Korkuya gerek yok: Muhafazakarlaşmıyoruz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamboys69

dreamboys69

Üye
    Konu Sahibi
Korkuya gerek yok: Muhafazakarlaşmıyoruz
İşte Türkiye'nin inanç profili

Ülkemizin %99'u Müslüman fakat namaz kılanlar azalıyor oruç neredeyse tutulmuyor
A&G Araştırma Şirketi'nin Adil Gür yönetiminde yaptığı 'Muhafazakarlık Araştırması'nın sonuçları bir raporla açıklandı. Araştırmada toplumdaki muhafazakarlık algısı ve 'Türkiye muhafazakarlaşıyor mu?' sorusunun cevabı arandı. Çıkan sonuçar ise, Türkiye'nin gittikçe muhafazakarlaştığı' şeklindeki tezi çürütüyor.

İşte 19 il ve 43 ilçede yapılan araştırmadan çıkan şaşırtıcı sonuçlar.

MUHAFAZAKARLIK NEDİR ?
Araştırmaya katılan denekler "Sizce muhafazakarlık tanımına şunlardan hangisi en fazla uymaktadır?" sorusuna ağırlıklı olarak "Dini ve manevi değerlerin korunması" cevabını verdiler. İşte Türk toplumunun muhafazakarlık tanımı.

TOPLUMUN ÜÇTE BİRİ 'MUHAFAZAKARIM' DİYOR
"Siz kendinizi muhafazakar olarak tanımlar mısınız ?" sorusuna ankete katılanların sadece yüzde 30.5'i 'Evet, muhafazakarım' şeklinde cevap verirken, 'Bazı konularda muhafazakarım' diyenlerin oranı yüzde 35.1, 'Muhafazakar değilim' diyenlerin oranı ise yüzde 34.4.

NAMAZ KILANLARIN SAYISI GİTTİKÇE AZALIYOR
Araştırmada çıkan bir ilginç sonuç ise, toplumda namaz kılanların oranının gittikçe düşüyor olması. 'Türkiye muhafazarlaşıyor' söyleminin aksine, toplumda düzenli olarak namaz kıldığını söyleyenlerin oranı, 1994 yılından bu yana yüzde 4 oranında azalmış.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ DÜZENLİ ORUÇ TUTMUYOR
Araştırmaya katılan her 100 kişiden 47.6'sı tüm ramazan boyunca düzenli oruç tutacağını, 32.1'i tutabildiği kadarını tutacağını söylerken, 20.3'ü ise hiç tutmayacağını söylüyor. 1994 yılında düzenli oruç tuttuğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 64.5 oranındaydı.

TÜRKİYE’DE MUHAFAZAKARLAŞMA ARTTI MI ?
"AKP iktidarı ile birlikte çevrenizde başını örtenlerin sayısı arttı mı? Veya Resmi dairelere gittiğinizde muhafazakarlaşmanın arttığını düşünüyor musunuz?"
sorusuna ankete katılanların verdiği cevaplar şöyle:

Son bir yılda muhafazakarlaşmanın arttığını düşünenlerin oranında ise yüzde 3'lük bir artış olduğu dikkat çekiyor.

ILIMLI İSLAM DEVLETİNE DOĞRU MU GİDİYORUZ ?
"Türkiye’nin laik devletten ılımlı islam devletine doğru yol aldığını söyleyenler var.Siz bu görüşe katılıyor musunuz?" şeklindeki soruya ise halkın yüzde yüzde 35.9'u 'Evet katılıyorum' derken, yüzde 47.3'ü 'Hayır katılmıyorum' şeklinde cevap verdi.

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Keşke muhafazakar olabilseydim...

Salihyet

Salihyet

Üye
Soyunalım, ondan korkan yok :ehe

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Aman sen soyunma Salihyet, senin soyunmanı isteyen yok! Ama bak bir başka konuda Hilal Cebeci'nin kapandığını gördüm, o soyunabilir :kop:

Rakamlar yanıltıcı olabilir arkadaşlar! Kimlere sormuşlar, hangi bölgelere o bölgelerin eğitim seviyesi neymiş?.. Kaç kişilikmiş bu anket? Bana kimse böyle bir soru sormadı...

Bir düşünürün sevdiğim bir sözü bu konuda ışık tutuyor;

İstatistik mini etek gibidir! Çok şey gösterir ama esas görülmesi gerekeni göstermez.

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Git Gite Düşüyor Muhafakar Artış.

Salihyet

Salihyet

Üye
Aman sen soyunma Salihyet, senin soyunmanı isteyen yok! Ama bak bir başka konuda Hilal Cebeci'nin kapandığını gördüm, o soyunabilir :kop:

Rakamlar yanıltıcı olabilir arkadaşlar! Kimlere sormuşlar, hangi bölgelere o bölgelerin eğitim seviyesi neymiş?.. Kaç kişilikmiş bu anket? Bana kimse böyle bir soru sormadı...

