Kansızlık tedavisi - Anemi ne demektir - Anemi tedavsi - Anemi sebepleri nelerdir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Kansızlık tedavisi - Anemi ne demektir - Anemi tedavsi - Anemi sebepleri nelerdir
kansızlık tedavisi - anemi ne demektir - anemi tedavsi - anemi sebepleri nelerdir

Anemi kansızlık nedir ve belirtileri, Ciddi bir sağlık problemi olan ve tedavisi gereken rahatsızlık hakkında bilmeniz gerekenler. Anemi bir hastalık değildir, altta yatan hastalığın veya eksikliğin belirtisi olarak ortaya çıkar ve o hastalık tedavi edilirse anemi de tedavi edilmiş olur. Anemi şu üç temel mekanizma nedeniyle ortaya çıkabilir: Kan kaybı, kırmızı kan hücresi üretiminin azalması veya yıkımının artması.

Anemi toplumda oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla olmakla birlikte tüm toplumda yaklaşık %25-30 sıklıkla görülür. Kandaki oksijen, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan hemoglobin(Hb) adı verilen bir proteine bağlanarak taşınır. Erkeklerde hemoglobin 14g/dl, kadınlarda ise 12g/dl altına düştüğünde anemiden söz edilebilir. Aneminin belirtileri; halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, sersemlik hissi, davranışta bozukuluklar ve huzursuzluktur. Bazen libido kaybı ve sarılık da görülebilir.

En sık rastlanan anemi sebebi demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemisi, yetersiz miktarda demir alınması veya demir kaybının çok olması sebebiyle ortaya çıkabilir. Bir insanın gıdalarla günlük aldığı demir miktarı genellikle yeterlidir. Demir eksikliği anemisi erişkinde en sık kan kaybı nedeniyle meydana gelir. Erkeklerde rastlanan en sık nedeni mide ve bağırsaklarda meydana gelen kronik gizli kanamalardır.

Menopoz öncesi kadınlarda sebep genellikle adet kanamaları olsa da başka sebepler de gözden geçirilmelidir.. Kırmızı et, ciğer, kuru baklagiller, yeşil sebzeler, fındık, fıstık gibi besinler demir içeriği açısından zengindir. Kırmızı etteki demirin emilimi daha kolaydır ve bağırsaklardan daha yüksek oranda emilir.

Demir emilimini arttıran diğer bir faktör de C vitamini ile birlikte alınmasıdır. Demir eksikliği anemisi tedavisinde ağızdan alınan demir hapları kullanılır. Birkaç aylık sürede demir eksikliğine bağlı görülen belirtiler kaybolsa da vücuttaki demir depolarının dolması için tedaviye en az altı ay daha devam edilir.

Gebe kadınlarda da demir eksikliği sık görülür. Bunun sebebi bebeğin ihtiyacı olan demiri anneden almasıdır. Bu nedenle gebe kadınların genellikle demir takviyesi alması gerekmektedir.
 

Silinen Üye 2149105

Kapalı Hesap
teşekkürler
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt