Metafiziksel ve Fenomenal Kavramlar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Metafiziksel ve Fenomenal Kavramlar
Duygularımızı, algılarımızı aşan doğaüstü konuları inceleyebildiğimiz yer, metafizik felsefe alanı iken, somut, algılanabilir ve deneylenebilir olaylar, fenomentoloji alanına giren konulardır.



Metafizik , “fizik ötesi” anlamına gelen bir bilim alanıdır. Metafizik sözcüğü ilk olarak M.Ö. I. yüzyılda Rodoslu Androkinos tarafından ortaya atılmıştır. Androkinos’un Aristotales’in (M.Ö. 322-384) eserlerini bir araya getirme çabaları sonucunda, Aristotales’in fizik ötesinde incelediği konular, metafiziğin konuları olarak kabul edilmiştir. Aristotales’e göre doğa dahil, felsefenin bütün alanları kendi metafiziğine dayanır. Aristotales’in tanımı ile Tanrı “düşünmenin düşüncesidir.” Metafizik kavramı Antikçağ’da ve Ortaçağ’da kilisenin etkisiyle etkinleşmiş , ancak Rönesans ve Aydınlanma – düşüncesinin gelişmesi ile metafizik felsefenin gerekliliği sorgulanmaya başlanmıştır. Immanuel Kant (1724-1804) eleştirel felsefenin babası olarak anılır ve metafizik bilim dalında da ün yapmış bir filozoftur. Kant’a göre deneye dayanmayan metafizik olgular hepsi doğuştandır ve bu nedenle metafizik alanında “bilimsel bilgi”olanaklı değildir. Ancak Kant metafizik yargılarını ikiye ayırır, bunlar “analitik yargılar” ve “sentetik yargılar”dır. Analitik yargılar “aydınlatan” yargılar ve sentetik yargılarda bilgimizi “genişleten” ve “çoğaltan” yargılardır. Bu bağlamda Kant, hakikate ulaşmak, yalnız kavram bilimselliği ile değil sentetik yargılama yoluyla da yapılabilir ifadesini kullanır.





Fenomentoloji felsefesine göre ise nesne, öznenin dış dünya ile girdiği ilişkiler neticesinde duyu organları ile algıladığı bir deney verisidir. Neden – sonuç ilişkisi içinde ele alınan doğa kanunları belirli bir takım koşullar içinde elde edilen sonuçlar neticesinde bir tür kesinlik değeri taşır. Neden-Sonuç anlamı iki bölümde ifade kazanır. Birinci bölüm sebep, ikinci bölüm ise sonuç bildirir. Bu tür ilişkilerde eylemin hangi nedenlerle meydana geldiği önemlidir.
Bir anlamda , fenomentoloji bazı metafizik olaylarının gerçeklik tezini destekleyen bir bilim dalıdır. Tekrarlarsak fenomen, somut, algılanabilir ve denenebilir olaylar ve nesnelerdir.
13. yüzyıl skolostik filozof ve ilahiyatçısı Thomas Aquinas sonlu ve algılanabilir varlıkların sebepsel nedenle incelenmesi yoluyla Tanrının tanımlanabileceğini ileri sürmüştür. Bu bağlamda fenomentoloji yaklaşımı metafizik kavramını desteklemekten uzaktır. Ve bu nedenle Tanrı’nın varlığı fenomenal değil sadece metafiziksel veya sentetik bir olgudur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt