Küresel güçlerin Sudan'daki üç aşamalı planı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Küresel güçlerin Sudan'daki üç aşamalı planı
“Bugün tüm dünyada, sömürgeci güçlerin politik çıkarları, toplumların demokratik tercihleri gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bize düşen görev; bu senaryoyu deşifre etmek, etkin, sivil bir mücadele alanının oluşmasına katkı sağlamak, kamuoyuna sunulanla yetinmemek ve olayla-rın arkasında yatan asıl nedenleri tespit ederek toplumla paylaşmaktır”. Şeklinde amaçlarını dile getiren UHİM, yaklaşık 50 yıldır süren bu iç savaşın ardından gelen referandum kararının, her ne kadar Güney Sudan halkının demokratik tercihleri doğrultusunda şekilleneceği şeklinde olsa da olayın, küresel güçlerin stratejik tercihlerini yansıttığını belirtiyor.

Benzer Politikaların Benzer sonuçları

Sudan’ın içişlerine yapılan müdahalelerde, uzun yıllardır Devlet başkanı El-Beşir’in yö-netim ve uygulamaları gerekçe gösteriliyordu. Önce yıllarca süren iç savaş ve ardından alınan bölünme kararı, yaklaşık yüzyıl önce İngiltere ve Fransa tarafından çizilen Afrika ülkeleri ara-sındaki sınırların, bugün ABD tarafından, yine benzer sebeplerle değiştirilmesi anlamına geliyor. ABD, yaklaşık on yıl önce, Güney Asya’nın en büyük devleti olan Endonezya’da da benzer bir müdahalede bulunmuş ve Doğu Timor, Endonezya’dan ayrılarak yeni bir devlet olmuştu. 11 Eylül sonrasında gerçekleştirilen Irak işgali de Ortadoğu’da sınırların sömürgeci güçler tarafından yeniden belirlendiğini ispatlıyor. Üç ülkenin de yeraltı zenginlikleri bakımından zengin olması, küresel güçlerin müdahalelerinin asıl nedenlerinden birini daha ortaya koyuyor.

ABD‘nin uluslarası kurumlara baskısı

Bu süreçte ABD ve küresel güçlerin, Sudan konusunda çeşitli uluslararası kurumları nasıl bir baskı unsuru olarak kullandığı da görüldü. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)’nin, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında aldığı tutuklama kararı ve karara dayanarak çeşitli ülkelere uyguladıkları baskılar, bunun tipik bir göstergesi olarak dünya kamuoyunu uzun süre meşgul etti. UCM, kendisini tanımayan ülkeler hakkında karar alma yetkisine sahip değilken, sözkonusu kararı gerekçe göstererek el-Beşir-in ziyaret ettiği ülkelerde tutuklanması gerektiğini iddia etti. Türkiye’ye El Beşir ziyareti kapsamında uygulanan baskı ve bu süreçte gösterilen tepkilerin durumun iyi okunamamasından kaynaklandığını belirten UHİM; UCM’nin bu siyasi yaklaşımı net bir biçimde ortadayken, alınan kararları tekil olarak değerlendirmek ve kararların hukuki olup olmadığını tartışmanın pek mümkün olmadığını kaydetti.

Sudan sadece bir örnek

Sudan; başta ABD olmak üzere, küresel güçlerin yeni dönemdeki sömürgeci politikala-rının nasıl işleyeceğini göstermesi bakımından önemli bir örnek olma özelliği taşıyor. Siyaset ve medya kanalları ile gerçekleştirilen manipülasyonlar önümüzdeki süreçte de devam edecek, sömürgeci güçlerin politik çıkarları, toplumların demokratik tercihleri gibi gösterilmeye çalışılacaktır. 21.01.2011 tarihli bildiri:”Biz Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) olarak; bu senaryoyu deşifre etmek ve etkin, sivil bir mücadele alanının oluşmasına katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü bu alanda çalışma yapan birey ve kurum-ların asıl görevi; kamuoyuna sunulanla yetinmemek ve olayların arkasında yatan asıl nedenleri tespit ederek toplumla paylaşmaktır.” olarak sonlandı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt