Istediğiniz Telsim Hattindan Orjinal Sms Gönderiniz

Sponsorlu Bağlantılar

Exalans

Exalans

Üye
    Konu Sahibi
Istediğiniz Telsim Hattindan Orjinal Sms Gönderiniz
İSTEDİĞİNİZ TELSİM HATTINDAN ORJİNAL SMS GÖNDERİNİZ
(Mağdur Olmamanız İçin Yazının Tamamını Sakince Okumanız Önerilir)
Sevgili Değerli Okuyucularım, bir önceki konumuzda “istediğiniz numaradan sms gönderiniz” konusuna değinmiştik (Bilgi İçin Link: ) Bu olaya sahte sms (Bulk Sms) diyebiliriz. Tarafınıza sahte sms gelebilir hemen mesajı gönderen numara sahibini dikkate almayınız. Sahte sms ile orjinal sms yi nasıl ayırt edebilirim sorusunu soruyorsanız bir önceki konuda değindiğimiz “istediğiniz numaradan sms gönderiniz” konusunu inceleyiniz ki mağdur olmayınız. Eğer ki operatörlerimiz sahte sms konusundaki fikirlerimden faydalanmazsalar halkımızı sıkıntılı günler beklemektedir. Sahte sms olayı aslında hiçte hafife alınacak bir konu değildir. Sahte sms olayına şaka yönünden değil teknik açıdan bakıyorum. “İstediğiniz Telsim Hattından Orijinal Sms Gönderiniz” konusunu hemen şimdi anlatabiliriz. Telsimde gizli mesaj gönderme servisi (4040) vardır. Servisin özelliği Telsim numaranız görünmeden mesaj gönderebilmenizdir. Gizli Mesaj gönderdiğiniz kimseye mesajınız ile birlikte size tahsis edilen 6 haneli bir kod gider. Mesajınıza cevap vermek isteyen Telsim abonesi bu kod aracılığa size cevap verebilir. Eğer ki gizli mesaj gönderdiğiniz kimse Telsim abonesi değilse mesajınıza cevap veremez. Konuyla ilgili suç unsuru olduğunda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak size gönderilen gizli mesajdaki kodu belirterek hangi Telsim abonesi tarafından gönderildiğine ulaşılmaktadır. Gizli mesaj gönderirken Türkçe karakter (Ğ Ü Ş İ Ö Ç ı ğ ü ş ö ç ) kullanmayınız mesajınız karşı tarafa ulaşmaz. Cep telefonunuzdan mesaj gönderirken de bu karakterleri kullanmayınız yoksa 1 mesaj bedeli 3-4 mesaj bedeli ödemek zorunda kalırsınız.
Gizli Mesaj Nasıl Gönderilir?
  • Cep telefonunuzdan "Mesajlar" menüsüne girin
  • Mesaj metni yerine Gizli Mesaj göndermek istediğiniz kişinin 10 haneli telefon numarasını yazın.
  • Bir karakter boşluk bırakın veya * (yıldız) tuşuna basın Mesajınızı yazın
  • Bu mesajı 4040 servis numarasına gönderin
  • Mesajınız karsı tarafa göndericisi 4040 görünerek anında gönderilir.

Örneğin “5426489255” numaralı hat sahibinin isteği dışında “5426896473” numaralı hatta onun adına gizli mesaj göndermek için ne yapılır? Cola Turka mı yudumladıktan sonra açıklamamı yapıyorum.
Sahte mesaj gönderme programlarındaki mesaj içeriğine “5426896473 SENI YASAMAK ICIN CAYIMA SEKER ATMIYORUM OYSAKI SENI UNUTTUGUMU DUSUNUYORSUN DEGIL MI SadeBirSevgi” yazdıktan sonra mesaj gönderen bölümüne “05426489255” yazılıp, mesajı 905424040000 numarasına gönderilir. Gizli mesaj gönderme servis numarası 4040 dır ama servis numarası aynı zamanda 905424040000 numarasına da eşit olduğu için ilgili numaraya gönderilen sahte mesajları da gerçek mesajmış gibi algılayarak işlem yapar. Telsim tarafından 5426489255 numaralı hat sahibine “gizli mesajınız 5426896473 numaralı hatta gönderilmiştir” şeklinde ileti mesajı gelir. Mesajı okuduğunda ise şaşırır. Mesaj göndermedim ki niye böyle bir mesaj geldi diye düşünür:) Gizli mesaj servisi sahte sms programları üzerinden kullanıldığı için kontor gitmeyerek servis ücretsizdir. Buradan çıkan sonuç şu ki bir operatöre ait servis numaralarının (4040) 10 haneli (5424040000) eş değer rakamını biliyorsanız başka bir abone adına işlemler yapabilirsiniz demektir. Tabii sahte sms gönderme programları ile mesaj gönderirken 10 haneli telefon numarasının başına ülke kodunu (90) ekleyerek işlemler yapmalısınız (örnek:905424040000). Gizli mesaj servisiyle ilgili link:

