Kadınlar 'net'te erkeklerle aradaki farkı kapatıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kadınlar 'net'te erkeklerle aradaki farkı kapatıyor
TÜİK verilerine göre, 2005'te internet kullanım oranı erkeklerde yüzde 9,6, kadınlarda 4,33 iken, 2011'de internet kullanımı kadınlarda yüzde 35,3, erkeklerde ise yüzde 54,9 gerçekleşti.
2005'te internet kullanım oranı erkeklerde yüzde 9,6, kadınlarda 4,33 iken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2011 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, internet kullanımı kadınlarda yüzde 35,3, erkeklerde ise yüzde 54,9 gerçekleşti. Bu tabloya göre, 2005'ten bu yana aradaki makas kapanmaya başladı ve kadınlar lehine bir gelişme gözlendi. Tüm dünyayla birlikte Türkiye'de de kutlanan Dünya Telekomünikasyon Günü etkinlikleri 'Bilişim Sektöründe Kadınların Yeri ve Etkisi' teması ile İzmir'de gerçekleştirildi. Tüm Telekomünikasyon ve İşadamları Derneği (TÜTED) tarafından düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, 'Ümit ediyorum ki yapılan çalışmalar bundan sonraki süreçte kadının sektördeki yeri ve etkisinin gelişip güçlenmesi açısından olumlu sonuçlar getirecek bir kilometre taşı oluşturacaklardır' şeklinde konuştu.

HEDEFLERİ REVİZE ETTİK

Etkinlikte söz alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye'de bilişimin sektörünün öneminin 1997'de fark edilmeye başladığını belirterek, 'O dönemde Türkiye'de bilişim sektörünün hacminin 4 milyar dolar olması vurgulanıyor, bu hedef abartılı buluyordu. Şimdi yıl 2012. Bir ay önce bakanımıza hedefimizi revize etmemiz gerektiğini söyledik. 2023 hedefi için genişbant abone sayısını biz 13 milyon hedeflemiştik, 2011'de 16 milyon oldu bugün 17 milyonu aştı. 2023 için 160 milyar dolar hedefi konuldu. Genişbant abone sayısının 30 milyon, internet kullanıcı sayısının ise 72 milyon olması, AR-GE'de çalışanların oranının ise yüzde 5 olması hedeflendi. 2011 sonu itibariyle bilişim sektörünün büyüklüğü 66.7 milyon TL olarak belirlendi' dedi.

BİLİŞİMDE KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 40

Acarer, 'Bilişim sektöründeki istihdamda yüzde 29 artış yaşanırken bilişimdeki kadın istihdamındaki artış ise yüzde 40 olmuştur' diyerek internet, altyapı, çağrı merkezlerinin yaygınlığının istihdama katkısı ve güvenli internet konularına değindi.

Mobil sabit ayrımı yok

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 'Bilişim Sektöründe Kadınların Yeri ve Etkisi' temalı toplantıda şunları söyledi: 'Bu yılki konumuz, 'Telekomünikasyonda Kadının Yeri'. Son zamanlarda moda oldu, kadının toplumsal hayattaki, iş hayatındaki rolü. Hayat müşterek, hep birlikte mücadele edeceğiz. İnternet kullanım oranı erkeklerde yüzde 54.9, kadınlarda ise yüzde 35,3. 2005'de erkeklerde internet kullanım oranı yüzde 9,6'ymış. Kadınlarda yüzde 4,33'müş. Aradaki makas kadınlar lehine kapanıyor. Sayısal uçurum kadınlar lehine kapanıyor, bu sevindirici bir gelişme. Kadınların toplumsal hayatta, gerekse iş hayatında yerini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor.' Bakan Yıldırım, 'Telefomünikasyon sektöründe, Mobil ya da sabit diye bir tercih yapmıyoruz. Bunu anlamlı da bulmuyoruz. Hepsi birbirine muhtaç. İletişimi sabitte başlayıp mobilde bitirebilirsiniz, mobilde başlayıp sabitte bitirebilirsiniz' dedi.

Sosyal sorumluluk vazgeçilmez öncelik

İnternet medyasını ilgilendiren, 5651 sayılı yasadaki çalışmaların hızlandığını, siber güvenlik konusunun daha fazla aciliyet arz eder hale geldiğini belirten Yıldırım, kürsüden BTK Başkanı Acarer'e seslenerek, 'Siber güvenlik tatbikatı yapıyoruz dediğiniz zaman, saldırılar da daha çok artıyor. Dikkatli olmak lazım.' dedi. Türkiye'de, kadın internet kullanıcısının çoğaldığını kaydeden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 'Bölgesel uçurumu da kapatmak en önemli görevlerimiz arasında. Gerek sosyal gerek iş hayatında kadının yerini genişletmek için bir yandan yasal çalışmalar bir yandan da sosyal sorumluluk projeleri dikkat çekiyor. 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' çerçevesinde kız çocuklarındaki okuma yazma oranı arttı' diye konuştu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt