Köylüleri < Yakan > Akıl Almaz Kaza

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Köylüleri < Yakan > Akıl Almaz Kaza

Kars'ın Külveren köyünde patostan çıkan kıvılcımın römorktaki otları tutuşturmasıyla paniğe kapılan genç, yanar vaziyetteki otları traktörle yakındaki gölete götürürken, havanın rüzgarlı olmasıyla sağa-sola savrulan kıvılcımlar 7 eve ait ot ve samanları küle çevirdi. 10 bin YTL'lik zarardan kurtulmak isterken 1.5 milyon YTL'lik zarara yol açan genç, şaşkınlığını uzun süre üzerinden atamadı.


Bu ilginç yangın olayı önceki akşam Külveren köyünde meydana geldi. Çetin Kurultay isimli genç buğdayları patosa atarken bir anda kıvılcım çıktı ve saman alev aldı. Saman ve otların yandığını gören gencin aklına ilginç bir fikir geldi. Yanan otlar hazır römorktaydı ve römorkta traktöre bağlıydı. Yangının büyümemesi ve çevreye yayılmaması için traktörü çalıştırıp köyün yakınındaki gölete giderek yanan ürünleri gölete döküp söndürmek istedi. Fikir güzeldi ama havanın rüzgarlı olmasını hesaba katamadı. Panik ve şaşkınlıkla traktörü çalıştırıp alevli bir yolculuğa başladı. Olacakları hesaba katmadan süratle ilerlerken rüzgar nedeniyle kıvılcımlar sağa-sola savrulmaya başladı. 7 eve ait ot ve samanların bulunduğu yerden geçerken sıçrayan kıvılcımlar bu defa bacalara yığılan otları tutuşturdu. Şaşkın sürücü arkasına bakmadan ilerlerken köylüler ise hem traktörü durdurmaya çalıştı hem de alev topuna dönen yangının şaşkınlığını yaşadılar.


KÖYLÜLERİ YANGIN PANİĞİ SARDI

Yan yana olan 7 evin bacasındaki ot yığınlarının tutuşması köyde tam bir kargaşaya neden oldu. Kim hangi yangına müdahale edeceğini bile şaşırdı. Herkes sağa-sola koşarak alev topuna dönen yangını söndürmeye çalıştı. Hortumlarla, kovalarla müdahale edilen yangın kısa sürede büyüdü. Yangınla baş edemeyeceğini anlayan köylüler yakın köylerdeki akrabalarını, Kars merkez ve ilçelerdeki itfaiye müdürlüklerini arayarak yardım istediler. Çevre köylerden su tankerleri getirilirken, Kars Belediyesi'ne ait itfaiye araçları da harekete geçtiler. Arpaçay, Akyaka, Sarıkamış, Selim'deki itfaiye araçları da Külveren'e hareket etti. 7 itfaiye aracı ve 20 su tankerleriyle müdahale edilen yangın saatler sonra ancak söndürülebildi. Yangının ardından yapılan incelemede yangın alanlarındaki traktörler, römorklar, tarım aletlerinin kullanılamaz hale geldiği yiyeceklerin, ot ve samanların da kül olduğu görüldü.




İtfaiye araçlarının üstün gayretiyle köy tamamen kül olmaktan kurtarılırken, geride yaklaşık 1.5 milyon YTL'lik madde zarar meydana geldi. 10 bin YTL'lik zarardan kurtarmak için köylüleri 1.5 milyon YTL'lik zarara sokan Çetin Kurultay isimli genç ise yangının şokunu uzun süre üzerinden atamadı. Çetin Kurultay, "Patostan kıvılcım çıktı ve saman alevlendi. Sonra römorktaki otlara ateş düştü. 'Traktör yanmasın, canımızı kurtaralım' dedik ve traktörü çalıştırarak göletin yolunu tuttum. Ne olduysa ondan sonra oldu. O an panikteydim ve aklıma yanan otları gölete götürmek geldi. Başka çarem yoktu ve o andaki panikle yaptığıma sağlıklı karar verememişim" dedi.



ALLAH YİNE DE DEVLETİMİZE MİLLETİMİZE ZEVAL VERMESİN

Muhtar Dilaver Güvener ise, "Çetin Kurultay'a ait harmanda patos vurulurken patostan alev çıkmış ve otlar tutuşmuş. Bunun üzerine traktör ve römorku kurtarmak isterken gölete doğru gidiyor. Hava da rüzgarlı olunca kıvılcımlar etrafa saçılmış. Köyü yanmaktan son anda kurtardık. 500 ton civarında ot ve saman yandı. Tahıllar, depolanan yiyecekler bile yandı. Traktörler, at arabaları, römorklar, odunlar ve bir çok tarım aleti yandı. 1.5 milyon YTL'lik zararımız var. Allah yinede devletimize milletimize zeval vermesin. Yangına müdahale eden herkese teşekkür ederim" diye konuştu. Muhtar Güvener ayrıca, yangında zarar gören ailelerin de yanan ürün ve malzemeleri borçlanarak elde ettiklerini bu yüzden de hem malzemelerinin yandığını hem de yanan malzemelere borçlarının olduğunu belirtti. Yangında zarar gören aileler de kışlık ihtiyaçlarının hepsinin yandığını geride hayvanlarına bile yedirecek ne ot ne de samanlarının kalmadığını söyleyerek, yetkililerden yardım talebinde bulundular.


 


qurbuz

qurbuz

Üye
paylaşım için saol
 
_dumanist_

_dumanist_

Üye
Gülsemmi ağlasammı bilemedim :ss
Yinede cana geleceğine mala gelmiş ya onada şükür...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt