Konu Açmayacaktım Ama Gerekiyordu Lütfen Bakın!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
Konu Açmayacaktım Ama Gerekiyordu Lütfen Bakın!
Daha önce çok sordum biliyorum. Ama bir konuda soru sordum.Biri cevap verdi üstüne mesaj yazdılar kaldı herkes bir şey dedi yarm kaldı.Bu konuda son bir defa netleştirelim ve konu kapansın tamamdır..Şimdi ben telefonumu çeşitli sorunlardan dolayı yenisiyle değiştirdim.İnşallah 1-2 güne gelecek.Ama sıkıntımız şu.Batarya kalibrasyonu dediğiimz olay donanımsal mıdır yazılımsalmıdır?Telefonun manuel kullanma klavuzunda bataryayı doldurduktan sonra şarj etmeyin diyor.Bazılar ise her yeni yazılımdan sonra bataryanın 6 saat şarj edilmesini söylüyor.Bu bataryadaki kimyasallara zarar verir mi?Ya da bu olay donanımsal mı?Yani bunu ilk seferde yapıp işimize mi devam edicez.Bence bu önemli bir olay bataryaya zarar vermeyelim.Size soruyorum.Siz biliyorsunuzdur... :D Konu açamayacaktım ama mecbur kaldım.Bir konunun altına yazıyorum bir iki mesajdaha yazılıyor arada kaynıyor lütfen yardım edin Teşekkürler...

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Daha önce çok sordum biliyorum. Ama bir konuda soru sordum.Biri cevap verdi üstüne mesaj yazdılar kaldı herkes bir şey dedi yarm kaldı.Bu konuda son bir defa netleştirelim ve konu kapansın tamamdır..Şimdi ben telefonumu çeşitli sorunlardan dolayı yenisiyle değiştirdim.İnşallah 1-2 güne gelecek.Ama sıkıntımız şu.Batarya kalibrasyonu dediğiimz olay donanımsal mıdır yazılımsalmıdır?Telefonun manuel kullanma klavuzunda bataryayı doldurduktan sonra şarj etmeyin diyor.Bazılar ise her yeni yazılımdan sonra bataryanın 6 saat şarj edilmesini söylüyor.Bu bataryadaki kimyasallara zarar verir mi?Ya da bu olay donanımsal mı?Yani bunu ilk seferde yapıp işimize mi devam edicez.Bence bu önemli bir olay bataryaya zarar vermeyelim.Size soruyorum.Siz biliyorsunuzdur... :D Konu açamayacaktım ama mecbur kaldım.Bir konunun altına yazıyorum bir iki mesajdaha yazılıyor arada kaynıyor lütfen yardım edin Teşekkürler...

İlk kullanımda tamamen bitirdikten sonra şarja tak ve tamamen dolana kadar telefonu kullanma.
Dolduktan sonra çok uzun süre şarjda bekletmene gerek yok. Ancak şöyle bir saate yakın bir süre daha kalırsa iyi olur.
Ondan sonra bitse de bitmese de dilediğin gibi, dilediğin zaman şarj edebilirsin.
Yeni nesil bataryalar eskisi gibi değil.
Öyle kolay kolay aşınıp ölmez, yanlış kullanımda bile en aşağı 2-3 sene ömrü olur.
Bir de mümkün olduğunca USB ve Kablosuz yerine prizden şarj et.
USB ve Kablosuz şarjın bir zararı yok elbette ama genellikle şarjı, priz şarjına göre yavaş ve verimsizdir.

musicianfaruk

musicianfaruk

Üye
Bu kalibrasyon işini 1 defamı yapıcaz ? Ben yeni aldım telefonu . Şimdi tamamen bitmesini beklicez içindeki şarjın ve takıp 6 saat civarı hiç oynamadan takılı bıraktıktan sonra sonraki günler daha bişey yapmamıza gerek yok dimi

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
evet ilk şarjda bir kere yapman yeterli. Sonraki şarjlarda normal kullanmaya devam et.

dedereis123

dedereis123

Üye
Özgür abi peki telefonu sıfırlayıp kalibrasyon yaptığımızda düzelmiş oluyor mu ? Ve ya pili şoklatma gibi birşey yaptırma şansımız var mı varsa işe yarar mı ?