Konuyla İlgili Sorulabilecek Sorular
  • Sahte sms programları üyelik işlemi için her zaman telefon numarası şartı koşar mı?
- Hayır. Şart koşmadığı içinde sahte sms programı hangi kullanıcı tarafından kullanıldığı bilinmez.

  • Tarafıma ait Telsim numarasından birisine hakaret edilse hakkımı nasıl savunabilirim?
- Mesajı çekmemiş olsanız bile sizin adınıza hakaret edilen kişi Cumhuriyet Savcılığına başvurduğunda Telsim doğal olarak sizin telefon numaranızı verecektir. Çünkü mesajdaki 6 haneli kod sizin telefon numaranızı temsil etmektedir. Böyle bir durumda Telsimden ayrıntılı fatura istediğinizde servis numarasına mesaj çekmediğiniz göründüğünden suçsuzsunuz demektir. Telsim kendini kurtarmak için evrak üzerinde oynama yapmazsa. Böyle bir olay da mağdur olan aboneler hakkını savunabilirse Telsim zararlı çıkar. Çünkü haberi olmadan telefon numarası kullanılarak mesaj çekilen ve Telsim üzerinden kendisine hakaret edilmesine rağmen suçluyu bulamadıkları için. Telsim ise bu olayda sahte sms programı kullandığını analiz etse bile bir şeye ulaşamaz çünkü üyelik için rastgele bilgiler girildiğinden ve bazı programların üyelik için telefon numarası şart koşmadığından. Sanırım sahte sms olayına önlem alınması fikrimi sizde kabul edersiniz.

  • Sahte sms programları aracılığı ile üst yetkililerin telefon numaraları kullanılarak basın mensuplarına gizli mesaj yoluyla hakaret edilse ne olur?
- Elbetteki burada basın olayın üzerine gideceği için kendilerine gelen mesajdaki kodlar üst yetkilerin telefon numaralarına denk geldiğinde şaşıracaktırlar. Basın mensuplarına gönderilen gizli mesajlara, basın adına birisi cevap verirse tam çıkmaz bir durum olur. AKP li birisi adına gönderilen sahte mesajlardaki gündemdeki gerginliği düşünün. Buradaki olay ise daha tehlikelidir. Bu yazımdan sonra kısa sürede diğer firmalar gibi Telsim de önlem alacaktır.

  • Telsimdeki gizli mesaj servisindeki diğer aksaklıklar nelerdir?
- Telsim numaralarının (kapalı, aktif olmayan, hiç açılmamış) hepsinin gizli mesaj kodu vardır ve gizli mesaj kodları her zaman sabittir. Yani bir kimse sahte sms programları ile sizin numaranız ile kendisine sms gönderse kullandığınız telefon numarasına ait gizli mesaj kodunu öğrenecektir. Gizli mesaj almak istemezseniz bile sıradan bir kimse servisi aktif ya da pasif yapabilir.

