Jailbreak & Unlock hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Jailbreak & Unlock hakkında
Jailbreak & Unlock hakkında bilmek istediğiniz herşey...


  • Jailbreak Nedir?
  • Jailbreak Neden Yapılır?
  • Unlock Nedir?
  • Unlock Neden Yapılır?
Jailbreak & Unlock


Jailbreak ve Unlock, birçok iPhone, iPad ve iPod Touch kullanıcılarının uzun süre beyinlerini yordukları bir konu, bizde iPhonekurdu ekibi olarak siz değerli forum kullanıcılarını bilgilendirmek, Jailbreak ve Unlock işlemleri ile ilgili bilinçlendirmek istedik.


Konuya şöyle girmek istiyorum, yaptığım araştırmalarda Amerike Birleşik Devletleri’nde Jailbreak’çiler için süpriz ve sevindirici bir gelişme yaşandı. Bağımsız avukatlardan oluşan EFF (Electronic Frontier Foundation) örgütü Apple ile girdiği hukuk mücadelesinden galip çıktı. Amerikan telif hakları ofisinin kararına göre dijital hakları yöneten yasaya yani DMCA’ya (Digital Millennium Copyright Act) mobil cihazlardaki jailbreak ve unlock işlemleri için istisna (Muafiyet) kondu.
Kısacası Jailbreak ve Unlock işlemlerinin yasalar çerçevesinde tamamen meşru olduğu ve herhangi bir suç teşkil etmediği kesinleşti.


Jailbreak


Şimdi gelelim Jailbreak nedir? Neden Jailbreak yapılır? Sorularını cevaplamaya, iPhone, iPad, iPod Touch cihazlarının kurucusu Apple üstün tekel anlayış mücadelisinde yeni bir sistem ile Mobil Teknoloji hayatındada söz sahibi olmak istiyor. Bu durumda ürettiği cihazlarında size özgürlüğünüzü kısıtlıyor. Yani istediğiniz programı, yazılımı, yardımcı paketleri, oyunları size parayla satıyor. Hiç mi bedava yok derseniz, evet bedava yazılımlarda var ama yapabildikleriniz kısıtlı olduğunu söylemeliyim.
Bu durumu kabul edemeyen kişi ve gruplar konunun üzerine giderek, günümüzde Jailbreak dediğimiz sistemi geliştirerek, kullanıcıların tüm yazılımları, programları, oyunları bedava kullanmaya yarayan sistemi geliştirdiler. Yaptıkları işlem ise cihazlarda kullanılan İOS mobil sisteminde buldukları bug (açık)’lardan yararlanarak yönetimi ele geçirmeleriyle oluyor.



Apple çıkardığı her yeni sürümde bu açıkları yamasada, kişiler ve gruplar bunun üstesinden gelmeyi başarıyor. Bu yüzden cihazınıza Jailbreak yaptıysanız eğer İOS’un yeni sürümü çıktığında update için acele etmeyin derim size, çünkü Jailbreak’niz silinebilir ve tekrar Jailbreak yapmak için uzun bir süre beklemeniz gerekibilir.
Jailbreak işleminde cihazınız donanımsal olarak en ufak herhangi bir değişikliğe uğramıyor. Piyasada cihazın boardu üzerinde oynayarak donanımsal değişikliğe sebep olan yerlerden uzak durmanız gerektiğini söylemek isterim.


Jailbreak cihazınızın garantisini bozmuyor, bunuda atlamadan hatırlatmak istedim. Cihazınız garanti içinde ise arıza için teknik servise vermeniz gerekiyorsa Jailbreak’i uninstall yaparak cihazınızı servise bırakabilirsiniz.


Jailbreak nasıl yapılır? Sorusu aklınızdan geçmiyor değildir. Jailbreak işlemi neredeyse her işletim sistemi modelinde farklılıklar gösteriyor. Bunun için foruma göz atmanızı öneriyorum...


Jailbreak için anlatacaklarım bu kadar, kısaca toparlamak gerekiyorsa;
  • Herhangi yasal bir sakıncalğı yok
  • Bedava program, yazılım, oyun yüklemenize yarıyor
  • Cihazınızın garantisini bozmuyor
  • Cihazınızda herhangi bir donanımsal değişikliğe sebep olmuyor.
Unlock


Unlock dediğimizde aklımıza birçok soru gelebilir. Kısa ve öz anlatıcam, özellikle iPhone’da yaşanılan bu durum cihaza GSM Operatörlerinin koyduğu engel diyebliriz. Gsm operatörleri sözleşme tahadüdü ile sattıkları iPhone’ların başka operatörler ile kullanılmasına izin vermiyor. Bu durum Gsm Operatörlerinin dışındada meydana gelebiliyor, ülkeler arasındada yaşanılan bir sıkıntı, bu sorunda yazılımsal müdahele ile çözülebiliyor.



Bazı durumlarda (Restore işleminden sonra) iPhone activite işlemi gerektiriyor burada sizden orijinal Gsm operatörünün sim kartını takmanızı istiyor, bu kart elinizde mevcut değilse biraz uğraşabilirsiniz, piyasada bulunan Universal Sim Kartlar ile bu sorunu çözebilmeniz mümkün, 2 dakikalık bir işlem sonrasında telefonunuz kullanabilir duruma geliyor.


Bir uyarıda bulunmak istiyorum, yurtdışından aldığınız cihazların sistem sürümlerine dikkat edin, aksi takdirde uzun süre kullanamayabilirsiniz. Çünkü her yeni sürüm için unlock işleminde değişiklikler gösterebiliyor.


Şimdilik bu kadar, aklınıza takılanlar için Forumumuzu gezmenezi tavsiye ediyorum.


Alıntıdır
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak ve _Faruk


serhot2001

Üye
Telefonu jailbreak yapinca iTunes Dan dosya (program, oyun) indirebiliyor muyuz Peking ?
 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Free uygulamaları yükleyebilirsin gene. Fakat baska sitelerden ücretli olanları indirip telefona kurabilirsin. Mesela burada paylaşılan oyunları JB yapmadan kuramazsın Cunku appstoreda ücretliler
 
gunesinoglu

gunesinoglu

Üye
Bende de i 4var yurtdışı gevey ile çalışıyor versiyon 4.2.1 bunu da unlock yapma şansı varmı jailbreak ile birlikte?
 

idobil

Üye
merhabalar bende iphone 4 var yurtdışı gevey ile çalışıyor versiyon 4.3.1 jailbreak li geldi bana 4.3.3 versiyona nasıl geçebilirim yardımcı olabilirmisiniz.Bide gevey nasıl kaldırabilirim ? şimdiden tşk.ler
 

Burak

Üye
teşekkürler :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt