Karşılaştırma: HTC One vs Nokia Lumia 920 vs 808 PureView

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Karşılaştırma: HTC One vs Nokia Lumia 920 vs 808 PureView



“Daha çok megapikselli kamera daha iyi fotoğraf çeker efsanesi koca bir yalandır”.

HTC firması yeni modeli olan HTC One ve onun megapiksel sayısını artırmaksızın kamera kalitesini geliştirmeyi amaçlayan ultrapikselli kamera teknolojisi hakkındaki konuşmasına böyle başladı. Yapılan bu alıntı New York Times’ta David Pogue tarafından kaleme alınan “Megapiksel Efsanesini Yıkmak” isimli makaleden… Bu makaleyi önemli kılan ise tarihinin 8 Şubat 2007 olması…



HTC’nin One modelini tanıttığı etkinlikten bir görüntü…


O zamanlar ütopya gibi görülen ve güçlükle haber konusu olan bu süreç; aradan geçen 5 yıllık zaman diliminde, akıllı telefon üreticilerini toplulukları etkilemek adına telefonlara daha fazla megapiksel koyma yarışına sürükledi. Bu yarış süreci, son olarak küçük sensörlü bir telefona 13 megapiksellik kamera sıkıştıran Sony gibi şirketlerle de yaşanmaya devam ediyor. Yine bu yılın en çok merak edilen ve beklenen Android telefonlarından Galaxy S4’ün de 13 megapiksellik kameraya sahip olacağı söyleniyor. Yine HTC’nin kendisi de 16 megapiksellik WP tabanlı Titan telefonu ile bu günahın içinde yer alıyor. Ancak yeni One modeliyle birlikte, Nokia’nın ilk Symbian’da başlattığı yenilik süreci bu defa ve sonunda Android’e geliyor.


Her neyse, biz bugün yine istisnalar üzerinde duracağız. Bunun için de şu anda kamera-telefon alanında liderliği elinde bulunduran Nokia’dan yola çıkarak HTC One’ı Nokia’nın 808 PureView ve Lumia 920 modelleri ile karşılaştıracağız. Şirketin ilerlemesini görmek adına geçen yılın HTC One X’ini de olaya dahil ediyoruz ancak bu model, asıl tartışma konumuz içerisinde yer almayacak.

Yeni HTC One’da 13 megapiksellik, 8 megapiksellik hatta 5 megapiksellik kamera bile yer almıyor. Telefon yalnızca 4 ama HTC’nin UltraPiksel dediği ve daha gelişmiş fotoğraf kalitesi vaat eden bir kameraya sahip.


Bu durum size de şaşırtıcı ve garip gelebilir. Biz bu “daha azla daha kaliteli” olayına gerçekten inanıyoruz, ki HTC de gerçekten sağduyunun kaybolmaya başladığı yerde mantıklı sağduyu ile hareket ediyor. İşte nedeni:
Sensör boyutu




HTC One
– 4.3MP 1/3-inch CMOS BSI
Nokia Lumia 920 – 8.7MP 1/3-inch CMOS BSI
Nokia 808 PureView – 42MP 1/1.2” CMOS BSI
HTC One X – 8MP, 1/3.2” CMOS BSI


Sensör, bir kameranın en pahalı ve en önemli parçasıdır. Kapak her açılıp kapandığında gelen ışığı yakalayarak fotoğrafların oluşmasını sağlayan katmandır. Sensör boyutu ne kadar büyükse o kadar iyidir.


HTC One, aralarında Nokia Lumia 920’nin de bulunduğu pek çok büyük sensörlü akıllı telefon gibi 1/3 inçlik sensör ile geliyor. Ya da tam doğrusunu söylemek gerekirse, diğer telefonlardaki kadar küçük diyebiliriz çünkü 1/3 inçlik sensör “bas-çek” kameralarda gördüklerimizle karşılaştırıldığında bile minik kalıyor ki DSLR kameralar ile karşılaştırılamaz bile.


Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi, kamera-telefonlar içerisinde HTC One, aralarında Lumia 920’nin de bulunduğu pek çok cihaz ile karşılaştırılabilir durumda.


Burada Nokia 808 PureView büyük bir istisna oluşturuyor. Symbian işletim sistemine sahip cihaz, bir telefona konulmuş en büyük (1/1.2 inç) sensör ile resmen çıtayı yükseltti. Yalnızca sensör boyutlarını karşılaştırdığınızda, HTC One’ın Nokia 808’e doğrudan rakip olamayacağını hemen görebilirsiniz. Ancak ince modern HTC One karşısında Nokia 808’in çok çok kalın olması nedeniyle bunu tam olarak birebir karşılaştırma sayamayız.
Piksel boyutu





HTC One - 2.0 µm (µm: mikrometre)
Nokia Lumia 920 – 1.4 µm
Nokia 808 PureView – 1.4 µm, ya da 4.1 µm’ye kadar sanal
HTC One X – 1.4 µm


Piksel boyutu muhtemelen bir kameranın en çok incelenen teknik özelliğidir. Ve ne ilginçtir ki bu özellik HTC One ile diğer akıllı telefonlar arasındaki farkın çok bariz olarak ortaya çıktığı özelliklerden biri.

Diğer son teknoloji akıllı telefonlar 1.4µm piksel boyutuna sahipken, HTC One düşük ışıklı koşullarda daha çok aydınlık seviyesi ve daha iyi fotoğraf kalitesi sunan daha büyük bir piksel boyutuna sahip. Zaten UltraPiksel adı da buradan geliyor.

Bu yönden baktığımızda, piksel boyutu yönünde atılan adımın HTC One’ı, düşük ışık performansıyla gururlanan ve aynı zamanda 1.4µm (mikrometre) piksel boyutuna sahip olan Nokia Lumia 920’den üstün kılması gerekiyor. Teorik olarak aradaki bu fark, HTC One’ın Nokia’nın Windows Phone’lu amiral gemisine göre, ”ışığa 2 kat daha duyarlı olduğu” anlamına geliyor.


Lens Özellikleri





HTC One – f/2.0, 5-element, 28mm odak uzunluğu
Nokia Lumia 920 – f/2.0, 5-element, 26mm
Nokia 808 PureView – f/2.4, 5-element, 28mm
HTC One X – f/2.0, 3.6mm, 28mm


Buradaki f sayısı bir diğer önemli ölçüt olan “kamera açıklığını” belirliyor. Yani daha düşük f değeri, sensöre geçen ışığın daha fazla olduğunu gösteriyor. Geniş açıklık aynı zamanda yeterli poz değeri verecek şekilde daha hızlı yakalama sağlıyor ki bu yüzden zaten “hızlı” diye bahsediyoruz.


HTC standart sensor boyutundaki bir akıllı telefona göre daha geniş olan f/2.0 açıklık değeri ile ileri atıldı. Nokia’nın Lumia 920’si de yine aynı genişlikte f/2.0 kamera değerine sahip.


Sizi şaşırtabilecek şey ise en çok rağbet gören kamera-telefon Nokia 808’in daha dar ve yavaş olan f/2.4 açıklık değerine sahip olması.

Yani bu noktada ikisi de eşit genişliğe ve hızlı açıklığa sahip olan HTC One ve Lumia 920 arasında beraberlik söz konusu. Buna karşılık, Sony Xperia Z gibi bu yılın en iyi telefonlarının daha yavaş olan f/2.4 açıklık değerine sahip olması çok ilginç.


Ekstra özellikler



2 eksenli görüntü sabitleme özelliği.