İstatistik mini etek gibidir! Çok şey gösterir ama esas görülmesi gerekeni göstermez.

güzel sözmüş, ata abi seninle bi gece hurma yemeğe çıkalım mı ? ne dersin ? :ehe

Pure Life

Pure Life

Üye

ata varya avukat gibisin cumartesı gecesı saat 10da neredeydın:ehe
kimlere sormular kac kısı sormuşhangi bölgede bu bölge hangi meridyen ve paraleller arasında:ehe
kaçıncı saat diliminde:ehe o bölgede nufusü yer bırımlerı nedır :ehe

Salihyet

Salihyet

Üye
kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak :ehe

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
:hmmm
kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak :ehe
:allalla:

:bilmem:

Dj Airmax™;1061368' Alıntı:
kimlere sormular kac kısı sormuşhangi bölgede bu bölge hangi meridyen ve paraleller arasında:ehe

İyi de siz sosyologsunuz sizin daha iyi bilmeniz gerek sayın toplumbilimci! Cevabın niteliği soruyu sorduğunuz kişinin kim olduğuna göre değişir! Değil mi?..

researcher

Üye
dreamboys cok muhafazakar....... eski seyleri hep muhafaza eder.... :)

Pure Life

Pure Life

Üye
:hmmm :allalla:

:bilmem:

İyi de siz sosyologsunuz sizin daha iyi bilmeniz gerek sayın toplumbilimci! Cevabın niteliği soruyu sorduğunuz kişinin kim olduğuna göre değişir! Değil mi?..
ewet ata ama senın genelde yazdıklarının nıteligi bu sordugun sorular kurdugunuz cümleler senin kişiligin bır takım mesleklere çok musait :oke:

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Dj Airmax™;1061529' Alıntı:
ewet ata ama senın genelde yazdıklarının nıteligi bu sordugun sorular kurdugunuz cümleler senin kişiligin bır takım mesleklere çok musait :oke:

Birtakım?! :)

Neyse, siz de biraz sosyologluğunuzu konuşturun ama :) Mesela Durkheim, Foucault daha biyografisi verilmemiş kişiler sitemizde, tanıtın onları bize :)
Ayrıca sosyolojik bakış açınızı da görmek isterdik sizin;

"Eğer sosyolog her zaman biraz rahatsızlık veriyorsa, bunun nedeni, bilinçsiz kalınması yeğlenen şeylerin bilincine varmaya zorlamasıdır." Demişti Bourdieu :) Güzel bir fikir değil mi?.. (Bu arada onun da biyografisi yok :gul:)

Pure Life

Pure Life

Üye
bendaha sosyolog degılım ama okuyorum henüz bu ara da kişisel konuşmalarımıza özel mesajdan devam edelım malum form kuralları

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Dj Airmax™;1061583' Alıntı:
bendaha sosyolog degılım ama okuyorum henüz bu ara da kişisel konuşmalarımıza özel mesajdan devam edelım malum form kuralları

Forum kurallarını bizzat çiğnedikten sonra bana forum kurallarına uy demeniz çok absürd :gul:

Konumuza yazdığınız ilk mesaja bir bakın;
Dj Airmax™;1061368' Alıntı:

Acaba bunun konuyla ne ilgisi var? :) Bizzat şahsımla ilgili :)

Bana hem cevap hakkı doğurtuyorsunuz hem de cevap verme diyorsunuz :) Enteresan...

Kişisel konuşmalarımı zaten özel mesajlardan sürdürürüm, eğer konuya bir mesaj yazıyorsam ya konuyla mutlaka bir ilgisini görmüşümdür ya da bana doğan cevap hakkını kullanıyorumdur.
Kaldı ki ben yukarıda kullandığım cevap hakkında bile -farkedemediğinizi görüyorum ama- sizin üzerinizden sosyal mesaj veriyordum konuyla ilgili olarak.
Eğer Bourdieu'nun sözü ile muhafazakarlığı yanyana koyup biraz akıl yürütebilirseniz rahatça görebilirsiniz ;)

(Bu mesajım bile tüm üyeleri ilgilendirdiği için burada: Kişisel konuların özel mesaj yoluyla konuşulması, forum kuralları, Bourdieu'nun sözü ve konunun ilişkisi, cevap hakkı vs... :) )

Pure Life

Pure Life

Üye
ata ben sana cevap verme demedim tamammı :@sadece seninle konuşulur muhabbet edılır diye özel mesajlara gel dedım hata ettim

Calaissien

Üye
muhafazakar ne demek ya sözlükte yok :)

Yasminozz

Yasminozz

Üye
toplumca muhafazakarlaştığımızı kim nerden çıkarıyo anlamıyorum ben zaten...herhalde iktidar partiden olsa gerek..komik.. :)

ben 28 yaşındayım ve şu lafı kullanabiliyosam (eskiden böyle değildi) ülkemizde bi çok şey değişmiştir sanırım....muhafazakarlık sadece namaz kılıp oruç tutmakla olmuyodur herhalde...genel ahlak ve kurallar,bi ailenin yaşayış tarzı (aile olabilmeyi başarmak desek daha doğru olur) örf adetler,saygı,sevgi ve hörmeti idame ettirebilmektir...

anne babalarımızın ninelerimizin eskiden böyle değildi diye bi lafı kurmaları çok normal ama 28 yaşındaki birinin ağzından çıkması bence gerçekten ilginç....

açıkçası ben özgürlük ve anı yaşamak kavramlarının gittikçe ülkemizi batağa çektiğini düşünüyorum...gençlerin çok kötü yetiştiklerini,saygısız,sevgisiz,umursamazlık,sallamazlık,isteksizlik,aşksız,sevdasız ve en önemlisi mutsuz olduklarını düşünüyorumm...ve bunda da özgür yaşama altında bencil sadece "ben merkezli" yetiştirilme tarzı olduğunu savunuyorum...

gözlemlediğim çoğu insanda "ben iyi olayım da gerisi boş" "istediğimi yaparım kimse karışamaz" " aman onlar eskidenmiş" "benim oğlum serbest istediğini yapsın" "kızıma kimse karışmasın" vs...vs...böylelikle ne sevgi ne de saygı kalıyo...muhafazakarlık nerde ???

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt