Kinoa nedir, tohumu ve faydaları hakkında bilgi

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Kinoa nedir, tohumu ve faydaları hakkında bilgi
Türk mutfağında pek kullanılmasa da, özellikle son dönemlerde yaygınlaşmıştır. En çok Güney Amerika ile ABD ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde tüketilen kinoa yüksek besin değeri ile birlikte dikkatleri üzerine çeker.

Kinoa bitkisi ne kadar bir tahıl gibi gözüksede, aslında yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından ıspanak ve pancar türü bir bitkidir. Arkeolojik veriler incelendiğinde günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesinde doğada bulunan kinoa, 1 ila 2 metre arası uzayabilen uzun ömürlü bitkidir. Aşırı sıcak yada aşırı soğuğa karşı dayanıksız olması ve And Dağları eteklerinde bulunması, Peru ve Bolivya’nın dünyanın en büyük kinoa üreticileri olmasını sağlamaktadır.

Kinoa astronot gıdası olarakta bilinirken, tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminleri içeriyor. Besin değeri olarak sadece 100 gramı 1 kilogramın verdiği değere ulaşabilirken, 100 gramı 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir. Kinoa ülkemizde Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetişmektedir.

100 gram pişmiş kinoa;
120 kalori
2 gram yağ
7 gram karbonhidrat
11 gram besin lifi
4.4 gram protein
5.0 IU A vitamini
0.6 mg E vitamini
0.1 mg tiamin
0.1 mg riboflavin
0.4 mg niasin
0.1 mg B6 vitamini
42.0 mcg folat
17.0 mg kalsiyum
1.5 mg demir
64.0 mg magnezyum
172 mg potasyum
7.0 mg sodyum
1.1 mg çinko
0.2 mg bakır
0.6 mg manganez
2.8 mcg selenyum
0 kolesterol içerir.

Kinoanın Faydaları
Tohumları tam protein kategorisinde olan kinoa vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Oldukça nadir görülen tam protein içeren bitkiler vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Glutensiz ekmek ve çörekler hazırlanabilen kinoanın gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.

Aslında diyet listelerinin pek çoğunda adının geçtiğini görebileceğiniz kinoanın kalori değeri pek düşük değildir fakat protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesinden dolayı tercih edilir. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Ancak fazla kinoa yemek yüksek kalorisi nedeniyle kilo kaybetmenizi zorlaştırabileceği için kontrollü tüketmelisiniz.

Tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içeren kinoa beslenme uzmanları tarafından besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı öneriliyor. Ayrıca kabızlığın tetiklediği bir diğer sorun olan hemoroide karşı da önlem olarak tüketilebilinir. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne de yardımcı oluyor.

Hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir rolü olan demir minerali aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir. Vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi demirin metabolizmada kullanıldığı diğer alanlar arasında yer almaktadır. Demir minerali bakımından zengin olan kinoa, demir eksikliği anemisi için uygulanan beslenme programlarına eklenebilir.

kinoa-6_240415B2 (Ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir. Yüksek miktarda magnezyum minerali içermesi sebebiyle de damarları rahatlatan etkisi vardır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilen yiyecekler arasındadır. Magnezyum minerali aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında etkili bir kan şekeri kontrolü sağlar.

Kinoa içerdiği manganez ile vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlar. Manganezin antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.
 
Maxideren

Maxideren

Üye


Görüntüsü ile tahılı andıran ancak tam anlamıyla tahıl kategorisine gitmeyen kinoa, keşfi asırlar öncesine dayanan bitkilerden biridir. Uzun ömürlü olmasından dolayı Güney Amerika halkının belli bir süre en önemli gıdalarından biri olmuş ancak sonraları içeriğinin değeri fark edilince pek çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 2013 yılında uzaya giden astronotların başlıca besin maddesinin kinoa olmasından dolayı, 2013 yılı “Kinoa Yılı” olarak belirlenmiştir. Bilgihanemin bu yazısında ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ülkemizde yararları ve kullanım şekli çok fazla bilinmeyen kinoa, faydalarının şimdilerde keşfedilmeye başlaması ile pek çok Türk yemeğinde kullanılmaya başlanmıştır. ve bitkilerine ait bir bitki olarak ılıman iklimleri seven bir yapısı vardır.

Bu sebeple çok sıcak ya da soğuk havalara karşı dayanıksızdır. Kinoa, tam bir protein deposu olmakla birlikte, insan vücudu için oldukça faydalı olan vitamin ve mineralleri de içinde barındırmaktadır. Kulanım şekli ve lezzeti ile tahıla benzeyen kinoa, geçtiğimiz yıllarda astronotların ana besin maddesi olarak ün kazanmış bir bitkidir. Aslında kullanımı asırlar öncesine dayanmasına karşın değerinin son yıllarda anlam kazanması ile kinoa bitkisinin adı pek çok yemek tarifinde geçer olmuştur. Otsu bir yapısı olmasından dolayı kendiliğinden yetişme özelliği gösterir. Ispanakgiller familyasına aittir. Aynı zamanda verimi oldukça bereketlidir. Büyüme aşamasında salkım salkım çiçek açan görüntüsü bir süre sonra küçük tohumlara dönüşür. Kinoa bitkisinin besin olarak yenen kısmı da elde edilen bu küçük tohumlardır. Boyu yaklaşık 2 metreye kadar ulaşabilen kinoa bitkisi en çok dağlık yerlerde görülmektedir. Günümüzde insanların tahıl grubunda faydalandıkları bulgur ve pirincin yanı sıra bu kategoriye girmeye aday olan kinoa bitkisi de, pek çok özelliği ile faydalı bir bitkidir. Yetişme aşamasında bitki görünümlü olan ancak elde edilen tohumları ile tahılı andıran kinoa, sağlıklı ve besleyici özellikleri ile beslenme düzenleri içinde yerini almaya başlamıştır. Kullanım şekli de tercihe göre ve bulgur yerine rahatlıkla tüketilebilir özelliktedir. Üstelik pirinç ve bulgurdan daha hafif ve besleyici özellikte olması, kinoanın daha üstün bir tahıl konumunda olmasına neden olmaktadır. Pişme süresinin kısa olması çeşitli salata ve çorba tariflerinde de kinoanın yer bulmasına neden olmaktadır. Çok keskin olmayan tadı ve kokusu sayesinde istenilen her türlü yemekte başlıca gıda maddesi ya da yardımcı tahıl olarak kullanılabilir.

Alıntı:
 


Üst Alt