktar yatırarak bu güce ortak olacağını söyledi. Ergün, sistemi şöyle anlattı: “Amacımız vakfa girmek. Bu sayede Türkiye belli alanlarda uzmanlaşmak üzere MIT’ye doktora öğrencileri, araştırmacılar gönderecek. Onlar da MIT’nin tüm imkânları ve bütçesinden yararlanabilecek. Türkiye’de belirlenen bir araştırma projesinde ihtiyaç duyulduğunda MIT’nin laboratuvarları kullanılabilecek. Öğretim üyelerinden yararlanılabilecek. MIT’nin 17 milyar dolar bütçeli tüm laboratuvarları hizmetinizde olacak. Yani biz öğrencinin cebine para koyup ‘git oku’ demektense daha etkili bir proje gerçekleştireceğiz.”

10 MİLYON DOLAR YATIRILABİLİR
Projeye yatırılacak paranın netleşmediği ancak 10 milyon dolar gibi bütçe ile başlanabileceğini anlatan Ergün, “Bu zamanla artabilir. Hava olsun diye 170 milyon dolarla girersin hava alırsın. Proje yapmamız lazım. Örneğin AB fonlarına ilk girdiğimizde yatırdığımızdan az para aldık ama şimdi AB’den verdiğimizin 2 katı para alıyoruz” dedi. Ergün, listenin büyük olduğu ve Stanford gibi üniversitelerle ortaklık çalışmasına devam edilebileceğini söyledi. Ergün, Türkiye’nin MIT ile oluşturacağı modelin birçok AB ülkesi, Brezilya, Singapur, Çin gibi ülkeler tarafından çok önceden başlatıldığına dikkat çekti. Ergün, “Çin, MIT’e 17 milyon dolar ile girmiş” dedi.

TÜRKÇE SEÇMELİ DERS OLACAK
Ergün, bu programla MIT üniversitesinde Türkçe’nin seçmeli ders olacağını ve Türkçe araştırma merkezi kurulacağını anlattı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt