Kubilay Olayı...

Sponsorlu Bağlantılar

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kubilay Olayı...
KUBİLAY OLAYI...
Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayı...
23 Aralık 1930
"Kubilay Olayı", Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biridir. Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.

Adı Mustafa Fehmi Kubilay. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep. Giritli bir ailenin çocuğu. 1906 doğumlu. Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini yapıyor. O sırada 24 yaşında.

Bu genç insan, Menemen’de 23 Aralık 1930’da şeriat isteyenler tarafından öldürüldü. Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayı, "Menemen Olayı - Kubilay Olayı" olarak tarihe geçti.

Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.

Kubilay Olayı ile ilgili olarak, Atatürk'ün Silahlı Kuvvetlere mesajı, Genelkurmay Başkanı'nın mesajı, TBMM'de soru önergesi ve Başbakan İsmet İnönü'nün konuşması, Bakanlar Kurulu'nun sıkıyönetim ilanı kararı, Sıkıyönetim ilanının TBMM görüşmeleri, yargılamanın ilk günkü tutanakları, Savcılığın Esas Hakkındaki İddianamesi, Divanı Harp Kararnamesi, TBMM Adliye Encümeni Mazbatası ve TBMM Genel Kurul kararları, tam metin olarak yer almaktadır.

akula

akula

Üye
ene bizim hemşoymuş bende giritliyim:D

Salihyet

Salihyet

Üye
bu olayın hiç göründüğü gibi olmadığını duymuştum ama şu an tam hatırlamıyorum..

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
bende giritliyim dostum

Salihyet

Salihyet

Üye
şu konuyu bi araştırıyım aklıma takıldı :S

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
bu olayın hiç göründüğü gibi olmadığını duymuştum ama şu an tam hatırlamıyorum..

dostum ben izmirde oturuyorum dibim zaten menemen bu olay böle olmus neden o zaman tarihe geçiyor ki menemen olayı gorundugu gıbı değilse?

sanırım bunu sölemeye çalışıyosun kafasını kesmişlerdi şeriatçılar tek fark bu çunkü

Salihyet

Salihyet

Üye
ben çok küçükken duymuştum; şeriatçı deyip binlerce alimi (bolu da) katledenlerin çalışmalarıymış , bi çok din adamı öldürülmüş bu da bu olaylar üzerini kapatmak için falanmış.. inşallah doğru hatırlıyorumdur.

ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
ben çok küçükken duymuştum; şeriatçı deyip binlerce alimi (bolu da) katledenlerin çalışmalarıymış , bi çok din adamı öldürülmüş bu da bu olaylar üzerini kapatmak için falanmış.. inşallah doğru hatırlıyorumdur.

Bunlar insanların kendi değerlendirmeleri de olabilir Salih. Devletin kendi tarihçileri olduğu gibi bağımsız tarih araştırmacıları da var; büyük ihtimalle bağımsız bir tarihçinin iddiasıdır bu.

Bir de, senin yazdığın iddiada bir gariplik var; eğer böyle bir olay yaşanmış ise bu, şeriatçıların öc alma duygusu yüzünden yaşanmıştır. Olayların üstünü kapatmak ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Çünkü misillemeye misilleme ile karşılık verilir.

Araştır bakalım bir Salih, iddialar neymiş görelim. :dry:

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bunlar insanların kendi değerlendirmeleri de olabilir Salih. Devletin kendi tarihçileri olduğu gibi bağımsız tarih araştırmacıları da var; büyük ihtimalle bağımsız bir tarihçinin iddiasıdır bu.

Bir de, senin yazdığın iddiada bir gariplik var; eğer böyle bir olay yaşanmış ise bu, şeriatçıların öc alma duygusu yüzünden yaşanmıştır. Olayların üstünü kapatmak ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Çünkü misillemeye misilleme ile karşılık verilir.

evet dostum aynen öle :oke: ekleme yapıcam kubilayın kafasını kestikten sonra ataturk ögrenir ve menemene gelir ayaklanan şeriatçılarıda tek tek astırır;)

ademfarzet

Üye

Dedelerine sorsana onlar canlı şahit.Olmadı N. Fazıl kısaküreğin kitaplarına bak. Tarih diye sana ne yutturduklarını gör..

Takipçi Satın Al

Üst Alt