Java ne zaman çıktı? Java'nın çıkış tarihi

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Java ne zaman çıktı? Java'nın çıkış tarihi
İnternet dünyasının en çok duyulan terimi olarak karşımıza çıkan Java nedir ve ne zaman hangi tarihte çıktı merak ediliyor. Bizde sizlere Java'nın geçmişiyle ilgili detaylı bilgiler sunuyoruz.

İnternetin hayatımıza daha girmemiş olduğu 1991 Yılında, bugün artık Oracle Inc. bünyesine katılmış ve yazılım tarihindeki yerini almış olan Sun Microsytems’de çalışmakta olan parlak bir Kanadalı mühendis Olan James Gosling’e ve yine aynı firmadan arkadaşlarına önemli bir görev verildi: Yeni kusak akıllı cihazların programlanmasına olanak sağlayacak bir programlama dili yaratılacaktı.

apuntes_de_java-logoÖnceleri C++ dilini değitirmeye yeltendilerse de bu dilin gömülü ortamlarda kullanılmak için çok büyük olması, bellek yönetimindeki sıkıntılar ve aslında bu C++ kullanmaktan bireysel olarak azap duymalarından ve çok çekmiş olmalarından dolayı yeni bir dil yaratmaya karar verdiler. Çok uzatmayalım, ofislerin önündeki bir ağaçtan esinlenerek bu dile “Meşe” anlamna gelen Oak ve üzerinde çalıştığı platform olan yeşil işletim sistemi – Green OS’i hayata geçirdiler. Bir yıl sonra bu teknolojiler Java 1.0 adını aldı. Java’nın bu ilk sürümü Star7 isimli bir el bilgisayarı ve Time Warner Şirketi için ise bir televizyon decoder cihazı geliştirme projelerinde kullanıldı (Java logosunda yere alan Duke bu sistemlerde yardımcı sihirbazlığı yapan modülün simgesiydi). Ne yazık ki işler çok da istenildiği gibi iyi gitmedi. Bu cihazlar pazara çıkamadılar ve Java terk edilmiş diller mezarlığına doğru bir yola girmis gibi gözüküyordu. Tam isler bitti derken bu ekip, o sıralarda yeni filizlenmeye baslayan bir teknolojiye yön çevirmeye karar verdi: World Wide Web! Mosaic gibi ilk kuşak tarayıcılar ile kullanılan bu teknoloji geleceğin interaktif medyası olarak lanse ediliyordu.

Sun Java’nın uygulama programlama dili olarak kullanıldığı ilk Java destekli tarayıcıyı (HotJava) ve örnek “cool” applet’leri 1995 Yılında duyurdu. 1996 Yılında Netscape ile başlayıp artık tüm internet tarayıcılarında Java desteği bulmak mümkündü. Java devrimi baslamıştı artık.

Java’nın geniş bir yazılımcı kitlesini çevresine toplayan kurumsal bir yazılım dili olması için ise 5 Yılın daha geçmesi gerekecekti. Sahne ışıklarını internet ile üzerinde bulsa da, Java’nın çok yaygın bir şekilde kullanılması Java’nın 2. sürümü ve kurumsal J2EE (Java 2 kurumsal sürümü) ile başladı. Java artık bir İnternet uygulamacıkları (Applet) programlama dili olmaktan çıkıp, temel nesneye yönelimli kurumsal bir programlama dili haline gelmişti. Bir çok yeni kurumsal proje Java ile çalışmaya başlıyordu. Java’nın evrimi tabiki orada bitmedi. Dilin daha kolay kullanımını hedefleyen özellikler Java 5 ile geldi, bu gelişim Java 6 ve 7 ile devam etti.

Son Yıllarda Java çevresinde gerçekleşen belki de en önemli Olay Oracle’ın Sun’ı alması ile oldukça alevlenen ve OpenJDK ile hayata geçirilen, Java’nın ücretsiz ve açık kaynak kodlu hale dönüşmesi sürecidir. Bu süreç ile Java GNU GPL açık kaynak lisanslı alarak tek bir kurumun egemenliğinden çıkmış oldu. Java dilinin gelişimi ise Java Topluluğu Süreci (Java Community Process – JCP) şemsiyesi altında açık bir topluluk tarafından sürdürülmeye başlandı. Java ile ilgili önemli gelişmeler artık bu çatı altında gerçekleşiyor olacak. Bu gelismelerin en önemlisi tabiki JDK 8 (Java Development Kit’in 8. ve en güncel sürümü).
 
  • Beğen
Tepkiler: Bysnbad


Üst Alt