Kenenin düşmanı kırmızı karınca

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
leiche

leiche

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kenenin düşmanı kırmızı karınca
Neden sadece ülkemizde kene vahşeti var tabi gelişmekte olan bir kaç ülkede daha. Cevabını herkes biliyor Biolojik silah. Tabi bu kanıtlanamıyor. Bu keneleri hiç bir i.laç öldürmüyor ama allahın işine bakın.


Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmada, ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.

Bir süre önce basında yer alan ve kene ile mücadelede işe yarayıp yaramayacağı tartışılan kırmızı orman karıncaları için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Uzmanlar, Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği halinde karınca yuvalarının bulunduğu Çatacık ormanlarına giderek bir deneme yaptı. Civardan toplanan 7 adet kene, karınca yuvalarına yakın bir yere bırakıldı. Birkaç saniye içinde kenelere hücum eden karıncalar 2- 3 grup halinde keneleri yuvalarına taşıdı.

Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, yaptığı açıklamada, "Formica Rufa denilen kırmızı orman karıncaları ile kuşlar yıllardır böceklerle mücadelemizde bize yardımcı oluyor. Bunların keneleri de yediğini bazı kaynaklarda okumuştuk. Sağlık Bakanlığı'nın da isteği ile bir deneme yaptık. Gördük ki karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Tabii bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafında 80 metre çapındaki bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyor. Bu konu ciddiye alınıp araştırılmalı" dedi.

Formica Rufa denilen kırmızı orman karıncalarının orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslendiğini anlatan Küçüköz, şöyle konuştu: "Karıncalar ormanlarımızın sigortasıdır. Bir işçi karınca günde kendi ağırlığının 1/20'si oranında zararlı böcek yer. Bir karınca kolonisinde ortalama 300 bin adet işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilo böcek yer. Karıncalar, yuvalarının 80 metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası et obur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer."

Karıncaların bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşadığını anlatan Küçüköz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hektarda 10-15 adet yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir. Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla 50 kraliçe karınca bulunur. Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. 20 yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar."

Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve farelerin de zarar verdiğini anlatan Küçüköz, "Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslenen kuşların da ormanların koruyucusu olduğunu ifade eden Küçüköz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu böcekçil kuşlar kendi yaptıkları yuvaların yanında, orman teşkilatı tarafından asılan yılda ortalama 2 bin adedi bulan suni yuvaları da kullanmaktadır. Bir kuşun günlük böcek tüketimi kendi ağırlığından fazladır. O kadar ki insan aynı iştaha sahip olsaydı, günde 100 ekmek yemesi gerekirdi. Bin adet sığırcık kuşu ayda 20 ton böcek yer.

'Baştankara' adı verilen kuş türünün besinlerinin yüzde 70'ini ormana zarar veren böcekler oluşturur. Bir orman kuşu günde yuvasına 150 sefer besin taşıma işi yapar. Yuvaya taşınan besinlerin yüzde 4'nü kene türlerinin oluşturduğu hesaplanmıştır."
 


xkadir61

xkadir61

Üye
bu karıncaların yararı dokunur bence, hemen bunları riskli bölgelere atamak lazım.
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
en azında e.şehirde bu uygulanıyor. umarım tüm türkiye bu yöntemi uygular ve zararsız olan karıncalar oruma altına alınır. çükü karıncalar olmassa bu keneleri hiç bir zehirli madde öldüremiyor.
 
ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Öğrendiğim iyi oldu. Köye dönünce ikisini dövüştürürüm artık. :ehe
 
mservank

mservank

Üye
hehe hugo nun oyunu vardı bi tane böcekleri dövüştürtürüyodu:)
onun gbi videoları bekliyoruz:ehe
1. maxicep böcek karşılaşması:P:
 
CEREN

CEREN

Üye
lieche siz şanslısın ozaman
gercı ben mersınde ya da adanada hiç raslamadım keneye ama kesın bana denk gelmemıştır biliyo başına ne geleceğini:D:D:D:D:Dezerım ben onu kafasını:ehe
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
342
Cevap
0
Görüntüleme
380
Cevap
0
Görüntüleme
3K


Üst Alt