HTC One – HTC ImageChip 2, Canlı HDR video kaydı, entegre HDR, optik görüntü sabitleme, eş anlı fotoğraf ve video yakalama, LED flaş
Nokia Lumia 920 – Optik görüntü sabitleme, LED flaş
Nokia 808 PureView – Xenon flaş
HTC One X – HTC ImageChip 1, LED flaş


HTC’nin ImageChip özelliği ilk kez geçen yıl One serisi ile ortaya çıktı ve fotoğraf kalitesinde önemli gelişmeler getirdi. Yeni HTC One ile şirket ilk getirdiği ilerlemeyi daha da hızlandırıyor ve öncekine göre yakalamayı 1/30 oranında hızlandırarak saniyenin 1/48’i gibi çok hızlı bir yakalama süresi getiriyor.


ImageChip teknolojisi sadece görüntü sinyal işlemcisi üzerindeki yükü kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda HTC’ye her farklı çipte farklı görüntü sinyal işlemcisi ayarlamaya gerek kalmaksızın daha hızlı sonuçlar elde etme imkanı da sunuyor.
ImageChip, entegre görüntü sinyal işlemcisi tarafından geleneksel olarak yerine getirilen görevlerle çalışıyor. Otofokus, otomatik beyaz dengesi ve otomatik pozlama bu iş için hazırlanmış ImageChip tarafından idare ediliyor. Lens düzeltme, gürültü azaltma, en iyi fotoğraf seçimi, sürekli otofokus, LED flaş seviyeleri, yüz tanıma gibi pek çok diğer görev ImageChip sayesinde daha iyi şekilde yerine getiriliyor.


HTC One ve Nokia Lumia 920 modellerinin her ikisinde de düşük ışıkta yüksek görüntü ve hareket halinde sağlam video çekim kalitesi sunan optik görüntü sabitleyici özelliğine sahip. HTC One’ın sahip olduğu optik görüntü sabitleyici hakkında iki eksenli yapıya dayanması ve saniyede 2000’de çalışması dışında fazla bir şey bilmiyoruz.


Bu değer saniyede 500’le çalışan Nokia’nın Lumia 920’sinde bulunanın neredeyse 4 katı. Ancak Nokia, yalnızca tek lens bileşen hareketlerinden oluşmayan çok daha farklı ve gelişmiş bir sistem kullanıyor.


Sonuç


Toparlamak gerekirse, HTC çıkardığı HTC One modelindeki UltraPiksek kamera ile büyük risk aldı. Ama bu gerçekten çok gerekli bir riskti. Akıllı telefonlarda kaliteli kameralar olmadığı ve her şeyin megapiksel sayıları etrafında dönüp durduğu ortada. Bu artık son bulmak zorunda.


Kullanıcıların çoğu için 5 megapiksel civarının yeterli olduğunu hemen her uzman rahatlıkla söyleyebilir. Yine de endüstri ve bir kısım kullanıcılar daha çok megapiksel sevdasına düşmüşken 4 megapiksellik bir kamera ortaya koymak büyün bir hamle ve cesaret gerektiriyor. HTC bu yanlış anlayışla mücadele için gerekli cesarete sahip olduğunu gösterdi.


Aslında itiraf etmek gerekirse, HTC bu anlamda kamera konusunda zorlu hamlelere girişen ilk şirket değil. Nokia yıllar önce bu işe ilk girişen şirketti ve son yıllarda da Nokia N8 ve Nokia 808 PureView gibi devrim niteliğindeki cihazlara imza attı.


Nokia için kötü gelişme ise PureView teknolojisininde Lumia 920 ile sınırlamaya gitmiş olması. PureView teknolojisi ilk olarak yüksek sensörüyle inanılmaz kaliteye sahip fotoğraflar çekilebilen Nokia 808 modeliyle duyuldu. Ancak sonra Lumia 920 ile birlikte evrim geçirerek piyasa tabiri ile biraz cimriliğe gidildi.


Son olarak, HTC One’ın Nokia 808’de görülen PureView teknolojisiyle yarışamayacağı çok açık. Ancak söylediğimiz gibi bu karşılaştırmayı, farklı boyut ve kalınlıklarından dolayı tam olarak birebir karşılaştırma sayılmaz.


