kapasitif mi yoksa resistif ekran mı daha iyi?

Sponsorlu Bağlantılar

ysgul

ysgul

Üye
    Konu Sahibi
kapasitif mi yoksa resistif ekran mı daha iyi?
Cep telefonlarında kapasitif ekran nedir?

Yeni nesil telefonlarda kullanım kolaylığı, multimedya özellikleri ve kullanıcıya daha fazla özgürlük sağlaması, bunun yanı sıra hızdan ödün vermemesi nedeniyle dokunmatik ekranlar sıklıkla kullanılıyor.

Dokunmatik ekranlı cep telefonlarında seçim yaparken dikkat etmeniz gereken özelliklerin başında ekranın kapasitif mi yoksa resistif mi olduğu geliyor.

Bunların daha yeni bir teknolojiye ait olanının ismi “kapasitif”. Kapasitif ekranın özelliği vücudumuzun iletken olmasını kullanarak hata oranı sıfıra yakın bir kullanım sağlaması.

Bu telefonlarda ekranın dört köşesinden gerilim uygulanıyor ve ekranın üzerinde elektrostatik bir alan oluşması sağlanıyor.

Ekrana dokunduğunuzda bu alanı değiştiriyorsunuz. Sinyal üreticiler tarafından bu değişiklik cep telefonunda yüklü yazılıma gönderiliyor ve parmak ucunuzun değdiği yerdeki ikona bağlı görev yerine getiriliyor.

Avantaj ve dezavantajlar

Kapasitif ekranın resistif ekrana göre başlıca avantajı çok parmakla kullanıma imkan vermesi. Böylece sıklıkla kullanılan ekran büyütme ve küçültme, resim çevirme gibi özellikleri parmaklarınızda gerçekleştirebiliyorsunuz.

Buna karşılık elektrostatik ortam yalnızca parmaklarınızdaki gerilim ile değiştiğinden, örneğin kalem yardımıyla kullanmanız mümkün olmuyor.

Bir diğer sıkıntı da pil ömründe. Çünkü ekranda sürekli gerilim yaratması gerektiğinden pile binen yük oldukça fazla ve kapasitif ekrana sahip cep telefonlarında ciddi bekleme ve konuşma süresi sorunları bulunuyor.

Kapasitif ekran kullanan cep telefonları arasında Apple iPhone, Nokia X6 ve HTC HD2 gibi modeller bulunuyor.
Eğer bilgiler yararlı olduysa bir teşekkürü çok görmeyin:heyo:
 
  • Beğen
Tepkiler: matamatikçi, LuckyDALT0N, rohat_2009 ve 12 diğerleri


AlpReis

AlpReis

Üye
Kapasitif bana uyar ama şu an diğerni kullanıyorum
 
YsF_90

YsF_90

Üye
kapasitif daha güzel daha kullanışlı daha pratik ama yeni çıkan telefonlarda mevcut. ben resistif kullanıyorum
 

Captain

Üye
teşekkürler güzel paylaşım :)
 
Anußis

Anußis

Üye
bence daha iyi kapasitif sen kalemle kullanmayı avantaj olarak görüyorsun ancak cebine teli kilitlemeden at bakalım hiç bir bölüm acılacakmı kapasitifte

ama relasitifte kilitsiz olarak cebine koy herşeye basılıyor 5800dayken bi acıyordumki haritalar acık müzik çalara girilmiş falan filan

kapasitifte o sorun yok istediğin gibi at cebine sadece el tanımlamalı oldugu için daha kullanışlı
 

JayJayyy

Üye
kapasitif daha iyi.
 
ÖZGÜNBEY

ÖZGÜNBEY

Üye
bknz, örneğin; 5800 resistif(yani basmatik :D )
x6 kapasitif(yani gerçek dokunmatik)
 
Mertolozzi

Mertolozzi

Üye
Kapasitif
 

mustafa0394

Üye
kapasitif daha iyidir herhalde ben 5800 kullanıyorum.ama arada büyük fark var.5800 480 tl x6 ise 750 tl civari sanırım
 
bozok6666

bozok6666

Üye
resesif daha kullanışlı telefonun klavyesi yoksa ,kapasitifle nette dolaşmak eziyet birkere kalem şart nette en azından tırnak ucu
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
Elbette Kapasitif
 
ardua

ardua

Üye
slm bende samsung jet var olay bence maliyetle alakası yok üreticinin tercihi ve biraz teknolojin samsungta geriden gitmesi :D eskiden iphone 3g vardı (s) diil jetin resesif ekranı basar mesela onunki kapasitifmi hatırlamıoyum ama galba öledi..ayrıca cep olayında tuş kilidi hangi güne duruyo...:) (savunmak gibi olmasın bende alcak olsam kapasitif alırım ama) hep şeyi merak etmişimdir jete geçtikten sonra düşünmeye başladım ozmanlar daha kapasitif ne bilmiodum bile :D anahtar metal anahtarın değdirsen iki ucunu nolur :?
 

Starsley

Kapasitif tabiki
 
blackbird48

blackbird48

Üye
resesif daha kullanışlı telefonun klavyesi yoksa ,kapasitifle nette dolaşmak eziyet birkere kalem şart nette en azından tırnak ucu
arkadaşlar gülelim de arkadaşın espirisi boşa gitmesin ferrariye binmem ben hacı murata binerim abi
 

kero_17

Üye
En iyisi bana göre resesif.
 
silver021

silver021

Üye
Kapasitif elbetteki. benim samsung corby pro cebin ekrani resistifti beni deli ederdi. ama simdi wave e gectim ve yağ gibi akip gidior elin ekranda. en rahati ve en güveniliri bence kapasitiflerdir. resistif ekranlar bir süre sonra deforme oluor bazi yerlerde algilama problemi cikabilior.
 
cCc Maxcı cCc

cCc Maxcı cCc

Üye
Göreceli bir kavram bana göre bazısı penayla falan dokunmak ister bazısı sadece parmaklar bana göre :oke::pro:
 

azizerkan07

Üye
kapasitif(ısılı diye de bilinir :D)
 


Üst Alt