Kuzey Irak harekâtı dosyasını da açın

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Kuzey Irak harekâtı dosyasını da açın
Hakkari Çukurca’da yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin ölümüyle ilgili davanın sanıklarından Binbaşı Hakan Alaçam, sorunun, şehitlerin verildiği 8. bölüğün istikametini kaybetmesinden kaynaklandığını savundu. Alaçam, bu ifadesine karşın, Hantepe’de kurulu termal kamerayla sorun yaşadıklarını da belirterek, “Kameranın parçaları olmadığı için elle çevirmek zorunda kalıyorduk. Termal kamerayla gözetlemede bir sorun yaşıyorduk. Kamera öndeki 1. komando taburunu gözetliyordu. 1. taburu kaybettiğimiz zaman tekrar bulmamız zaman alıyordu” dedi. Alaçam, termal kamerayla tespit ettikleri ve terörist unsurlar olabileceğini değerlendirdikleri 3 ısı kaynağının da sonradan tabura ait köpekler çıktığını anlattı.
Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasına tutuklu sanık Tümgeneral Zeki Es ile tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, olayda şehit düşen askerlerin aileleri ve avukatları katıldı.

‘Duygusalım, ağladım’
Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker’e, tuzaklamaları birlikte yaptığı uzman çavuş Mustafa Topuz’un verdiği, “120 mm’lik havanları Çeker tuzakladı. Patlamanın ardından da eyvah bu benim döşediğim mayındı, diyerek ağlamaya başladı” şeklindeki ifadeleri hatırlatıldı. “Ben niye böyle söylediğini bilemem. ‘Bunları ben öldürdüm’ gibi bir şey söylemem saçma olur. Olay yerine gittiğimde de duygusal bir insan olduğum için ağladım. Kaldı ki bu tuzakları ben bile yapmış olsam Mustafa’nın bunu görme şansı yoktur” dedi. Müşteki avukatları, Çeker’e, “9 mayın operasyondan önce oradan kaldırılamaz mıydı” sorusunun sorulmasını istedi. Bunun üzerine söz alan Tümgeneral Es, “Bir er bu soruya nasıl yanıt verebilir? Biz arı kovanı gibi bir bölgeye girdiğimiz için yargılanıyoruz. O zaman Irak’ın kuzeyine yapılan bütün harekatların dosyasını açın” dedi.

Ölümün kenarından dönmüşler
Bölük Komutanı Yüzbaşı Nurettin Altay da, “16 personelimizin bulunduğu kol, patlamanın olduğu yere 2-3 metre yakın patikadan ilerlemiştir. Biz bu yerden geçtikten sonra bir patlama oldu. ‘Çök’ emri verdim. Patlama, alarm ikaz sistemlerinin döşendiği yerden farklı bir yerde meydana geldi” dedi.
Tugay Komutan Yardımcısı Albay Rıza Atilla Erdoğan, “Birliklerin hareketleri termal kameralarla takip edilmiştir. Şehitlerin olduğu 8. bölüğün istikamet değiştirdiğine dair bir bilgi gelmedi. Gelseydi operasyon iptal edilirdi. Olayın ardından Es ile Kaya’nın yaptığı telefon görüşmesinin bir kısmını duydum. İlk anda ‘Patlayıcıların bize ait olabileceğine’ ilişkin görüşme önemli bir haberdi. Ancak sonradan bize ait olmadığı anlaşıldı” dedi.

Isı kaynakları köpek çıktı
Harekat Eğitim Şube Müdürü Binbaşı Hakan Alaçam, Hantepe’de komuta heyeti içinde olduğunu, ancak Aselsan yapımı termal kameranın otomatik kumanda edilmesini sağlayan motorunun olmadığını, bu nedenle elle kumanda ettiklerini söyledi. Alaçam, “Kameranın parçaları olmadığı için elle çevirmek zorunda kalıyorduk. Termal kamerayla gözetlemede bir sorun yaşıyorduk. Kamera öndeki 1. komando taburunu gözetliyordu. 1. taburu kaybettiğimiz zaman tekrar bulmamız zaman alıyordu. Saat 22.30 sıralarında 3 ısı kaynağı tespit ettik. Tabura ait köpekler çıktı. Saat 23.30 sıralarında çok büyük bir patlama oldu. Roket atıldı zannettim. Kameradan 100’lerce şarapnel parçalarını gördüm” dedi. Alaçam, “Sorun, 8. bölüğün 1. taburun gittiği yönden farklı bir istikamete hareket etmesi ve istikametini kaybetmesidir” dedi.

‘Vatan hainleri’ sözü tutanakta
Şehit askerlerden Deniz Demirci’nin babası Halil Demirci, duruşma sonunda sanıklara “Vatan hainleri” dedi. Hakim Yüzbaşıoğlu, “Aslında bu hakaretleri tutanaklara geçirmem lazım ama kaç duruşmadır yapmıyorum” dedi. Bazı sanık avukatları askeri mahalde askere hakaret edildiğini söyleyince Yüzbaşıoğlu, Demirci’nin bu sözlerini tutanaklara geçirdi. Es’in tahliye talebini oyçokluğuyla reddeden mahkeme, ifade veren sanıkları duruşmalardan vareste tutarak, duruşmayı 21 Şubat’a erteledi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

delrico
Cevap
0
Görüntüleme
453
delrico
greenmile
Cevap
0
Görüntüleme
546
greenmile
greenmile
Cevap
2
Görüntüleme
482
onurgunay35
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
416
HeiLmasTer®
HeiLmasTer®
Cevap
0
Görüntüleme
331
HeiLmasTer®


Üst Alt