Mebibyte, Kibibyte tanımları. Nedir Bunlar ?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ozan

Ozan

Admin
    Konu Sahibi
Mebibyte, Kibibyte tanımları. Nedir Bunlar ?
Eskiden, bazılarımıza göre epeyce eskiden, bilgisayarlarda kullanılan byte'ın çok büyük katları, bilimde kullanılagelen SI birim sisteminden o kadar fazla sapamıyordu. Şimdi normal bir masaüstü kullanıcısının bir "Terabyte" depolama alanına sahip olduğunu düşünürseniz artık farkediyor. Bunu daha önceden gören standart koyucu kurumlar, SI birim sisteminden ayrı olarak ikili (binary) sayılarla kullanılacak bir ön ek sistemi getirmişlerdi, şimdi ise yavaş yavaş BT sektöründe yayılıyor, ya da yayılması gerekiyor.


SI birim sistemine göre Kilo ön eki, 1000 (10^3) demektir. Benzer şekilde Mega, 10^6, Giga ise 10^9 anlamına gelir. Eskiden bir "Kilobyte", 1000 Byte'tan sadece %2.4 fark gösteriyordu (1 Kilobyte = 1024 Byte alındı). Ancak matematik sağolsun, rakamlar üsleri alınarak büyüdükçe farklar da büyüdü. Bugün 250 GB diskiniz -ki sabit disk üreticileri bunu SI birim sistemindeki ön eklerle verirler- eğer ikili (binary) sisteme göre olsaydı aslında 250.000.000.000 byte değil, 265435456000 byte depolama sağlıyor olacaktı. Yani Kilo için %2 civarında olan fark, artık %7'lere tırmanmış. Terabyte'lar kullanmaya başladığımızda daha da artacak.

Yeni sistem şu şekilde: Artık "kilo-" ön eki sadece SI birim sistemindeki 1000 (10^3) anlamında, Mega ön eki sadece SI birim sistemindeki 10^6 anlamında kullanılacak. Yani alıştığımz ön ekler artık ait oldukları yerde. İkili sistemdeki, yani bilgi teknolojileri toplumunu daha yakından ilgilendiren durumdakiğ ön ekler ise ikili sistemin karşılığı olarak "binary"kelimesiyle bir melez yapıldı.Artık Kibibyte (Kilo Binary Byte) bizim şimdiye kadar kullandığımız Kilobyte'ın yerini alıyor. Mebibyte (Mega Binary Byte) benzer şekilde şimdiye kadarki Megabyte, Gibibyte (Giga Binary Byte) da Gigabyte'ın. Yani sonuçta sabit disk üreticileri haklı çıktı. :)


Bunun uygulamaya ne kadar sürede geçeceği konusunda bir fikrimiz yok. International Electrotechnical Commission bu uygulamayı süreli 10 yıl oluyor ve hala hemen hemen herkes Kilo, Mega gibi ön ekleri 1024'ün üsleri şeklinde kullanıyor ve sonunda "Byte" geçmesinden ikili sistemi kastettiklerinin anlaşılmasını bekliyorlar .Evet, bu da gayet mantıklı ama tabii sabit disk üreticilerinin SI birim sistemi kullanmasını ve tüketicilerin kafasının karışarak yanlış hesap yapmalarının önüne geçmiyor.
Son olarak Petabyte'a kadar örneklerini verelim.



PCLABS
 
yusufucan

yusufucan

Üye
dahada Küçükleri Varmış haa Valla bunları Yenii Duydum Eywallah sağoLasın
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
1
Görüntüleme
373
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
531
Eren Değerli
Eren Değerli
    • Beğen
Cevap
1
Görüntüleme
311
DarkredBlue61


Üst Alt