Kaçak Ceplerde Süre Uzayacak Mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Kaçak Ceplerde Süre Uzayacak Mı?
Kaçak telefonlarının kayıt altına alınması işleminin sorunlu bir şekilde sürmesi yüzünden Tüketiciler Birliği sürenin 1 Ocak'a uzatılmasını istedi.TK başkanı ise buna karşı.
<div align="center"></div>
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Şube Başkanı Murat Köse, kayıt dışı cep telefonlarının yarın sistem dışı kalacağını belirterek, sürenin 1 Ocak 2006 tarihine kadar uzatılması gerektiğini bildirdi.

Köse, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Telekomünikasyon
Kurumu tarafından 5392 sayılı yasa gereğince, faturasız kayıt dışı
telefonların kayıt altına alınması çalışmaları yürütüldüğünü
hatırlatarak, bu amaçla kayıt dışı cep telefonlarının sistem dışı
kalacağı 13 Aralık 2005 tarihinden kısa süre önce tüketicilere SMS
mesajları gönderildiğini kaydetti. Köse, açıklamasında şöyle dedi:
&#39;&#39;Yasanın çıktığı 13 Temmuz 2005 tarihinden bu yana tüketiciyi
yeterince aydınlatmayan, gerekli teknik altyapıyı yeterli ölçüde
kuramadığı anlaşılan Telekomünikasyon Kurumu ve GSM operatörlerinin farklı ve haksız uygulamaları nedeniyle milyonlarca tüketici huzursuz
edilmiş, abone merkezlerinin önünde uzun kuyruklara girmek zorunda
bırakılarak, mağdur edilmiştir. Üstelik tüketicilerin bu durumundan
yararlanarak, haksız kazanç elde etmek isteyenler türemiştir.
Faturasız kaçak cep telefon sayısının milyonlarla ifade edildiği,
üstelik faturalı olduğu halde IMEI numarasının kopyalanmış olması
nedeniyle kayıt dışı olduğu iddia edilen 6 milyon cep telefonunun
olduğu bir ortamda, bir haftalık süre içinde bu operasyonun
yapılmasının mümkün olamayacağı, aksine düşüncenin milyonlarca
tüketiciyi mağdur etmek olduğu ve tüketicinin cebinden haksız kazanca
yol açacağı açıktır.

Cepte yaşanan bu kitlesel kaosun sona erdirilmesi, altyapı
yetersizliği nedeniyle kaosa neden olan Telekomünikasyon Kurumu ve GSM operatörlerinin gerekli altyapıyı kurmaları ve en önemlisi telaşla
uzun kuyruklara mahkum edilen tüketicinin mağdur edilmesini önlemek
için 13 Aralık 2005 olarak belirlenen tarih uzatılmalı ve son tarih 1
Ocak 2006 olarak belirlenmelidir.&#39;&#39;

TK BAŞKANI TAYFUN: KESİNLİKLE UZATILMAYACAK

Kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altında alınması için yarın son gün. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için son günün 13 Aralık olduğunu hatırlatarak, &#8220;Biz yasama organı değiliz. Biz yürütmeyiz. Yasa ne diyorsa onu yapıyoruz. Sürenin uzaması için yasa gerekiyor, onu da çıkaracak yer Meclis. Onun için kimse sürenin uzamasını beklemesin&#8221; diye konuştu. Acarer kayıt altına alınmayan telefonların bloke edileceğini, klonlanmış telefonlarınsa sadece bir SIM kart tarafından kullanılabileceğini açıkladı.


GÜNLÜK TAKİP


Acarer, vatandaşların 14 Aralık&#8217;tan sonra telefon alırken daha dikkatli olmalarını ve mutlaka faturalı telefon almaları gerektiğini söyledi. 14 Aralık&#8217;tan sonra kayıt dışı telefonların günlük takibinin yapılacağını bildiren Acarer, kayıt dışı telefonların kesinlikle çalışmayacağını aktardı. Bugüne kadar 20 milyondan fazla mesajın abonelere gönderildiğini ve yüzde 90&#8217;ın üzerinde dönüş olduğunu belirten Acarer, şöyle konuştu: &#8220;Kayıt dışı telefon kullanan abonelerin yüzde 90&#8217;ından fazlası mesaj yoluyla telefonunu kaydettirdi. Bize gelen verilere göre 14 Aralık&#8217;tan sonra çok az telefon bloke olacak. Bundan sonra küçük sorunlar yaşanabilir ancak 10 yılda biriken sorunları 10 günde çözmemiz mümkün değil. Vatandaşlarımız da bize yardımcı olsunlar. Özellikle gelen mesajları iyi okusunlar. Daha önce kayıt dışı telefon kullanıp şimdi kayıtlı telefon kullananlara gelen mesajlarda verilen IMEI numarası eski telefonlarına aittir. Bu kişiler tedirgin olmasın. Hiç mesaj gelmeyen vatandaşların telefonları temizdir. Kimse abone merkezlerine giderek &#8216;bana neden mesaj gelmedi&#8217; diye sormasın.&#8221;


Telekomünikasyon Kurumu&#8217;nun koordinasyonunda bugüne kadar 20 milyondan fazla aboneye uyarı mesajı gönderildi. Bu mesajlardan yaklaşık 12 milyonunu Turkcell, 4 milyonunu Telsim ve 4 milyonunu da Avea gönderdi.


40 milyon cep kaçak


13 Temmuz&#8217;dan bugüne kadar kaçak yollarla milyonlarca telefon geldiği yönündeki haberlere karşı çıkan Acarer, son 5 ayda Türkiye&#8217;ye giren kaçak cep telefonu sayısının 200-300 bin civarında olduğunu bildirdi. Gümrük Müsteşarı Cihat Ancın&#8217;ın &#8220;1997 ile 2005 Ekim&#8217;i arasında 40 milyon 435 bin adet cep telefonu ithal edilmiş. Ancak Telekomünikasyon Kurumu bu cep telefonlarının sonraki kayıt işlemlerini yapmamış. Gümrükler zaafta gösteriliyor&#8221; sözlerine ise Acarer, karşı çıktı. Acarer, &#8220;Kayıtlarımıza göre SIM kart takılarak kullanılan 80 milyonun üzerinde telefon makinesi var. Bunların bir bölümü artık kullanılmıyor. Eğer gümrük kayıtlarında 40 milyon telefon görünüyorsa demek ki 40 milyon da kayıt dışı telefon girmiş. Zaten gümrükte kaydı olan kaçak değildir&#8221; ifadesini kullandı.


Gasp olayları azaldı


Yasanın yürürlüğü girmesiyle birlikte kapkaç olayının yüzde 80 oranında düştüğünü kaydeden Acarer, &#8220;Uygulamanın ardından kaçak ve cep telefonu gaspının ortadan kalkacağına inanıyorum&#8221; dedi.


Acarer, cep telefonlarının kayıtlarının tutulmasına yarayacak &#8216;Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı&#8217; ile bilgi merkezi işlevini yürütecek Çağrı Merkezi&#8217;nin kurulması için düzenlenen ihalenin yenileneceğini söyledi.


Klonlulara önlem


İlk başta 500 bin civarında olduğunu tahmin ettikleri klonlanmış telefon sayısının 6 milyon çıkmasının kendileri için sorun olduğunu dile getiren Tayfun Acarer, &#8220;Klonlanmış telefonlarda SIM kart eşlemesi yapıldı. Bu telefonlar zamanla sistemin içinde eriyecek&#8221; dedi.


Kuyruklar uzuyor


Zeytinburnu&#8217;nda Olivium Alışveriş Merkezi&#8217;nde, cep telefonlarını kayıt altına aldırmak isteyen vatandaşlar, cep telefonu bayiinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, telefonların kayıt altına alınması ile ilgili sürenin kısa olduğunu belirterek, sürenin uzatılmasını istedi.



AA-YENİŞAFAK
 


cepix

cepix

Üye
sağolasın haberci abi
 

RockFord Fosgate

Üye
abı uzamaz bu ya arıtık uzarsada ayıp olur&#33;&#33;&#33;bız necıyız garantılı tel alıyoz almasalardı kacak&#33;&#33;&#33;
 
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Cepler ne zaman kapanacak?

"İkinci el telefon almak zorlaştı mı, kaçak cepler ne zaman kapanacak, klonlanan telefonlar ne olacak, yurtdışından telefon getirebilecek miyiz?" İşte soru ve cevaplar
12 Aralık 2005 14:41
Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, NTV&#39;de kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili soruları cevapladı:

İşte sorular ve cevapları:

İkinci el telefon alamayacak mıyız?
Türkiye cep telefonunu kullanma oranı ortalama olarak iki yıldır. İkinci el telefonlar bundan sonra İkinci El Bayiler tarafından satılacak. Bayiler artık bunu 6 ay ya da 1 yıl arasında garanti verecekler. Bu çalışma ay sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Yurtdışından telefon getirebilecek miyiziz?
Bundan sonra Türkiye&#39;ye gelen kayıt dışı telefonlar çok daha rahat bir şekilde kontrol edilebilecek. Bundan sonra Türnk vatandaşları artık yurtdışından bireysel olarak cep telefonu alıp Türkiye&#39;ye getirebilecek. Yalnız bu telefonların Türkiye&#39;de pasaportunuzla birlikte gidip kayıt altına almanız gerekiyor. Yalnız yurtdışında aldığınız cep telefononun faturasını göstermeniz gerekiyor.

