Kalp sağlığı için yumurtayı doğru tüketin

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kalp sağlığı için yumurtayı doğru tüketin
19.07.2012 00:00 Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen
yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor İçeriğindeki yüksek kolesterol nedeniyle kalp
hastalarının, yumurta yemesinin iyi olmadığı yönünde
yaygın bir kanaat var ancak son araştırmalar
gösteriyor ki, gıdaların içindeki kolesterol miktarlarının
kan kolesterol düzeylerine etkisi yüksek olmuyor.
Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Kardiyoloj Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, yumurta tüketimi ve
kalp sağlığına ilişkin bazı noktalara dikkat çekiyor.
Prof. Koylan, kolesterolü asıl yükseltenin gıdaların
içindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker-
nişasta içeriği olduğunu belirtiyor.
Yumurta sarısının yüksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol içerdiğini belirten Prof.
Dr. Koylan, ancak bu kolesterolün, kan kolesterolünü
son derece sınırlı ölçüde etkilediğinin altını çiziyor:
"Yumurtada kolesterol dışında yüksek miktarda
protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp
hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek çok
mikrobesleyici de bulunuyor. Söz konusu
mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki
eden kolin ile görme kaybını engelleyici etki gösteren
lutein ve sıralanabilir." BİRÇOK GIDADA ZATEN YUMURTA BULUNUYOR Dr. Nevrez Koylan, sağlıklı bireylerin günde bir
yumurta tüketmesinde sakıncası olmadığını ifade
ediyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurtanın
çok hafif de olsa riski artırabileceğine dikkat çeken
Prof. Dr. Koylan, "diyabeti olanların veya kalp krizi
geçirmiş olanların daha çok yumurta beyazı yemelerini, yumurta sarısını ise haftada üç defadan
daha fazla tüketmemelerini öneriyor.
"Ancak yumurtanın zararı olmaması, sucuklu
yumurtanın veya üç yumurtalı omletlerin faydalı
olduğu sonucunu çıkarmaz" diyen Prof. Dr. Nevrez
Koylan, yumurtanın ayrıca kek, pasta ve daha pek çok gıda da kullanıldığını hatırlatarak, tüketimin ona
göre ayarlanması gerektiğini vurguluyor. HAŞLAMAYI TERCİH EDİN Yumurtanın pişirilme şekline de özellikle dikkat çeken
Prof. Dr. Nevrez Koylan, yumurtanın yağda
pişirilmemesini, haşlama ya da suda pişirmenin tercih
edilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam
ediyor: "Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği
takdirde yararlı bir gıda maddesidir. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi
en iyisidir."
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt