İthal et tezgahlarda yok satıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
İthal et tezgahlarda yok satıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında hızla artan kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi talimatı üzerine yolu açılan ithal et yaklaşık bir hafta kadar önce tezgâhlara kondu.

Yüksek kalitedeki ithal etler oldukça yoğun ilgi görüyor. Yıllık 700 bin ton et tüketimi olan Türkiye, bugüne kadar canlı ve karkas olarak 75 bin ton et ithal etti.

Kilosu toptan 11 lira civarında olan ve tezgâh fiyatı da 18-20 lira arasında değişen ithal etler sayesinde fiyatların kısa vadede yüzde 30 civarında ucuzlaması bekleniyor.

Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, "Biz Estonya'dan getiriyoruz. Şu anda siparişler çok yoğun. Tezgâhlara yeni yeni girmeye başladı ancak ilgi oldukça fazla.

Bize maliyeti 11 lira, yüzde 10-15 arasında bir kârla satışını yapacağız. Tüketiciye de 18-20 lira arasında satılacak. Türkiye'de en kaliteli etler kategorisinde ve daha ucuz. Fiyatların 30-35 lira düzeyine geldiği düşünülürse oldukça makul" dedi.

YÜKSEK KALİTEDE

Batı Avrupa'da yüksek kalitedeki etlerin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle Doğu Avrupa ülkelerine yönlenildiğini söyleyen Arslan, "Avrupa Birliği normlarındaki en yüksek kaliteyi simgeleyen 'E kategorisinden' daha az kaliteli ama bundan sonraki seviye de A plus" dedi. Aslan, fiyatlarda olumlu etki beklediklerini belirtti.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Türkiye'de ithal ete rağbet gösterenler arasında büyük zincirler ve catering firmaları da var. Büyük alım yapan şirketlerin depolarını doldurması ve alımlarını arttırması da daha fazla ürünün nihai tüketiciye ulaşması anlamına geliyor.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Et sürekli geliyor. Daha çok büyükler kullanıyor veya catering firmaları kullanıyor. Bu firmaların et alarak stoklarını doldurmaları ile vatandaşa daha fazla et kalacak ve böylece fiyatlar daha da aşağı inecek.

Kurban bayramının ardından da ithalat nedeniyle biraz fiyat düşmesi bekliyorum" dedi. Yaklaşık 4 bin firması ve yıllık 4.5 milyar TL'lik cirosu ile 350 bin kişiyi istihdam eden hazır yemek sektörü, et ithalatı izniyle rahatlamıştı.

ÜRETİM AZALIYOR TİCARET ARTIYOR

Dünyadaki et ticaretinin geçtiğimiz yıllardaki düşüş trendini bırakacağı ve artışa geçeceği bekleniyor. Türkiye gibi birçok ülkede yaşanan arz eksikliği bu ticaretin artışının ana sebeplerinden biri.

Ticaretteki bu artışın aksine üretimde bir daralma yaşanması bekleniyor. Güney Amerika ve Hindistan'ın üretim düşüşünde etkili olacağı tahmin ediliyor.

sabah
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt