italyadaki türk köyü...

Sponsorlu Bağlantılar

cllgr

cllgr

Üye
    Konu Sahibi
italyadaki türk köyü...
Bu şaşırtıcı öykü tam 323 yıl önce başlar. 2. Viyana kuşatması sonrası bir Osmanlı askeri, İtalyada küçük bir kasabaya sığınır. Ölmek üzere olan bu Yeniçeri askeri, köylüler tarafından tedavi edilir. İyileşince de köyden bir kızla evlenir. Kasaba halkının Il Turco adını verdiği asker, o dönem dükalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırır ve korur. Kendini ve Türk adetlerini bu yörenin insanlarına öyle sevdirir ki ölümünden sonra bile bu Türk gelenekleri yaşatılır.
Yaz aylarında nüfusu 2 bin 600, kışın ise 14 bine çıkan İtalyada Manzori Dağlarının eteğindeki Moena Köyü, 323 yıldır hoşgörünün en güzel örneğini sergiliyor. Halk arasında kahraman ilan edilen Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu Moenaya halk La Turchia adını verir. Bir Türke inanan ve asırlardır bunu koruyabilen Moenalılar, "Moenadaki bizim Türkiyemizde doğduk," diyorlar, ama tek kelime bile Türkçe bilmiyorlar. Hiçbiri Türkiyeye gelmemiş. Sokaklarında İtalyan değil, Türk bayrakları dalgalanıyor. Kitaplardan ve televizyonlardan gördükleri kadar Türkiyeyi takip etmeye çalışıyorlar. Kahraman olarak gördükleri yeniçeri anısına her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen Moena Türk Festivalinde belediye başkanı dahil herkes Türk gibi giyiniyor, yeniçeri kıyafetli askerler ortalıkta dolaşıyor. Festivalde, topluluğun en yaşlısı Sultan oluyor ve Il Turcoyu temsil ediyor. Yeniçeri askerinin büstünün de bulunduğu meydanda festival iki gün sürüyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: erhan3


jöly

Üye
teşekkürler...:spr
 
MagNum

MagNum

Üye
çok İlginç :oha: saol bilgilendirdiğin için
 
hades33333

hades33333

Üye
vay çok ilginç... teşekkürler :spr
 
kurt bey

kurt bey

Üye
allahın meksikasında osmanlıdan kalma çeşme gördük ya buna hiç şaşmadım :)
paylaşım için teşk.
 
Exalans

Exalans

Üye
vay be helal olsun :yuru
 

omayra

Üye
Sağolasın paylaşım için.. Çok ilginç gerçekten..
 

karides

Üye
Çok güzel bir hikaye. Biz bile geçmişimizi bu kadar güzel yaşatamıyoruzdur herhalde. Çok teşekkürler cllgr. Bu arada biraz araştırma yaptım ve Türk festivaliyle ilgili fotoğraflar buldum. Benim çok hoşuma gitti. Özellikle Türk olmayan insanların başının üstünde ülkemin bayrağının dalgalanması gerçekten tüyler ürpetici güzellikte.







ve bu da Moena'daki Türkiye isimli sokak:


Ve o yeniçeri :
 
SnCrYkY

SnCrYkY

Üye
vay be ne kadar ilginc bi hikaye.. efsane gibi :)
 


Üst Alt