Leylekler Göç Etmekten Vazgeçti

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Leylekler Göç Etmekten Vazgeçti
İspanya'da her kış güneye göç eden leylekler son yıllarda çöplerden beslendikleri için göç etmeyi bıraktılar...
İspanya'nın Villa de Vallecas bölgesinde yüzlerce kuş evlerin çatılarını işgal etti. Her sene giderek daha az kuş güneye göç ediyor çünkü kış ayında da oldukları yerde yemek bulabiliyorlar.

Akşamın zayıf güneşi çatıları kızıla boyarken bembeyaz leylekler- tıpkı yiyecek arayan akbabalar gibi- evlerin üstünde uçuyorlar. Birer birer kendilerine konacak bir anten seçen leylekler ağırlıklarıyla antenlerin ayarını bozuyorlar. İspanya'nın bu şirin bölgesinde, havalar her daim güzel ve leylekler hiç göç etmiyor!

“Çok tatlılar. Üstelik bu sene geçen seneye oranla daha fazla leylek var” diye açıklıyor semt sakini Susana. Leyleklerin sayısı o kadar çok artmış ki artık semt sakinleri varlıklarını bile fark etmiyor. “Burada, inşaat çalışmaları var ve bir vincin üzerine yuva yapmış altmıştan fazla leylek bile gördüğüm oldu” diyor bir diğer semt sakini Arturo. Burada yaşayanların büyük bir kısmı leyleklerin varlığından memnun. Ancak yine de bazıları şikâyet ediyor.Semt sakinlerinden Maria bu durumu“Puerto Lumbreras’taki bir aile, leylekler tarafından kırılan antenini değiştirmek zorunda kaldı” diyerek açıklıyor.

Madrid’in doğusundaki bu semt her zaman leyleklerin uğrak noktalarından biri olagelmişti ancak leyleklerin varlığı hiçbir zaman bu seneki kadar yoğun olmamıştı. “Daha önceden leyleklerin hepsi kilise çevresindeki çatılara yerleşirdi ancak şimdi nereye bakarsanız bakın, her yerde onları görüyorsunuz” diyor emekli bir semt sakini olan Ana.

Leyleklerin sayısının bu denli artmasında semitin çöp toplama merkezine yakın olmasının da etkisi var. Zira hem et hem de ot yiyen leylekler bu bölgede rahatlıkla yemek bulabiliyor. Kuşları korumak için kurulmuş bir organizasyon olan Seo/birdlife’ta görev yapan kuş bilimci Javier de la Puente, geliştirdiği bir uygulamayla 40 leyleğin yolculuğunu GPS ile takip ediyor. ( ) De la Puente “Bu kuşların temel gıdası böcekler, fareler, kertenkele ya da çekirgeler olsa da, on yıllar içinde insanların attığı çöplerden organik atıklar yemeye alıştılar” diyor.

"Yazın bitmesiyle birlikte yemek arayışında olan bu kuşlar Avrupa’dan Afrika’ya doğru göç eder ve Ocak/Şubat aylarının gelmesiyle birlikte çiftleşme dönemi için İspanya’ya dönerler ve Mart/Nisan aylarındaki yumurtlama döneminde de burada kalırlardı. Ancak artık leyleklerin alışkanlıkları da değişiyor."

Javier de la Puente ekliyor “Her sene daha fazla leylek kışı geçirmek için İspanya’da kalıyor. Örneğin bu sene İsviçre’den gelen birçok kuş Afrika’ya kadar inmek yerine burada kaldılar.” De la Puente, Valdemingomez, Pinto ya da Colmenar Viejo gibi büyük çöp toplama alanlarının bulunması nedeniyle Madrid’in leylek nüfusunun çoğalması için gerekli ortamı sunduğunun altını çiziyor.

 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Dünyanın düzeni bozuldu, hadi hayırlısı.
 

Benzer Konular



Üst Alt