MİRAS HUKUKU HAKKINDA İŞİNİZE YARAYACAK BİLGİLER!

Sponsorlu Bağlantılar

Keremcem06

Keremcem06

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
MİRAS HUKUKU HAKKINDA İŞİNİZE YARAYACAK BİLGİLER!
Miras Hukuku

Miras hukuku, ölen bir kişinin mal varlığını ölüm sonrasındaki yasal rejimini düzenleyen hukuk dalıdır. Miras hukuku öncelikli olarak geride kalan mirasçıları yakından ilgilendiriyor. Mirasçılar da ikiye ayrılıyor; yasal ve atanmış olmak üzere. Yasal mirasçı; kanundan doğan vasiyetname ile miras haklarına sahip olan kişilerdir. Atanmış mirasçı ise miras bırakanın mirasçısı olmamasına rağmen, miras bırakanın kendi iradesi ile mirasçısı olarak atadığı kişidir.

Miras Payları Nasıl Düzenlenir?

diye soracak olursanız da hemen detaylı bir şekilde anlatalım. Mirasçılarda ilk sırada alt soy gelir. Alt soy da kişinin çocukları ve sağ kalan eşidir. Bunlardan sağ kalan eş mirasın dörtte birine, çocuklar ise dörtte üçüne sahiptirler. Dörtte birlik fark ise eşin mutlak hakkıdır. Eğer eşler arasında bir boşanma ya da miras bırakandan evvel ölme durumu varsa doğal olarak eş mirasçı olamıyor. Sağ olan eşe verilen payın sonrasında kalan dörtte üçlük pay da geride kalan çocukların sayısına göre eşit olarak paylaştırılır. Bu paylar, yasa ile düzenlenmiş. Miras kapsamına da ölen kişinin tüm mal varlığı giriyor. Bunun içinde gayrimenkuller mesela ev, araba, arsa paha olarak değer elde edilebilecek şeyler ilk sırada yer alıyor. Bir de ölen kişinin bıraktığı, manevi değeri yüksek olan hatıra eşyası; sanat eseri vs. gibi şeyler de olabiliyor. Öldükten sonra kişinin geride kalan alt soyu yoksa bu miras yan soya yani ölenin kardeşleri ve anne babasına geçiyor. Alt soy varken ise yan soya kesinlikle geçmiyor.

Reddi Miras Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?

Reddi miras, miras bırakanın ölümünden sonra yasal ya da atanmış mirasçılarının, ölen kişinin her türlü borç ve alacaklarından oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetme durumudur. Bu borçlara; şahsi borçlar, kamu borçları, vergi borcu ve SGK borcu girer. Reddi miras hangi durumlarda yapılır sorusunun en net cevabı olarak; kişinin ölümünün ardından aktifinin pasifinden az olduğu hallerde yapılan reddi miras en çok başvurulan halidir. Bu arada ölen kişiden geriye kalan aktif mallar pasifinden az ise zaten reddedilmiş sayılır. Ama ileride bir haciz ile karşı karşıya kalmamak adına ölümden itibaren 3 ay içerisinde reddi miras yolu ile bir dava açılması gerekir. Bu konuda şöyle bir nokta da var. Diyelim bir mirasçı reddi miras yaptı ancak diğerleri yapmadı. Bu durumda reddi miras yapanın payı diğerlerine hakları oranında paylaştırılıyor.


Miras Feragat Dilekçesi Örneği

Miras feragat dilekçesi; kişiler sağ iken yazılı şekilde yapılır. Bu durumun ortaya çıkma sebebi de şudur; bir mirasçının anne, baba veya kardeşleri ile arası iyi olmayabilir. Onun mal varlığını edinmek istemeyebilir. Bunun için de ‘’Ben miras hakkımdan feragat ediyorum. ‘’ diye yazılı olarak noter huzurunda mirastan feragat dilekçesi hazırlar. Bu sayede haklarını reddetmiş olur.
Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Meltem16, vedat1966, rear2011 ve 1 kişi daha
rear2011

rear2011

Üye
Teşekkür ederiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Meltem16 ve PALA.


Üst Alt