Cep telefonları ne zaman kapanacak?
13 Aralık&#39;tan sonra biz oturup GSM yöneticileriyle oturup konuşacağız ve kaç tane kaçak telefon var bunları tespit edeceğiz. Bizs bir istatisitk yaptık. Cep telefon sahiplerine gönderdiğimiz mesajların yüzde 90&#39;ın bize &#39;hayır&#39; olarak geri döndü. Aslında bunların telefonları kayık dışı. O yüzden bunları görüştükten sonra kullanıma kapanacak....Yani hemen 13 Aralık&#39;ta bu iş olmayacak....

Benim telefonum çalındı, ben gelen mesaja &#39;hayır&#39; dedim ne olacak?
Çalıntı olayı Emniyete inkital etmişse, bu bize resmi olarak gelir. Dolayısıyla bu telefonlar zaten kapanacak. O yüzde &#39;evet&#39; ya da &#39;hayır&#39; demek gelen mesaja çok farketmiyor.

12 milyon telefon kaçak ücretinden 5 YTL alınacak bu para çok değil mi?
Bu parının bir kısmı GSM operatörlerine gidiyor, bir kısmı da gerekli alt yapının kurulması için bize (Telekomünikasyon Kurumu)na kalıyor. Buradaki rakam yaklaşık olarak 50-60 milyon dolar...

Turkcell hattıma gelen mesaja &#39;hayır&#39; dememe rağmen benden 5 YTL kestiler. Nasıl oluyor bu?
5 YTL&#39;yi nasıl kestiler onu anlayamadım. Böyle bir şey olmaz,. sistem daha yeni. Kaldı ki 5 YTL zaten hediye puanlardan kesiliyor. Kontürü olmayanlar da hediyecell&#39;den kesiliyor. En öktü ihtimal &#39;borçlandırarak&#39; bu miktarın kesilmesidir. Bu da olmazsa ilk yüklenen kontörden kesilecektir.

Cep telefonum klonlanmış ne yapmam gerekiyor?
Klonlama olayı basit bir olay değil. Bu zor bir programlamadır. 6 milyon adet klonlanmış telefonlardan bahsediyoruz. Biz bunlardan 5 milyon YTL karşılığında hallediyoruz. Eğir abone bu makineyi kullanıyorsa "bunu atmayın ama başka bir SIM kart da takmayın" diyoruz.

Bana gelen IMEI numarasında gelen numaranın son rakamı değişik ne yapmam gerekiyor?
Numarının tamamının size gelmesi lazım. Numara aynı değilse işlem yapmasınlar.


haber7
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Zaten bi işi adam gibi yapsalar..
 

CannYFoX

Üye
Eline sağlık haberci abi tşk......
 
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Cep te kayıt ta yarın son gün

Kayıt dışı cep telefonlarını kayıt altına aldırma işlemi için yarın son gün. Abone merkezleri önünde sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar bu sürenin uzatılmasını istiyor.
12 Aralık 2005 17:20
Konya&#39;da, kayıt dışı telefonları kayıt altına aldırmak isteyen çok sayıda vatandaş, GSM şirketlerinin bayiileri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili 5392
Sayılı Kanun&#39;un yürürlüğe girmesinden sonra başlayan süreç yarın sona
eriyor. 13 Aralık&#39;tan sonra kayıt altına alınmayan tüm telefonlar
bloke edilecek.
Kayıt dışı telefonlarını kayıt altına aldırmak isteyen birçok
vatandaş ise GSM şirketlerinin bayiileri önünde uzun kuyruklar
oluşturdu. Konya&#39;da saatlerdir kuyrukta sıranın kendilerine gelmesini
beklediklerini söyleyen vatandaşlar, kayıt işlemlerini yaptıramamaları
durumunda cep telefonlarının bloke olacağını, ancak bu kadar kuyruğun
sonuçlanmasının ve kayıt yaptırabilmelerinin mümkün olmadığını
savundular. Kendilerine henüz hiçbir GSM operatöründen mesaj gelmediğini ifade eden vatandaşlar, sürenin uzatılmasını beklediklerini, aksi takdirde mağdur olacaklarını belirttiler.

aa
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt