haltie
Üye
-
Konu Sahibi
-
Hemen de şikayet etmeye başladılar
Şikâyet sistemini kullanın bakayım
Halit beni tavlada ezerse ben de onu satranç tahtasına gömerim
Ne de olsa biri zarla oynanıyor diğeri zekayla
Pers imparatorunun basveziri Buzur Mehir tarafindan 1400 yil once tasarlanan tavla oyunu; dunyanin en populer oyunlarindan biridir. Zaman kavramindan alinan ilhamla tasarlanan oyunun zamana boylesine direnmesi son derece etkileyici. Senenin birligi olarak tavla bir tanedir. 4 kosesi 4 mevsimi, tavlanin icindeki karsilikli 6'sar hane 12 ayi, pullarin toplami ayin 30 gununu ,siyah -beyaz pullar gece ve gunduzu, karsilikli 12'ser hane gunun 24 saatini simgeler..
Eski zamanlarda Hint Imparatoru, satranc oyununu Pers imparatoruna,yaninda bir mektup ile hediye olarak gondermistir. Mektubunda oyunla ilgili hic bir aciklama yapmazken soyle bir mesaj yazmistir. Pers imparatoruna; Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. Iste hayat budur...
Pers Imparatoru donemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu cozmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek uzere baska bir oyun icat etmesini ister. Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer daha sonra da on gunde tavlayi icad eder ve imparatora sunar. Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gonderilmek uzere soyle bir mesaj hazirlanir.
Hint imparatoruna; Evet, Kim daha cok dusunuyor, Kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi goruyorsa O kazanir. AMA BIRAZ DA SANSTIR. Iste hayat budur...
Ata(aziz sanada) mesajına karşılık gelebilecek en uygun cevapta buydu sanırım
Vezir haftalarca calistiktan sonra gonderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu cozer
Bak Halit sadece ilk 4 hamle diyorum arkadaşımSatrancın ilk 4 hamlesi (2 beyaz ve 2 siyah hamle) 197229 farklı şekilde oynanabilir
25 x 10 üssü 115 ne anlama geliyor hayal edebiliyor musunBiriçte 4 oyuncunun her birine 13'er kupa, maça, sinek ve karo gelmesi olasılığı 9 x 10 üssü 27 ' de 1'dir; fakat satrançtaki olasılıklar yanında bu sayı hiç kalır. Maurice Kraltchik, Matematik Eğlenceleri adlı kitabında bunu hesapladı. İlk 5 hamlede her iki tarafın 20 değişik hamle ve 6.-40. hamle arası 30 değişik hamle yapılabileceği kabul edilirse, 40 hamlelik bir satranç oyununun 25 x 10 üssü 115 farklı biçimde oynanabileceği hesaplanmıştır. 27 hamlelik bir oyun ise 115 x 10 üssü 75 farklı şekilde oynanabilir.
Halit'ciğim bir kere hikâye %100 kolpa. Emin olabilirsin.Sen olaya matematik olarak bakıyorsun sadece.ama tavla öyle değil.adamın demek istediği hayat.satranc daha çok düşünme gerektirir.zeka geliştirir.ama içinde eğlence , gülme , arkadaşlık , sohbet insana hayata dair bir şeyler arıyorsan o yok.
Tavla yukarıdakilerin hepsini barındırır.o dediğin rakamlar olmasada olasılıklar çok fazladır.satrancta fazla olasılık var bunun sonucuda biri çok durağan ve sıkıcı diğeri ise çok eğlenceli bir oyun haline gelir.satranc tabiki mükemmel bir oyun ama hayatta da olduğu gibi her şey sadece matematiğe dayanmaz.
Atacım vezir söylemiş zaten son sözü ikisinde de aynı şeyler var.ama hayatta şans olması lazım.çünkü hiç bir şey planladığımız gibi gitmez.
Bu arada efsane değil gerçek hikayebileceğini umuyordum
satranc daha çok düşünme gerektirir.zeka geliştirir.ama içinde eğlence , gülme , arkadaşlık , sohbet insana hayata dair bir şeyler arıyorsan o yok.
Bu sözlerin bende şok etkisi yarattısatrancta fazla olasılık var bunun sonucuda biri çok durağan ve sıkıcı
her geçen dakika ömründen ömür gider. Notasyon kağıdına hamle yazmak için bile zaman kaybetmek istemezsin. Öyle bir strateji kurar ve rakibini alt etmeye çalışırsın ki an gelir o savaşı kaybetmektense canını kaybetmeyi dilersin.
Vikipedia özgür bir ansiklopedidir Halit. Yazarlar yazdıklarından sorumludurlar.Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
linki kontrol et Ata.Wikipedia sallamaz sanırım.zaten ben başka çok doğru kaynaklardan defalarca dinledim duydum ve okudumda örnek olsun.hatta yazıyı kopyalayım buraya
Tavla, özel bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik oyun.Dünyadaki en eski oyunlardan biri olduğu,Büzur Mehir'inse oyunu biraz geliştirdiği,yapılan kazılardan anlaşılmıştır.Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir.
Bilindiği kadarı ile, 1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü , karşılıklı 12'şer hane de günün 24 saati temsil eder.
kardeşim dediğimde bu işte ben bunu yaşamak istemem yenilirsem beni kızdıran arkadaşa uyuz olurum en fazla ama genel anlamda eğlenirim.
satrancıda sevmediğimden değil kasparovun maçlarını televizyonlar yayınlardı bütün dünya gibi bennde merakla beklerdim sonucunu.çokta güzel oyun kötülemek için değil sadece ben tavladan daha fazla zevk alıyorum ve zeka gerektiren bir oyun zaten oyunu bir şablon üzerinden oynarsan kazanma olasılığın yok zevkide olmaz.sende biliyorsun oyunu.ama şansta çok büyük bir faktör güzel zaman geçirmek için birebir.şunu dersen sana kesinlikle katılırım daha basit bir oyun.(ama gözüktüğü gibide değil)
bak sen hikayeye inanmadın ama bizde hikayedeki duruma düştük
Tartışma mı?Beyin fırtınası diyelim yok ya tartışma falan yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?