Manganez Ve Manganezin Vücuttaki Fonksiyonları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Manganez Ve Manganezin Vücuttaki Fonksiyonları
MANGANEZ (Mn)

Kemik oluşumu ve bakımı ile bağ dokuları için oldukça gerekli olan manganez minerali, protein ve genetik malzemelerin sentezine katkıda bulunurak besinlerden enerji üretmeye yardımcı olur.

Manganezin Vücuttaki Fonksiyonları



Önemli bir eser element olan manganez, vücudun tüm dokularında bulunur. Antioksidan görevi görür ve normal kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Manganez, glikoz metabolizmasının anahtar enziminde önemli bir rol üstlenir. Cinsiyet hormonu sentezinde, sinir gelişimi ve fonksiyonlarında etkilidir. Kemiklerin ve bir çok enzimin yapısına girer.

Manganez, kemiklerin büyümesine ve gelişmesine etki eder, bağ dokuları için önemlidir. Kıkırdak dokusu, steroid sentezi, ve glukoz kullanımı için de oldukça gereklidir. Ayrıca doğal öldürücü hücreleri harekete geçirir. B1 vitamini ve kolinle beraber sindirime yardımcı olur, yağlı maddelerin dönüşümünü kolaylaştırır.

Manganez Eksikliği



Vücuttaki manganez eksikliği diyabet ve pankreas sorunlu erken doğumlara neden olabilmektedir. Diyabetliler normal kişilerin yaklaşık yarısı kadar manganeze sahiptirler. Anormal kemik ve kıkırdak oluşumu, glukoz toleransında bozulma ve büyümede gecikme oluşabilir. Manganez eksikliği yaşayan bir kişide kilo kaybı, bulantı, kusma, deri tahrişi, saç uzamasında yavaşlama ve saç renginde beyazlaşma görülebilmektedir.

Manganezin Fazla Alınması



Vücuttaki manganez fazlalığı beslenme yoluyla oluşmaz. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, nadiren manganez üretiminde çalışan kişilerde ortaya çıkabilir ve Parkinson hastalığı benzeri sinir sistemi belirtileri gösterir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt