Lenf Bezlerinin Şişmesi

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Lenf Bezlerinin Şişmesi
Lenf bezleri vücudun koruma mekanizmasında önemli rol oynayan, lenf damarları boyunca toplanmış hücre kümeleridir. Lenf bezlerinin şişmesi, enfeksiyonla veya diğer zararlı organizmalar ya da hücrelerle aktif olarak mücadele ettiğinizin işaretidir. Lenf bezlerine yardımcı olmak için yapacağınız pek çok şey vardır.


Lenf bezleri enfeksiyonlarla mücadele eden antikorlar ve akkan hücreleri üretir; enfeksiyona yol açan mikroorganizmaları, kanser hücrelerini ve diğer saldırgan tanecikleri tuzağa düşürür. Lenf bezleri vücuttaki bir enfeksiyon nedeniyle şiştiğinde, bunları genellikle boyun, koltukaltlan veya kasıklarda, hassas, acıyan, hafif sıcak yumrular olarak hissedersiniz. Enfeksiyon kapmış bir kesik gibi lokal bir enfeksiyon görüldüğü zamanlarda ise bu bölgeye yakın olan lenf bezleri şişebilir.


Lenf bezlerinin şişmesine; soğuk algınlığı, grip ve bazı boğaz ağrılarında olduğu gibi virütik enfeksiyonlar neden olabilir. Bulaşıcı bir hastalık olan enfeksiyöz mononükleozun (“öpüşme hastalığı”) da başlıca semptomlarından biridir. Boğaz iltihaplan ve bakteriyel enfeksiyonlarda bezlerin şişmesine neden olur. Nadiren de kan kanseri veya lenf kanserinden kaynaklanabilir.




Korunma


Lenf bezlerinin şişmesine neden olan enfeksiyonlara yakalanma olasılığını azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz.




Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerden bolca tüketin; folik asit, flavonoidler, bakır, iyot, demir, magnezyum, selenyum, çinko, temel yağ asitleri, lesitin, beta karoten, kompleks B, C, D ve E vitaminleri.
Şeker ve beyaz un gibi rafine karbonhidratların tüketimini kısıtlayın.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli olarak egzersiz yapın.
Alkol ve tütünden uzak durun.
Tedavi


“Korunma” başlığı altinda verilen tavsiyelere uyun ve aşağıdaki ek önlemleri uygulamayı deneyin:


Yeterli uyuyun ve dinlenin.
Her gün çiğ sanmsak yiyin.
Hepsi bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olan ekinazya ve/veya geven ya da shiitake mantan hapı alın ve enfeksiyonlarla mücadele etmek için de mürver ekstresi veya hidrastis kullanın.
Şişliklere ilk bir-iki gün soğuk kompres uygulayın. Daha sonra, semptomlar geçinceye kadar, termofor gibi bir şeyle sıcak kompres uygulayın.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?


Hafif şiş olan lenf bezleri bir haftadan uzun bir süre şiş olarak kalırsa.
Üç gün geçtikten sonra lenf bezleri daha da büyürse veya daha da hassas hale gelirse.
Yüksek veya sürekli ateşiniz varsa.
Baş ağrısı, kas ağrıları, karın ağrısı, sarılık, kurdeşen veya bademcik iltihabı gibi bakteri-yel bir enfeksiyon görülürse.
 


Üst Alt