İnce ve kibar olan modern cihazlar arasında, HTC One kesinlikle Lumia 920’yi yenecek ve yepyeni bir standart getirecek potansiyele sahip. Daha da önemlisi, gerçekten sükse yapabilecek potansiyelinin olması. Bu Nokia’nın Windows Phone’da karar kılarak çıkarttığı cihazların henüz sahip olamadığı bir şey. Sırtını Android’in popülerliğine yaslayan HTC One hit belki de en iyi Android kamera-telefonu olma yolunda bütün gerekli ön şartları taşıyor. Bu gerçekten çok önemli bir şey.


Kaynak: PhoneArena
Çeviri ve özet: bulutsuzgece


HTC One UltraPiksel Kamera - Fotoğraf Örnekleri







 
  • Beğen
Tepkiler: gdervisoglu


ardacumhur

ardacumhur

Üye
Mis gibi olmuş valla :)

Eline sağlık abi :) Teşekkürler :)
 
  • Beğen
Tepkiler: bulutsuzgece
papakudioflu

papakudioflu

Admin
eline klavyene saglik kardeşim. teknik terimler biraz kafa kariştirsa da onemli noktalara deginilmiş. Damian Dimming one konusunda attıgı twitten sonra bu yaziyi gorse ne derdi cok merak ediyorum. Ama sevindigim bir nokta da şu uzun yillar sonra mobil cihaz kameralarinda Nokia artik bir rakibi oldugunu biliyor ve artik daha iddiali teknolojilerle gelmeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: gdervisoglu ve bulutsuzgece
ecel54

ecel54

Üye
:tşk:
 
  • Beğen
Tepkiler: bulutsuzgece
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
eline klavyene saglik kardeşim. teknik terimler biraz kafa kariştirsa da onemli noktalara deginilmiş. Damian Dimming one konusunda attıgı twitten sonra bu yaziyi gorse ne derdi cok merak ediyorum. Ama sevindigim bir nokta da şu uzun yillar sonra mobil cihaz kameralarinda Nokia artik bir rakibi oldugunu biliyor ve artik daha iddiali teknolojilerle gelmeli.

Aynen katılıyorum dostum.
Nokia'nın ardından uzun yıllar sonra kamera konusuna ciddi ciddi eğilen, bu konuda önemli araştırmalara imza atan bir marka daha olmuş oldu. Bu rekabet akıllı telefonlardaki kamera kalitesini inanılmaz ileriye taşıyacaktır.
Eee bize de elleri ovuşturmak düşüyor :eller: :kıskıs:
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
Paylaşım için teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: bulutsuzgece
alical33

alical33

Üye
şimdi one nin kamerası 920 den iyimi yani ?
 
Türe

Türe

Üye
Super cekiyo :oha:
 
komando04

komando04

Üye
konu için teşekkürler abi gerçekten güzel şeylere değinilmiş emeğine sağlık
 
sonerrap

sonerrap

Üye
hiç sıkılmadan okudum gercekden cevirine sağlık . Bende emektar 701i değişdirmeyi düşünüyorum bakalım mobil dünya kongresindeki modelleride görelim karar veririz
 
KojiroHyuga

KojiroHyuga

Üye
ben de yeni lumia'yı gördükten sonra karar vermek için MWC'yi bekliyorum ama açıkçası HTC One biraz aklımı çelmedi değil ve bunun kamerayla da ilgisi yok özellikleri ekranının lumia920 kadar iyi olacak olması(görmeden de net bişi denmez tabi de...) ve en azından diğer androidlere göre daha şık olması... bunlar kararımı zorlaştırıyor açıkçası : ?
 
Murat Alper

Murat Alper

Moderator
htc kamera konusunda her zamanki gibi ezik kalmış ya :kop:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt