klonlu cep telefonları bilgisi(önemli)

Sponsorlu Bağlantılar

LAZOFLU

LAZOFLU

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
klonlu cep telefonları bilgisi(önemli)
* Cihazımı neden kapattınız/nasıl kapatırsınız?

5392 sayılı yasa ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik(18.10.2005) ile GSM operatörleri, Telekomünikasyon Kurumu tarafından bildirilen, kayıt altına alınmamış ve klonlu cihazların kullanım dışı bırakılması ile görevlendirilmiştir.

Bu yasal gereklilik nedeniyle cihazınız Telekomünikasyon Kurumu tarafında kayıt dışı/klonlu olarak listelendiği/iletildiği için kullanım dışı bırakılmıştır.

* Klonlanmış GSM telefon cihazları nedir?

Tek ve benzersiz olması gereken IMEI numarasının kopyalanmış, herhangi bir numarası değiştirilmiş ya da 15 basamaktan daha az numaraya sahip olan cihazlardır.

* Bu kanunu devlet çıkardı ama neden siz operatörler biraraya gelip bu kanun çıktığında halkı uyarmadınız?

ılgili yönetmelik gereği tüm operatörlerin kendi müşterilerini kayıt dışı cihaza sahip oldukları konusunda kısa mesaj ile bilgilendirmeleri istendi. Turkcell TK’nın belirlediği listede cihazı kayıtdışı olarak görünen müşterilerine SMS ile bilgilendirme yaptı.

Bununla birlikte web sayfamızdan, gazete ilanlarıyla, bayilerimizdeki ilanlarla da konuyu duyurduk. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı da televizyon aracılığıyla bu konuda açıklamalar yaptı.

* Bundan sonra ikinci el telefon alımı nasıl olacak?

2. el cihaz satın alan kişiler bu cihazların kayıtlı olduğunu kontrol etmekle yükümlüdür. Kayıt dışı ya da klonlu olan cihazlar kullanılamayacaktır.

Kontroller Telekomünikasyon Kurumu’nun resmi web sitesi yapılabilir.

* Cihazım nasıl klonlanmış? Benim hatam olmayan bir şey için cihazımı kullanamıyorum?

IMEI numaraları yasal olmayan yollarla kopyalanıp, değiştirilebiliyor. Bu sizin hatanız olmamasına rağmen, kopyalama ya da değiştirme işlemini yapanlar saptanamadığı için 5392 sayılı yasa ve ilgili yönetmelik gereğince tüm kayıt dışı ve klonlanmış cihazlar kullanıma kapatılmaktadır.

* Cihazımı faturalı olarak satın aldım fakat klonlu olduğu gerekçesi ile kapandı ne yapmam gerekiyor?

Cihazınızın seri numarası kopyalanarak birden fazla cihazda kullanılmaktadır. Bu durumda olan cihazlardan ilk kullanılmaya başlayan hat tespit edilmektedir. Tespit edilen bu hatla cihazın eşleştirilmesi yapılarak cihazın kaydı yapılacaktır. Aynı seri numarasını kullanan diğer cihazlar kullanıma kapatılacaktır. Sizin cihazınız da bu durumda olduğu için kullanıma kapatılmıştır.

* Cihazımın seri numarasının klonlandığı bilgisini veren kısa mesaj aldım, konuyla ilgili bilgi alabilir miyim?

Cihazınızın seri numarası kopyalanarak birden fazla cihazda kullanılmaktadır. Bu durumda olan cihazlardan ilk kullanılmaya başlayan hat tespit edilmektedir. Tespit edilen bu hatla cihazın eşleştirilmesi yapılarak cihazın kaydı yapılacaktır. Aynı seri numarasını kullanan diğer cihazlar kullanıma kapatılacaktır.

* Kayıt dışı olan cihazım için 5 YTL ödeyerek cihazımı kayıt altına aldırmıştım. Fakat cihazım daha sonra klonlandığı için kapatıldı. Ne yapabilirim?

Öncelikle sistemlerimizden ödeme bilgilerinizi kontrol edeceğiz. Ödeme yapıldığına dair bilgi teyit edildiğinde, kullanmış olduğunuz GSM numarası ile cihazınızın eşleştirilmesi için Telekomünikasyon Kurumuna ileteceğiz. Fakat bundan böyle sadece bu cihazı eşleştirilen hatla kullanabileceksiniz.

* Telefonlar bundan sonra klonlanamayacak mı? Bununla ilgili uyarı prosedürü nasıl işleyecek? Klonlanmış telefonlar için yaratılan çözümde insanlar hatlarını değiştirmek istediklerinde ne olacak?

Bu yasa klonlamayı önleyemez sadece klonlanan cihazların kullanılmamasını sağlamayı amaçlamaktadır. Klonlanmış cihazlar sadece yasal kayıt dönemi süresince(13.12.2005 tarihine kadar) eşleştirme işlemi yapılmış hat ile kullanılabilecektir.

Bu cihazların başka hatlarla da kullanılabilmesi şimdilik mümkün değildir. Telekomünikasyon Kurumu’nun bu konudaki çalışmaları devam etmektedir.

Bundan sonra klonlanan cihazlar aynı yöntemlerle takip edilecek ve klonlandığı tespit edildiği takdirde Telekomünikasyon Kurumu’nun talebiyle cihaz kapatılacaktır.

* Benim numaram klonlu bir cihazla eşleşmiş durumda, artık başka bir cihazla konuşamaz mıyım?

Eşleştirme işlemi sadece klonlanmış cihaz için geçerlidir. Kayıt altına alınmış yasal tüm cihazlarla hattınızı kullanabileceksiniz.

* Aklama zamanında eşleştirdiğim numarayı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?

Eşleştirme yapılan GSM numarasının değiştirilmesi maalesef sözkonusu olamamaktadır.

* Bu cihazımı diğer operatörde kullanabilir miyim?

Tüm GSM operatörleri Telekomünikasyon Kurumu’nun ilettiği listeler doğrultusunda kapama işlemlerini gerçekleştirmektedir. Yasal kayıt döneminde hangi operatörlerde eşleştirme işlemi yaptırmışsanız eşleştirdiğiniz tüm GSM numaraları ile cihazınızı kullanabileceksiniz.

* Yeni aldığım telefonumun da klonlanma riski var mı? Bu durumda telefonumu kapatacak mısınız ?

Evet yeni alınan telefonların da klonlanma riski var.

* Telefonum klonlu diye kapatıldı, hakkımı aramak için nereye başvurmalıyım? Turkcell bana yardımcı olabilir mi?

Telefonunuz klonlanmış ise şebekede dolaşması kanunen yasaktır. Ancak arzu ederseniz genel yetkili mahkemelere başvurabilirsiniz.

* Cihazımın benim bilgim dışında klonlanmasını nasıl engelleyebilirim ?

Bunun engellenmesi maalesef mümkün değil.

* Cihazımı kayıt döneminden sonra faturalı/faturasız olarak yurt içinde bir bayiden satın aldım. Fakat cihazım kapatıldı. Ne yapabilirim?

Yurtiçi’nden alınan cihazların kayıt işlemleri, cihaz ithalatçısı firmaların, ithal ettikleri cihazların IMEI numaralarını, Telekomünikasyon Kurumu’na iletmeleri üzerine yapılmaktadır. Yurtiçi’nden faturalı/faturasız olarak alınan cihazların kayıt dışı olması durumunda, cihazın satın alındığı bayiye başvurulmalıdır.

* Cihazımı kayıt döneminden sonra yurt dışından satın aldım. Fakat Türkiye’ye girdikten sonra cihazım kapatıldı. Ne yapabilirim?

Cihazın yurda getiriliş şekli ve tarihine göre, aşağıda tabloda belirtilen evraklarla birlikte TurkcellExtra’lara ve şahsen/posta yolu ile Telekomünikasyon Kurumu Merkez ya da Bölge Müdürlükleri’ne başvurularak cihazın kayıt altına alınması talep edilebilir. T.K. Adres ve telefon numaraları adresinden alınabilir.

Evrak teslimi esnasında TurkcellExtra’larda kayıt işlemi yapılmamakta olup, alınan evraklar Telekomünikasyon Kurumu’na iletilmektedir. Telekomünikasyon Kurumu gerekli incelemeyi yaparak uygun bulduğu takdirde, IMEI numarasını beyaz listeye almaktadır. Bu süreç 3-4 hafta sürebilir.

YURT DIşINDAN GETıRıLEN CıHAZLAR ALINMASI GEREKEN BELGELER
Posta ile Getirilen Cihaz Dilekçe Cihaz Faturası ılgili Posta Gümrük Müdürlüğünden alınmış belge
veya
ılgili Posta Gümrük Müdürlüğünce onaylı Gümrük Beyannamesi veya Sözlü Beyan Formu
13.12.2005 Tarihinden 13.02.2006 Tarihine Kadar Yolcu Beraberinde Getirilen Cihaz Dilekçe Cihaz Faturası Giriş-çıkış bilgilerini belirten pasaport fotokopisi
Yurtdışından alınmış Taşıtlara Gömülü Olarak ıthal Edilen Cihazlar Dilekçe Araçta araç telefonu olduğunu belirten araç faturası
13.02.2006 tarihinden sonra Yolcu Beraberinde Getirilen Cihaz Dilekçe Gümrük muayene memurunca arkası onaylanmış cihaza ait fatura ve giriş-çıkış bilgilerini belirten pasaport fotokopisi
veya
Gümrük Muayene Memurunca düzenlenen cihaz IMEI numarasını içeren tutanak ve giriş-çıkış bilgilerini belirten pasaport fotokopisi
veya
ılgili Gümrük Müdürlüğünce düzenlenmiş Sözlü Beyan Formu ve giriş-çıkış bilgilerini belirten pasaport fotokopisi

* Kayıt döneminde cihazımın kaydını yaptıramadım ve cihazım kapatıldı. Ne yapabilirim?

Kayıt döneminde, yurtdışında, hastanede, askerde yada cezaevinde bulunma gibi mücbir bir nedeni olan kişiler bu durumlarını belgeleyen evrakları vererek ve kayıt ücreti olan 5 YTL’yi ödeyerek cihazlarını kayıt altına aldırabilirler.

Başvurular aşağıda belirtilen evraklarla birlikte TurkcellExtra’lar ya da Telekomünikasyon Kurumu Merkez ya da Bölge Müdürlükleri’ne yapılabilir.

Evrak teslimi esnasında TurkcellExtra’larda kayıt işlemi yapılmamakta olup, alınan evraklar Telekomünikasyon Kurumu’na iletilmektedir. Telekomünikasyon Kurumu gerekli incelemeyi yaparak uygun bulduğu takdirde, IMEI numarasını beyaz listeye almaktadır. Bu süreç 3-4 hafta sürebilir.

Yurtdışında olanlardan: Dilekçe, Pasaportlarının ilk üç sayfası ve vize bilgilerinin bulunduğu sayfanın ya da giriş/çıkış belgesinin fotokopisi,
Hastanede olanlardan: Dilekçe ve belirtilen tarihler arasında Hastanede bulunduğuna dair alınacak resmi yazının fotokopisi
Cezaevinde olanlardan: Dilekçe ve belirtilen tarihler arasında cezaevinde bulunduğuna dair alınacak resmi yazının fotokopisi,
Askerde olanlardan: Dilekçe ve belirtilen tarihlerde askerlik yaptığını gösterir terhis ya da askerlik belgesi alınmalıdır.

Yukarıda belirtilen sebeplerin dışında SMS alamayan cihazlar için de, SMS alamama özellikleri mücbir sebep sayılarak kayıt işlemleri yapılabilecektir. Bu opsiyon sadece SMS alamayan cihazlar(FCT, GSM POS, Vendor Machine, Araç Takip Sistemi vb.) için geçerlidir. Bu cihazlar için 5 YTL kayıt ücreti ödenerek, cihaz tipi bilgilerini içeren bir beyan dilekçesi ve ithalat belgesi ya da cihaz faturası ile kayıt işlemi yapılabilmektedir.
 
  • Beğen
Tepkiler: omerhasanturk
tksharmely

tksharmely

Emekli Yönetici
Bilgilendirme için teşekkürler :)
 


Üst Alt