Kadınlar bu hastalıktan utanıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamgirls

dreamgirls

Üye
    Konu Sahibi
Kadınlar bu hastalıktan utanıyor
Türkiye'de kadınların yüzde 17'si bu kâbusu yasadığı halde doktora gitmiyor.

Türkiye'de kadınların yüzde 17'si diğer bir deyişle yaklaşık 9 kadından 1'i idrar kaçırma sorunuyla karsılaşıyor. Ancak bu sorunu yasayan kadınların ise yarısına yakini utandığından ya da çaresiz olduğunu düşündüğünden doktora başvurmuyor, depresyona giriyor.
Uzmanlar, kadınların yasam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmaya neden olan etkenlerin basında pelvik organ sarkmalarının geldiğini belirtti.
Yas, gebelik, doğum, genetik yatkınlık, menopoz, obezite, ağır kaldırmak, kronik öksürük ve ciddi kabızlığın pelvik organ sarkmalarına neden olabileceğine dikkat çeken Karatece, pelvik taban kaslarının ve bağ dokularının hasara en çok uğradıkları dönemin gebelik ve doğum olduğunu kaydetti. Karatece, vajinam doğum şayisi artıkça pelvik organların sarkma riski 4–11 kat arttığına dikkat çekti.
Pelvik organ sarkmalarının ciddiyetinin yavaş ve zaman içinde arttığını ve bulguların hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak bilinemeyeceğini belirten Uzmanlar, “Ancak, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinam tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarı doğru sarkmanın olması ilk bulgu olabiliri dedi. Uzmanlar, sorunun tedavi edilmemesi durumunda ciddi sarkmaların idrar yapamamaya ve böbrek hasarına neden olacağına dikkat çekti.
Uzmanlar, “Bu sorunu yasayan kadınların ise yarısına yakini utandığından ya da çaresiz olduğunu düşündüğünden doktora başvurmuyor, bu nedenle de depresyona giriyor. İdrar tutamama zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yasam sekline zorlayabiliri dedi. Türkiye’de yaklasik dokuz kadından birinin, idrar kaçırma veya pelvik organ sarkması nedeni ile ameliyat olduğunu ve bunlar içinden üçte birinin tekrar ameliyat için başvurduğunu belirten Karatece, şunları kaydetti: “Öncelikle operasyondan önce hastalarla uzun uzun görüşmek, olguları her yönü ile değerlendirmek gerekir. Sarkma ve idrar tutamama cerrahisi yapan hekimlerin birçok ameliyat çeşidini basarî ile uygulayabilmesi gerekir. Çünkü her hastanın sarkma bölgesi, derecesi ve idrar tutamama şikâyeti farklı farklıdır, bu olgular için değişik ameliyatlar gerekebilir. İdrar kaçırma ve sarkmada ilk yapılacak operasyon çok önemlidir. Eğer bu operasyon basarîsiz olursa sonraki düzeltmeler daha zor ve problemli olacaktır.
Hekim olarak temel amacımız idrar kaçırma veya pelvik organ sarkması nedeni ile başvuran hastalarımızda yasam kalitesini iyileştirmektir. Bunun için hastalarımızın temel şikâyetini belirlemek için dikkatli bir sorgulama yapmak ve buna sebep olan sarkma veya temel problemi anlayıp cerrahi planımızı yapmak olmalıdır. Aksi yönde yapılan müdahaleler yasam kalitesini kötüleştirmektedir.''
Jinekoloji kliniğine başvuran kadınların önemli bir kısminin idrar tutamama veya pelvik organ sarkmalarından yakındığını ifade eden Uzmanlar, “Ancak bilinmelidir ki idrar tutamama bir hastalık değildir, idrar tutamamanın birçok sebebi olabilir. Örneğin Parkinson ve Alzheimer hastalığının ilk bulgusu olarak idrar kaçırma karsımıza çıkabilir. İdrar tutamamanın tedavisindeki basarî için anahtar nokta sebebin iyi araştırılıp tedaviye daha sonra başlamaktır" dedi.
 


mservank

mservank

Üye
Utanılacak ne var sağlık bu sonuçta şakaya gelmez
 
schumici

schumici

Üye
kesinlikle sağlık söz konusuysa utanmak çok yanlış
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
utanmalarının nedeni yetiştirilme biçimlerinden kaynaklanıyor aslında
 

omayra

Üye
Yetiştirilme biçimi, kadınlarda utanma duygusunun en önemli sebeplerinden biri olsa da, bu hususun yalnızca Türk kadınına özgü bir utanç vesilesi olduğunudeğil, hangi kadın olursa olsun utanmaya sebebiyet vereceğini düşünüyorum. Çünkü sosyal hayatı ciddi şekilde etkileyen bir hastalıktan söz ediyoruz. Başına gelen kişi, hangi milletten olursa olsun bundan utanır tabii... Tedavisi olmayan bir konu değil, Kegel egzersizlerinin de bu konuda faydalı olabileceğini düşünüyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

teknolojibaronu
Cevap
1
Görüntüleme
581
DarkredBlue61
DarkredBlue61
Cevap
7
Görüntüleme
774
DarkredBlue61
Doğuş Pertez
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
422
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
463
Doğuş Pertez


Üst Alt