Microsoft korsan yazılıma dikkat çekiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Necmati

Necmati

Üye
    Konu Sahibi
Microsoft korsan yazılıma dikkat çekiyor




Microsoft, “Tüketici Eylem Günü”nde Korsan Yazılıma dikkat çekiyor...

Microsoft, 17 Kasım’da düzenlenen “Tüketici Eylem Günü” etkinlikleri kapsamında, 20 ülkede 38 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen yeni araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, bilgisayar kullanıcılarının yüzde 80’inin sahte yazılım kullanımından kaynaklanan riskler konusunda endişelendiğini ortaya koydu.

Microsoft, dünyanın farklı bölgelerinden 20 ülkede, 38 binden fazla erkek ve kadına sahte yazılımla ilgili düşüncelerinin sorulduğu geniş kapsamlı araştırmanın sonuçlarını 17 Kasım 2010 tarihinde düzenlenen ‘Tüketici Eylem Günü’ etkinlikleri kapsamında yayınladı. Elde edilen sonuçlar şimdiye kadar hiç olmadığı kadar açık şekilde sahte yazılım kullanımının tüm dünyada bir tehlike olarak görüldüğünü ortaya koydu. Araştırmada her bir tüketiciye karşılık üç tüketici, sahte yazılımın orijinal yazılım kadar güvenli olmadığını bildirirken en büyük endişelerinin ise kimlik hırsızlığı ve veri kaybı olduğunu belirtti. Ayrıca yazılım sahteciliğiyle mücadele konusunda harekete geçilmesi için hükümet ve sektörden beklentinin yükseldiği de öne çıkan sonuçlardan oldu.
Dünya çapında kullanıcıların sahte yazılımlarla ilgili şikâyetlerle kendilerine başvurduğuna dikkat çeken Microsoft’'un küresel korsan ve sahtecilikle mücadeleden sorumlu baş hukuk müşaviri David Finn ‘Kullanıcılar, kendilerini korumak için neler yapabileceklerini soruyor ve gerçek çözümler talep ediyor. Sektörün ve hükümetin konuyu ele almalarını ve eyleme girişmelerini istiyorlar. Onlara yardım için elimizden gelen her imkânı kullanacağız.’ dedi.
Açıklanan verilere göre dünyanın her yerinden tüketicilerin yüzde 70’i orijinal yazılımların daha güvenli, daha istikrarlı ve güncel tutulması daha kolay olduğuna inanıyor. Araştırmaya katılan Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 90’ı ise orijinal yazılım kullanarak kendilerini daha güvenli hissettiklerini belirtiyor. Araştırmaya katılanların çoğunluğu kendilerine seçim şansı verildiğinde orijinal yazılımı seçeceklerini söylüyor. Ancak orijinaline çok benzeyen sahte yazılımları orijinalinden ayırmak kullanıcılar için çok güç oluyor.
Araştırmada elde edilen veriler, Microsoft'un yazılım sahteciliğine maruz kalan kullanıcıların şikâyetlerini dile getirdiği ‘How to Tell’ adlı internet sayfasında yer alan içeriklerle de destekleniyor. 2005’ten bu yana sayfayı ziyaret eden 300 binden fazla tüketicinin oluşturduğu içeriklere bakıldığında, sahte yazılımların bilgisayarlarına virüs ve zararlı yazılımlar bulaştırdığından, doğru biçimde çalışmadığından şikâyetçi olunduğu görülüyor.
Sektör ve hükümete büyük görev düşüyor...
Araştırmaya katılanların yüzde 65’i hükümetin harekete geçmesi çağrısında bulunurken, yüzde 72’lik kısmı yazılım sektörünün daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etti. Kullanıcıların yüzde 75’i ise farkında olmadan alınan sahte yazılımların önüne geçilmesi için daha fazla güvenlik önlemi geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bu araştırmanın sonuçlarının, hem yazılım sektörünün hem de hükümetin tüketicileri sahte yazılım konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyleyen Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Elçim Barkay, ‘Tüketiciler sahte yazılım istemiyor, zararlı olduğunu biliyor. Korsan yazılımlar her yerde insanlara zarar veriyor. Fakat tüketicilerin bu risklerden kendilerini korumaları için bilgi ve imkânlara ihtiyaçları var’ dedi.
Öte yandan, Microsoft’un sahte yazılım satışına yönelik başlattığı mücadelenin ülkemizde de büyük bir kararlılıkla devam ettiğine dikkat çeken Avukat Betal Özay, ‘Kısa bir süre önce bir belediyeye yapılmak istenen korsan yazılım satışına Microsoft tarafından müdahale edildi. Belediye yetkilileri ile de işbirliği de yapılarak zamanında harekete geçildi. Böylece, kamu kurumlarının dolandırılması başarı ile engellenmiş oldu.’ dedi.
Microsoft Türkiye ayrıca sahte ve korsan yazılımla mücadele kapsamında internet kafelerin de güvenli ve yasal çalışan firmalar haline gelebilmesi için çaba sarf ediyor. Yaklaşık bir yıldır Microsoft ile internet kafelerin daha karlı ve kanunlara uygun, teknoloji merkezleri haline gelebilmesi için işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyen Ankara İnternet Kafe Oda Başkanı Önder Kaplan, ‘Microsoft Türkiye’nin desteği ile ülkemizin tüm bölgelerini gezdik ve internet kafelerimizi +3 markası altında topladık. Amacımız bu markayı alan internet kafeleri daha güvenli, temiz, yasalara uygun şekilde hizmet veren firmalar haline getirmek... Microsoft’a sektörümüze yaptığı katkılar, düzgün iş yapmak isteyen internet kafelere verdiği destek ve bize yapılan haksız rekabete karşı verdiği mücadele için çok teşekkür ederiz’’ dedi.
Hedef Korsan Yazılımı Durdurmak
‘Eğitim, Mühendislik ve Uygulama’ konularına odaklanan Microsoft, tüketicilerin kendilerini korumalarına yardımcı olabilmek için her yıl eğitim kaynaklarına, sahte yazılımların oluşturulmasını zorlaştıran teknolojilere büyük yatırımlar yapıyor ve yazılım sahtekârlığı yapanlara karşı kanunların hazırlanması ve adalet karşısına çıkarılması için hükümetlerle işbirliği yapıyor.
Microsoft, her yıl düzenlediği ‘Tüketici Eylem Günü’nde yeni veriler yayınlayarak dünyada sahte yazılıma karşı verilen savaşın farkındalığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlıyor. Bu yılki ‘Tüketici Eylem Günü’nde de orijinal yazılım yoluyla tüketicilerin güvenliğini artırmaya yardımcı olabilecek eğitim imkânlarına dikkat çekildi. Konu ile ilgili bilgiler ise adresinde ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunuluyor.
Microsoft, ayrıca tüketicilerin yazılımlarını Windows doğrulama testini geçip geçmediğini kontrol etmelerini tavsiye ediyor. Orijinal Microsoft ürünleri, lisans ve etiketler hakkında daha fazla bilgi alabilmek için ise Türkçe olan adresini ziyaret edebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Eren Değerli
    • Beğen
Cevap
1
Görüntüleme
311
DarkredBlue61
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
448
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
531
Eren Değerli


Üst Alt