  • Telsim size dava açarsa ne yaparsınız?
- Telsim’in dava açıp açmayacağı önemli değildir. Düşünün Türkcell deki sistem hatalarını (istenilen Turkcell hattın kontrol edilmesi vs.) çıkar amaçlı kullanmadan bilgi ve projeler geliştiriyorum Türkcell kendilerini tehdit ettiğimi öne sürerek mahkemeye veriyor. Halkımı bilgilendirince “yargıyı etkileme” adı altında 2.davayı açıyorlar tarafımı susturmak için. Telsim tarafıma ait tescilli fikri kullanıyor hakkımı aramak için görüştüğümde “noterden evrakınız var ise mahkeme yoluyla hakkınızı arayınız” diye cümle kullanıyorlar. Bu zihniyetteki firmalara sistem hatalarını söyleyip daha çıkmaza girmektense halk ile paylaşmanın her şeye rağmen daha iyi bir yol olduğu gözlenmektedir. Ceza alsam da almasam da en azından sayemde mağdur olacak bir kimse hakkını rahatça savunur ve halkımız gerekli önlemleri alırlar.

  • Sahte sms programları yalnızca Telsim’i mi zor durumda bırakıyor?
- Sahte sms programları ne yazık ki dünyadaki tüm operatörleri zor durumda bırakmaktadır. En basitinden Türkcell’in kontor transfer servis numarasının (2277) on haneli servis numarasını ulaşabilirseniz istediğiniz Türkcell numarasından şifreye gerek kalmadan kontor alabilirsiniz. Aboneye 1-2 dk. İçinde onay mesajı gittiğinde servis numarasına ulaştığınızda abone adına onay verebilirsiniz demektir. Sanırım her zaman neden ayrıntılı fatura isteyiniz, inceleyiniz dediğimi daha iyi anlamış olacaksınız. Böyle bir olay karşısında da Türkcell her zaman olduğu gibi suçu abonesinde bulmaktadır.
  • Sahte sms olayına operatörler önlem alacaklar mı?
- Sahte sms olayı içinde elbetteki önlem alacaktırlar yoksa operatörler ilerde çok zor durumda kalacaktırlar. Servis numarasının 10 haneli numarasına ulaşan bir kimse hatta ait bir çok işlemi yapacaktır. Buda demektir ki aboneye tahsis edilen şifre bir işe yaramıyor. Şifre işe yaramadığına göre şifrenin sorumluluğu abonede olsa ne olur? Bankaları da tehlikeli zamanlar bekleyebilir.

  • Sahte sms olayını anlattığınız zaman konuyu hafife alan oldu mu?
- Evet. Umarım yazıyı okuduklarında ilgili konuya neden değinme gereği hissettiğimin farkına varmıştırlar. Kabul etmek gerekir ki sahte sms gönderildiğinde sistem orjinal sms olarak algılayıp işlem yaparsa konuya yabancı olan halkımız sms nin sahte olduğunu nasıl anlayabilir? Geçmişteki bir yazımda telefonlar kendi kendini arayıp sms gönderirse şaşırmayın demiştim konuyla ilgilide basında bir haber yer aldı.
  • SMS reklam tanıtımcıların neye dikkat etmesi gerekir?
- Cep telefonlarımıza arada sırada firmaların tanıtım reklamları gelir. Buraya kadar her şey normal eğer ki operatör toplu sms gönderen firmaya mesaj gönderen kısmındaki 11 hanelik alana telefon numarası (05426896473) girmesine imkan sağlarsalar neler olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Konuyu “halkımı seviyorum tıpkı SUNNY Portakal Meyveli Gazozu sevdiğim gibi” sözleri ile noktalıyorum:)

Burada satırlarıma son verirken, yazılarımda çok bilmişlik yansıması oluyorsa, hepinizden özür dilerim. Yalnızca kazandığım deneyimlerimi ve bilebildiklerimi zor durumda kalmamanız amacıyla sizlerle paylaşıyorum. İnsanlarımızın onca sıkıntısı varken lütfen elinizdeki bilgiyi \ bilgilendirme yazılarımı halkımızın aleyhine kullanmayınız, aksi takdirde en son mağdur olan siz ve aileniz olur. Dürüst, iyi niyetli olduğuna inandığınız herkesi SadeBirSevgi Ailesine davet edebilirsiniz. Bana verebileceğiniz en güzel hediye bilgilendirici yazılarımı sevdiklerinizle paylaşmaktır. Hiçbir firma ile bağlantım yoktur sadece halkımın demirbaşıyımdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: hassan27
alex_tr

alex_tr

Üye
yok abi yok sen resmen Türkiye deki operatörleri ayağının altına alıp ezmişsin :yuru
 


Üst Alt