Metrobüse yeni sistem

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Metrobüse yeni sistem
Metrobüse yeni sistem



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 2010 yılı bütçesi 4 saat 15 dakika süren toplantının ardından oy çokluğuyla kabul edildi. İBB, İSKİ, İETT ve şirketlerle birlikte 2010 yılı bütçesinin 17 milyar 905 milyon TL olduğunu kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "belediyenin borç batağında" olduğu iddialarını da reddetti. 6 milyar 300 milyon TL olan İBB bütçesinin yüzde 64'ünün yatırımlara ayrıldığını belirten Topbaş, "Yatırımlarda da ilk sırada ulaşım yer alıyor" dedi. Metrobüste yapılan artışın "enflasyon zammı" olarak değerlendirilmemesini isteyen Topbaş, "Avcılar'dan binen bir insan önceki duraklarda inerse daha az ödeyecek. 'Kullandığın kadar bedel öde' sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bunu da yakında uygulayacağız" diye konuştu.

Recep BOLAT / AHT

2010 yılı bütçesi 2009 bütçesine göre yüzde 1 arttı. Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet'in başkanlığında yapılan toplantıda, Başkan Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 2010 yılı bütçesini sundu ve yatırımlar hakkında bilgi verdi. Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, bütçenin de ele alındığı oturumunda yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinden beri yatırım ağırlıklı bütçeler hazırladıklarını, 2010 yılı bütçesinin de yatırım ağırlıklı bir bütçe olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılı bütçesinin 6 milyar 300 milyon TL olduğunu belirten Topbaş, bütçeden yatırım ve hizmetler için toplam 4 milyar 42 milyon TL ayırdıklarını söyledi. Bu miktarın toplam bütçenin yüzde 64'üne denk bir tutar olduğunu vurgulayan Topbaş, konsolide bütçenin ise 17 milyar 905 milyon TL olduğunu, bu rakamın da yüzde 40'ını, yani 7 milyar 110 milyon TL'sini yatırımlara ayırdıklarını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi'nin tüm kamu yatırımları içerisindeki payının yüzde 26'ya ulaştığına dikkat çeken Topbaş, tüm belediyelerin genel ekonomi içindeki payının yüzde 48 olduğu göz önüne alınırsa, yüzde 26 rakamının büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını söyledi. Topbaş, harcamalar ve yatırımlarla yılda ortalama 100 bin kişilik doğrudan istihdam sağlandığını dile getirerek, ülke genelinde toplanan vergilerin yüzde 43'ünün İstanbul'da toplandığını hatırlattı.

BÜTÇEDE EN BÜYÜK PAY ULAŞIMA

Büyükşehir Belediyesi bütçesindeki yatırımları 5 ana başlıkla özetleyen Topbaş, bütçeden en büyük payın önceki yıllarda olduğu gibi yine ulaşıma ayrıldığını, 2 milyar 482 milyon TL olan bu payın, belediyenin yatırım bütçesinin yüzde 62'sine denk geldiğini aktardı. Konsolide bütçe açısından da İETT'nin 648 milyon TL ve şirketlerin de 142 milyon TL'yi ulaşıma ayırdıklarını söyleyen Topbaş, böylece 2010 yılında ulaşıma konsolide bütçeden 3 milyar 272 TL ayırmış olacaklarını ve bu rakamın konsolide bütçenin yüzde 46'sına denk geldiğini belirtti. 2010'da dere ıslahları için toplam 367 milyon TL harcayacaklarını, bunun 250 milyon lirasının Dünya Bankası kredisi olduğunu ifade eden Topbaş, İstanbul'da toplam 19,2 megavat kurulu güce sahip olan rüzgar enerji santralleri kurmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA DEĞİL

İBB'nin borç batağında olduğu iddialarını da reddeden Başkan Topbaş bu yönde çıkan haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Topbaş, "Şirketler dış borcumuz 2 milyar 379 milyon TL ve iç borç ise 2 milyar 236 milyon TL toplam borç ise 4 milyar 616 milyon TL'dir ve bu borçların geri ödemesi söylenildiği gibi yakın bir tarih değil 2028'e kadar uzanmaktadır" dedi.

METROBÜSTE KULLANDIĞIN KADAR ÖDE SİSTEMİ

Metrobüs fiyatlandırılmasını enflasyonla ilgili bir zam olarnak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Başkan Topbaş, "Geçmişte bu hat neydi? Şunu düşünün, bu hat olmadığı zaman insanlar Avcılar-Topkapı, Topkapı- Zinçirlikuyu, Zincirlikuyu- Kadıköy, arasında 3 vasıta değiştiriyordu. Biz bu hattan 1246 minibüsü kaldırıp bir süre ücretsiz olarak hizmet verdik" dedi.

24 saat esasına göre hizmet verildiğini, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığını, kimsenin taksiye binmek zorunda kalmadığını anlatan Topbaş, bu hattın Beylikdüzü'ne kadar uzatılacağını ve 50 kilometreye ulaşacağını kaydetti.

Topbaş, Avcılar'dan binen bir insan yakın mesafede indiği takdirde daha az ödeyeceği bir sistem getirileceğinin müjdesini veren Topbaş, kademeli olarak 'kullandığın kadar bedel öde' sistemi üzerinde çalışıyoruz, yakında hizmete girecek'' dedi.

CHP grubu adına konuşan Halil Kaya Özer, Başkan Topbaş'a hitaben "İstanbul'da yeni alışveriş merkezi ve gökdelenlere 'dur' diyelim önerisinde bulundu. Topbaş ise bu öneriye katılarak istanbul'da önceden izin alanlara karışamayacaklarını, ancak yeni alışveriş merkezi yapılmasına sıcak bakmadıklarını ifade etti. Yaklaşık 300 üyenin katıldığı toplantıda bütçeye CHP grubu ret oyu verdi.

habertürk
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt