Manga - Kimdir Hayatı Biyografisi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Manga - Kimdir Hayatı Biyografisi
Grubun Tarihi:

2001 sonlarına doğru Ankara’da kurulan maNga grubunun hikayesi Yağmur Sarıgül “Yamyam”(Gitar)’ün barlarda “cover” parçaları yorumlayıp eğlendikleri gruptan ihraç edilmesiyle başladı. Yamyam yeni grubunda rock müzikle elektroniği, sert gitar riff’leriyle rap vokalleri birleştirmek istiyordu. Özgür Can Öney (Davul), Efe Yılmaz (Turntable), Ferman Akgül (Vokal) ve Cem Bahtiyar (Bas Gitar)’ın gruba dahil olmasıyla kadro tamamlanmış oldu ve maNga şu andaki yapısına kavuştu. Tarz olarak ise yeni yeni gönüllerini kaptırdıkları “nu metal” ve “hardcore” akımını benimsemişlerdi. Böylelikle beş ayrı karakteri, beş ayrı müzik zevkini ve beş ayrı duruşu sergileyen grup, japon çizgi romanı geleneğinin ünlü ekolü olan ve tüm dünyanın aşina olduğu maNga ismiyle uzun yıllar sürecek başarılı bir uluslararası kariyer için yola çıkmış oldu.

Albüm maceraları ise Eylül 2001’de Ferman’ın “Sing Your Song” yarışmasına katılma fikriyle başladı. İlk besteleri olan, “Kal Yanımda" parçasıyla “Sing your Song” yarışmasından ikincilik ödülü aldılar ve yarışmada kazandıkları başarıyla yeni besteler üretmeye başladılar. Bu dönem içinde "Bitti Rüya", “Libido” ve "Yalan" gibi çok sevilen parçalarını yaptılar. Bir süre sonra yarışma döneminden tanıdıkları prodüktör Haluk Kurosman`dan gelen bir telefon ile artık emeklerinin karşılığını alacaklarına inanmaya başladılar. Beste çalışmalarına ve konserlere ağırlık veren grup Türkiye`nin dört bir yanına gidip elliyi aşkın konserle müziklerini geniş kitlelerle paylaşmaya başladı.


İlk albümleri 14 Aralık 2004’te “maNga” adıyla Sony Music ve GRGDN ortaklığında piyasaya sürüldü. Dinleyicilerden gelen destekle 180.000’ i aşan albüm satışıyla Altın Plak ödülünün sahibi oldular. “maNga” albümü Japonya’da satışa sunuldu ve yüksek bir satış rakamına ulaştı. Ayrıca "Bir Kadın Çizeceksin" şarkısı tüm dünyada EA Sports`un FIFA 2006 oyununda kullanıldı.

İlk albüm 2006 yılında, “maNga+” adıyla çok özel ikinci bir baskısıyla yeniden yayımladı. Albümün yeni baskısı, Cem Karaca klasiği `Raptiye Rap Rap` şarkısı ve `Kandırma Kendini` şarkısı ile video kliplerinin olduğu hediye bir DVD ile birlikte yayımlandı.

Albümden sonraki dönemde yurtiçi ve yurt dışında bir çok konser ve festivalde sahne aldılar. Türkiye’nin değişik illerinde verdikleri 250’nin üzerinde konserle inanılmaz deneyimler kazanan grup sevenleriyle birlikte olmaktan çok büyük keyif aldı.

İlk albümlerinin üzerinden geçen 4 yılı aşkın süre zarfında turneler sebebiyle değişik coğrafyalara açılan maNga farklı kültürlerden insanlarla tanışarak kendisiyle daha barışık, daha samimi, daha sıcak ve biraz daha hüzünlü yeni bir dönemin içine girdi. Dünyaya bakış açıları olgunlaşan ve müzikal olarak dinledikleri de çeşitlenen grubun daha güçlü bir sounda sahip olan 2. albümleri “Şehr-i Hüzün”ün ön kayıt dönemi yaklaşık 23 ay sürdü. Bu dönemin bu kadar uzun sürmesinin sebebi; büyük bir başarı yakaladıkları ilk albümün gruba getirdiği mutluluğun yanında herkesin üzerine gözardı edilmeyecek bir sorumluluk yüklemesi ve heyecanla bekleyen dinleyicilerine ilk albümü aratmayacak kadar nitelikli ve dolu dolu bir albüm sunabilme isteğiydi. Büyük bir özveri ile hazırlanan, maNga’nın farklılığını ve müziğinde hiçbir sınır olmadığını gösteren “Şehr-i Hüzün” albümü, 15 Nisan 2009 tarihinde GRGDN ve Sony Music etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Batı ve doğu tınılarının daha çok içiçe geçtiği; ney, piyano, tambur ve bağlama gibi enstrümanların daha çok kullanıldığı “Şehr-i Hüzün” albümü 16 şarkıdan oluşuyor ve 60 dakikayı aşkın müzik içeriyor. Kategorize edilmesi mümkün olmayan albüm, içinde rock, rap, elektronik müziğin yanında tasavvuf, türk halk ve sanat müziği etkilerini de barındıran yepyeni bir maNga tınısı sunuyor. Albümde Anadolu coğrafyası ve öz kültürümüzün etkileri “Üryan Geldim” şarkısının nakaratında Karacaoğlan’ nın dizelerinden, “Hepsi Bir Nefes” şarkısının nakaratında ise Ömer Hayyam’ ın dizelerinden alıntılarla öne çıkıyor.

Albümün yanında, dinleyicilerin isteğe bağlı olarak sahip olabilecekleri, grubun solisti Ferman Akgül’ ün prodüktörlüğünü ve yönetmenliğini yaptığı 150 dakikalık bir “maNga Belgesel DVD”si de bulunuyor. Sevenlerinin maNga’yı daha yakından tanımaları için yapılan bu DVD, grubun kuruluş yıllarından bugüne kadarki hikayesini hiç gün yüzüne çıkmamış görüntüler ve detaylı anlatımlarla yansıtan kapsamlı bir belgesel niteliği taşıyor.

Ayrıca albümde maNga` nın albüm kayıtlarını yaptıkları süreç içinde sevenlerinden topladıkları ses kayıtlarıyla hazırladıkları ve sevenlerine adadıkları bir şarkı da yer alıyor.

Albümün ilk video klibi “Dünyanın Sonuna Doğmuşum” ve ardından ikinci klip “Beni Benimle Bırak” ile tüm müzik listelerinde zirveye yerleşen ve tüm kalpleri bir kez daha fetheden maNga, MTV Avrupa Müzik Ödüllerinde “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” dalında Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı. 5 Kasım 2009 tarihinde Berlin O2 World Arena`da düzenlenen 2009 MTV Avrupa Müzik Ödülleri`nde kendi ülkelerinde birinci olan diğer 21 ismi geride bırakarak "Avrupa`nın En İyi Sanatçısı" seçildi.
Ödülün hemen ardından albümün çıkışından önce Budapeşte’de çekimlerini tamamladıkları “Cevapsız Sorular” video klibini yayınlayan maNga, Avrupa zaferini Avrupa’da çekilen bir video kliple taçlandırmış oldu.

2009 yılına ilişkin pek çok değerlendirmede ve ödül töreninde En İyi Albüm, En İyi Grup, En İyi Şarkı, En İyi Video Klip ve En İyi Sahne Performansı dallarında sayısız ödül almaya devam eden maNga, TRT tarafından Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleşecek 55. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmek üzere seçildi.

Grubun solisti Ferman Akgül Eurovision’la ilgili yaptığı açıklamada:
“Belki de hayatımızın en yoğun ve en heyecan verici aylarına girmek üzereyiz. Amacımız kendi çizgimizden şaşmadan Türkiye`yi en iyi şekilde temsil etmek. Bunu da yapacağımızdan hiç şüphem yok.” dedi.

Grubun gitaristi Yağmur Sarıgül ise yaptığı açıklamada;
"Tüm ekip olarak tek bir yumruk olup elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza gönülden inanıyorum. Başta TRT ve Türk müzikseverler olmak üzere bize güvenen ve destek veren herkese de teşekkür ediyorum." dedi.


Albümler:

maNga (Sony Music & GRGDN, 2004)
maNga+(Sony Bmg & GRGDN, 2006 )
Şehr-i Hüzün(Sony Music & GRGDN, 2009)

Singles

We Could Be The Same (GRGDN, 2010)


Ödüller:

“Sing Your Song” yarışması 2.ciliği, 2002
Hürriyet Altın Kelebek, En iyi çıkış yapan grup, 2005
MÜYAP Müzik Endüstrisi Ödülleri: Altın Plak Ödülü, 2006
Our Future Dergisi; En İyi Grup, 2006
Jetix TV Ödülleri; En iyi Grup, 2006
Beyaz Show Oscarları: En İyi Performans, 2006
Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülleri: En İyi Çıkış Yapan Grup, 2006
Popsav Ödülleri; En İyi Rock ve Alternatif Grup ve En İyi Klip:Bir Kadın Çizeceksin, 2006
Radyo Boğaziçi; En İyi Animasyon Klip (Yalan), 2007
Kanaltürk Ödül Töreni; En İyi Klip: Bir Kadın Çizeceksin ve En İyi Grup, 2007
Yıldız Teknik Üniv. En İyi Grup Ödülü, 2007,2009
MTV Avrupa Müzik Ödülleri, Avrupa’nın En İyi Sanatçısı, 2009
13. İstanbul FM Altın Ödülleri, En İyi Grup, 2009
Pal FM En İyiler Ödülleri, En İyi Şarkı: Dünyanın Sonuna Doğmuşum ve En İyi Canlı Performans, 2009
17.ITU EMOS Başarı Ödülleri, Yılın En Başarılı Grubu, 2009
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt