lizozom nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
lizozom nedir ?
[h=1]Lizozom nedir?
[/h]Sitoplazmada bulunan bir hücre organeli. Yuvarlak-oval kesecikler şeklinde olup, elektron mikroskobunda görülebilirler. Dışları tek birim zarla çevrili mikroskobik havuzcuklardır. İçlerinde bir dizi yıkıcı sıvı enzimler (biokatalizör) ihtiva ederler. Bunlardan belli başlıları; asit fosfataz, beta glukruronidaz, hyaluronidaz, lizozim, asit lipaz, asit dezoksiribonükleaz, kollagenaz, aril sülfataz, fagositin olarak sıralanabilir. Lizozomlar, hayvansal hücrelerin sitoplazmalarında bol miktarda bulunurlar. Alyuvar hücrelerinde lizozom yoktur. İçlerindeki enzimler hücrenin endoplazmik retukulumunda sentezlenir

Enzimlerinin etkisiyle ölü dokuların otolizine (kendi kendini sindirme) sebep olduklarından intihar kesecikleri olarak da bilinirler. Metamorfoz esnasındaki gelişme devrelerinde vaki olan doku yıkımlarını yönettikleri gibi, hücre içi sindirimini de sağlarlar.
Lizozomlar, hücre tarafından yutulan maddeler veya hücrenin yaşlanan sitoplazma kısımları ve organellerini sindirmekle görevlidirler. Fazla çalışmalarında hücrenin kendi kendisini yok etmesine doku harabiyetine, az çalışmalarında ise belli maddelerin aşırı depolanmasıyla ortaya çıkan depo hastalıklarına sebep olabilirler.


 

Benzer Konular

Mali Özdemir
Cevap
0
Görüntüleme
2K
Mali Özdemir
Albert Einstein
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
460
Albert Einstein
kum kзđiśi
Cevap
0
Görüntüleme
765
kum kзđiśi


Üst Alt