İşte En Ilginç Korkular

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Nicolas_Anelka

Üye
    Konu Sahibi
İşte En Ilginç Korkular
İnsan hayatın olumsuz etkileyen “fobiler” kimi zaman ilginç bir hal alabiliyor..

Genellikle çocukluk yıllarında yaşananların etkisiyle ortaya çıkan yüzlerce "fobi" çeşidi insanların hayatını olumsuz etkiliyor.

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, korkunun, insanlığın varlığından beri var olan bir olgu olduğunu belirterek, genellikle çocukluk döneminde yaşanan olayın ileri yaşta benzer ya da farklı şekillerdeki korkular olarak ortaya çıkabildiğini söyledi.

Hayatın belli dönemlerinde ve modern çağla birlikte korkuların da değişebildiğine değinen Prof. Dr. Sır, "Örneğin bebekler ilkin yüksek sesten korkarlar. Zamanla bunu aşar ve daha sonra başka korkuları başlar. Ayrıca modern çağla birlikte korkularda değişimler olabilir...

Örneğin daha önceleri ay ve güneş tutulmasından korkulurken, artık sebepleri bilindiğinden bunların yerini UFO’lar (tanımlanamayan yabancı nesneler) ve uzaylıların dünyayı istila edeceği gibi korkular alabiliyor" dedi.

Sonradan da oluşur

Fobilerin belli bir yaştan sonra da oluşabileceğii söyleyen Aytekin Sır, "Örneğin deprem yaşayan biri tekrar deprem olacağı, evinin üstüne yıkılacağı ve havasız kalacağı korkusunu yaşayabilir" diye konuştu.

Televizyon tetikleyebiliyor

Televizyonun da korkuları tetikleyebildiğini vurgulayan Sır, seyredilen bir korku filminin insanlarda korkuyu tetikleyebildiğini ve film senaristlerinin de bu korkulardan hareket ettiklerini ifade etti.

Son zamanlarda büyücülük ve sihirle ilgili filmlerin de yapıldığını ve bunların çocuklar üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler bıraktığını anlatan Sır, korkuların gelişmemesi için en uygun yöntemin çocuklara hep güven telkin etmek ve korkularının üzerine gitmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.

Sır, en yaygın psikiyatrik rahatsızlıkların korkular olduğunu ve yapılan çalışmalara göre bunların toplumdaki yaygınlığının yüzde 10 civarında olduğunu sözlerine ekledi.

BAZI FOBİLER

Aviofobi: Uçuş korkusu.
Klostrofobi: Kapalı yer korkusu.
Batofobi: Derinlik ya da yüksek binaların yanından geçmekten korkusu.
Ailurofobi: Kedilerden korkma.
Arakibutirofobi: Yerfıstığı ezmesini yerken damağa yapışmasından korkma.
Venüstrafobi: Güzel kadınlardan korkma.
Politikofobi: Politikacılardan korkma.
Peladofobi: Kel insanlardan ya da kelleşmekten korkma.
Fobofobi: Korkmaktan korkma.
Eisoptrofobi: Aynalardan korkma.
Erotofobi: Cinsellikten korkma.
Filofobi: Aşık olmaktan korkma.
Agirofobi: Caddelerden korkma.
Antropofobi: İnsanlardan korkma.
Araknofobi: Örümceklerden korkma.
Tokofobi: Gebe kalmaktan ya da çocuk doğurmaktan korkma.
Triskaidekefobi: 13 sayısından korkma.
Tripanofobi: İğne olmaktan korkma.
Musofobi: Farelerden korkma.
Nekrofobi: Cesetten korkma.
Ofidiyofobi: Yılanlardan korkma.
Okofobi: Taşıtlardan korkma.
Rantofobi: Her şeyden korkma.
Gametofobi: Evlenmekten korkma.
Ksenofobi: Yabancıdan korkma.
Tapofobi: Canlı canlı toprağa gömülme korkusu .
Amnezifobi: Hafızasını kaybetmekten korkma .
Aritmofobi: Sayılardan korkma .
Helyofobi: Güneşten korkma .
Karnofobi: Etten korkma .
Lökofobi: Beyaz renkten korkma .
Nozokomefobi: Hastanelerden korkma .
Testofobi: Testlerden ya da sınavlardan korkma .
Venüstrafobi: Güzel kadınlardan korkma

S1FR3K1R1C1

Üye
Emeğine sağlık..

ßen Geceleri Korkuyorum ßizim Evin Karşısında Mezarlık Warda Otoyol Yapıldığı Zaman İş makinaları KAzı Yaparken Kemik Falan Çıkmıştı..

mAd_girL

mAd_girL

Üye
Aritmofobi: Sayılardan korkma .

ayy ne korkunnççç bunlar nasıl okuyacak peki

jöly

Üye
ben böceklerden çok korkarım

bilgiler için teşekkürler

irun

irun

Üye
Venüstrafobi: Güzel kadınlardan korkma,, bu ne ya
korkacak başka bişey mi kalmadı. ama hastalık demekki. Allah kimseye vermesin

Salihyet

Salihyet

Üye
<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>
BAZI FOB&#304;LER

Ailurofobi: Kedilerden korkma.
Venüstrafobi: Güzel kad&#305;nlardan korkma.
[/b][/quote]

&#351;u ikisinden kesin korkmad&#305;&#287;&#305;na eminim
tecrübe konu&#351;uyo

Nicolas_Anelka

Üye
    Konu Sahibi
ben bazı günler geceli korkuyorum kendimi çok yalnız hissettiğim gecelerde bu korkularım oluyo nedense..

Salihyet

Salihyet

Üye
<div class='quotetop'>(Nicolas_Anelka &#064; Mar 2 2006, 03&#58;53 PM) [post=289186]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
ben bazı günler geceli korkuyorum kendimi çok yalnız hissettiğim gecelerde bu korkularım oluyo nedense..
[/b][/quote]
aga biz varık yaf

cllgr

cllgr

Üye
yeni yeni küçük,dar vede havasız asansörlere bindiğimde nefes alamama korkusu başladı.buda mr dı,tomografiydi v.s. çekimleri çok yapıldı bir ara ondan kaynaklandı heralde.onlarda çekim yapılırken daracık,kapalı yerlere sokuyorlar,bide kulaklarının dibinde korkuç bir ses dart dart ötüyor felaket bişey.çekimlerde bayagı uzun sürüyor bunlardan sonra asansörlerde sıkıntı basıyor hemen iniyorum.

мιѕтαα

мιѕтαα

Üye
bnde kopek we asansor korkusu war hemde acayip ozellikle kopek ten cok korkuyom her cesidinden kucuk buyuk hepsi gorunce usenmem yolumu deistiririm asansore yine yanımda birisi olursa binerm

crazy_amigo06

crazy_amigo06

Üye
emegine saglık gerçekten guzel bilgiler

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
ya bende korkcak şey arıyorum bi zamet yazsanız

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Hiçbi fobim yok..

Bizim edebiyatçının kar fobisi var kadın havada uçsa kar gelmiyo..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Takipçi Satın Al

Üst Alt