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
pil şoklatma diye bir şey yapmana gerek yok.

dedereis123

dedereis123

Üye
Peki anladım abi o şoklatma eskiden ne işe yarıyordu tam olarak ? Eskiden çok meşurdu bu işlem :D

uMTOku

Üye
Bir kere yeter donanımsal ve tamamen bataryayı bitirmemeye çalış
Sent from my Lumia 920 using Board Express

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Özgür abi peki telefonu sıfırlayıp kalibrasyon yaptığımızda düzelmiş oluyor mu ? Ve ya pili şoklatma gibi birşey yaptırma şansımız var mı varsa işe yarar mı ?

Pek işe yarayacağını sanmıyorum.
Batarya kalibrasyonu, ekran kalibrasyonu gibi arada bir yapılabilecek bir olay değil bildiğim kadarıyla.
İlk kullanımda yapılması daha verimli olur.
Kalibrasyon bir yana, bir de bu bataryaların performansı zamanla düzene oturuyor.
Ancak prizden şarj olayı önemli. Mecbur kalmadıkça USB'den şarj etmeyin bence.

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
Peki anladım abi o şoklatma eskiden ne işe yarıyordu tam olarak ? Eskiden çok meşurdu bu işlem :D

eskiden kullanılan nikel-cadmium bataryalar şarj almaz içinde şarj olsa bile akım vermezdi. O yüzden onlara kısa devre yaptırarak şoklama denilen işlem yapılırdı ve bir müddet daha kullanılabilirdi. Li-ion bataryalarda bu tur sorunlar olmadığı için bu işleme de gerek kalmıyor.

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi

İlk kullanımda tamamen bitirdikten sonra şarja tak ve tamamen dolana kadar telefonu kullanma.
Dolduktan sonra çok uzun süre şarjda bekletmene gerek yok. Ancak şöyle bir saate yakın bir süre daha kalırsa iyi olur.
Ondan sonra bitse de bitmese de dilediğin gibi, dilediğin zaman şarj edebilirsin.
Yeni nesil bataryalar eskisi gibi değil.
Öyle kolay kolay aşınıp ölmez, yanlış kullanımda bile en aşağı 2-3 sene ömrü olur.
Bir de mümkün olduğunca USB ve Kablosuz yerine prizden şarj et.
USB ve Kablosuz şarjın bir zararı yok elbette ama genellikle şarjı, priz şarjına göre yavaş ve verimsizdir.

Çok teşekkürler.Bi de ilk kullanımda tam dolana kadar hiç dokunma dedin ya abi.Sonra bir iki saat bekletirken kullanabilir miyim? Malum telefona açım hala.Bir hafta olmadan gitti..Bendeki şans da bu

- - - Eklendi - - -

Bir kere yeter donanımsal ve tamamen bataryayı bitirmemeye çalış
Sent from my Lumia 920 using Board Express

Öyle mi? Ben tam bitirmek daha iyi diye biliyordum.Yani şarjı tam bitmeden mi takıyım ?

serinaga

serinaga

Üye
Çok teşekkürler.Bi de ilk kullanımda tam dolana kadar hiç dokunma dedin ya abi.Sonra bir iki saat bekletirken kullanabilir miyim? Malum telefona açım hala.Bir hafta olmadan gitti..Bendeki şans da bu

- - - Eklendi - - -

Öyle mi? Ben tam bitirmek daha iyi diye biliyordum.Yani şarjı tam bitmeden mi takıyım ?

Pillerde en önemli şu iki noktaya dikkat etmek gerek.
1 - Fabrika'dan yarım şarj edilerek çıkan cihazınızın pili tamamen bitinceye kadar kullanın.
2 - Tam şarj olana kadar şarjda tutun, bu ortalama 6-8 saat sürer.
3 - Tekrar tam boşalıncaya kadar kullanın.
4 - Son defa tam şarj yapın ve artık dilediğiniz gibi kullanın.
Pillerdeki performans için en önemli unsur eşik değeridir. İşte bu eşik değerini en iyi düzeyde tutmak için tam doldur-boşalt şarttır, pilin içerisindeki hücrelerin daha iyi çalışmasını sağlıyor, böylece tam performans ve pil ömrünü uzatıyor.

• Beğen
Tepkiler: ardacumhur ve Bessonnitsa
Bessonnitsa

Bessonnitsa

Üye
1 - Fabrika'dan yarım şarj edilerek çıkan cihazınızın pili tamamen bitinceye kadar kullanın.
Pillerdeki performans için en önemli unsur eşik değeridir. İşte bu eşik değerini en iyi düzeyde tutmak için tam doldur-boşalt şarttır, pilin içerisindeki hücrelerin daha iyi çalışmasını sağlıyor, böylece tam performans ve pil ömrünü uzatıyor.

Aynı düşünceye sahibiz. Bilgi için teşekkürler ...

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
:oke:

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye

Tam bitirme sadece ilk seferde batarya kalibrasyonu sırasında yapılmalı :nono:

Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. ya da kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.
Wikipedia -> Lityum-Iyon (Li-Ion) Piller

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
Vikipediden baktım o zaman pili tam boşaltmamalıyız %5 de iken şarj etmeliyiz doğr mu?

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Vikipediden baktım o zaman pili tam boşaltmamalıyız %5 de iken şarj etmeliyiz doğr mu?

İlk kullanımdan sonraki süreçte tam bitmemesine özen göstermek gerekir.
Aslında şöyle bir durum var.
Kullandığımız sürece illa ki bataryanın bitip telefonun kapandığı çok durum olacaktır.
Yalnız böyle bir durumda bile bataryada %1'lik de olsa bir enerji bulunur diye tahmin ediyorum.
İşte onu da bitirmemek önemli. Yani şarj boşaldığında tekrar açmaya çalışmak yerine mutlaka şarja takmakta fayda var.
Wikipedia'da "bataryanın tamamen boşalmasından" kasıt budur diye düşünüyorum. :hmmm

• Beğen
Tepkiler: serinaga
papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
elimizdeki telefonlar baya bir akıllı. Batarya ve güç yönetimi konusunda da bizim yapamadıklarımızı yapıyorlar. Telefon batarya boş diyerek kapandığında beş dakika sonra açıp bakın %3-4 seviyesinde şarj gözükür. Bu da sistemin bataryanın tamamen boşalmasını önlemek için aldığı bir önlemdir.

• Beğen
Tepkiler: serinaga, ardacumhur ve IVI-Elia
serinaga

serinaga

Üye
elimizdeki telefonlar baya bir akıllı. Batarya ve güç yönetimi konusunda da bizim yapamadıklarımızı yapıyorlar. Telefon batarya boş diyerek kapandığında beş dakika sonra açıp bakın %3-4 seviyesinde şarj gözükür. Bu da sistemin bataryanın tamamen boşalmasını önlemek için aldığı bir önlemdir.

Tamamen katılıyorum, batarya bitse bile çoğu üretici firma batarya performansını korumak için bir tolerans uyguluyor. Bu sayede bataryanın korunması sağlanmış oluyor, zira satılan cihazların çoğu batarya sorunu nedeniyle geri dönerdi ... Tamamen bitti dediğimiz, telefonun açılamadığı hallerde bile mutlak %5 üzerinde bir koruma enerjisi bulunur. Aksi halde akıllı bataryalar tamamen boşaldığında kısa devre özelliği gösterirler, buda yeniden şarj olmayı engeller ...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt