İşte antikçağın süper bilgisayarı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

jöly

Üye
    Konu Sahibi
İşte antikçağın süper bilgisayarı








Bilim insanları, 1902 yılında bulunan, ancak ne işe yaradığı anlaşılamayan Antikythera mekanizması adlı cihazın bir astronomik hesap makinesi olduğuna karar verdi.

Zamanın arkeologları, M.Ö. 28inci yüzyıla ait bu bronz cihazın işlevi konusunda kararsız kalmıştı. Çok sayıda parçadan oluşan cihazın ahşaptan dolap gibi bir kutunun içine gömülü olarak tasarlandığı düşünülüyor. Cihazın, yapıldığı tarihi takip eden 1000 yıl için dahi en karmaşık makine olduğu tahmin ediliyor. Cihazın elle çevrilen bir kolla çalıştığı varsayılıyor.


Gallerin Cardiff Üniversitesinden Mike Edmunds yaptığı araştırmada, Antikythera cihazının Güneş ve Ay tutulmalarını Dünya, Ay ve Güneşin birbirlerine konumundan tahmin edilmesine yaradığını öne sürüyor.
Antikythera mekanizması bronz parçalardan oluşuyor.


Edmunds ve ekibi, gelişmiş tomografi tarayıcıları yardımıyla cihazın içindeki mekanizmanın bir çizimini çıkardı. Bu çizim sayesinde parçaların şekli ve yapısı, parçaların birbirlerine nasıl kenetlendiği ve işlevleri çıkarıldı. Bilim insanları ayrıca mekanizmanın içinde metal kısımlarda büyük ihtimalle ustaların işlediği yazıların da dökümünü aldı.

Edmunds, mekanizmanın modern kol saatlerinden çok daha komplike bir yapıya sahip olduğunu vurguluyor. Edmundsa göre Antikythera mekanizması uzun ve köklü bir geleneğin ürünü. Edmunds ve ekibi mekanizmanın bir modelini çıkararak, kullanım ve işlevini pratik anlamda sınamış olacak.

BAZI PARÇALARI HALA KAYIP
Araştırmaya katılan Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi profesörü John Seiradakis, şimdiye dek mekanizmaya ait 81 parçanın çıktığını, bunların 30unun el yapımı bronz olduğu ve en büyük parçada da 27 adet dişli bulunduğunu ifade etti. Seiradakis mekanizmanın bazı parçalarının hala kayıp olduğunu da sözlerine ekledi.
Antikythera mekanizması Ege}de Roma dönemine ait bir batıkta bulunmuştu. Akdeniz}de başka batıklarda da yeni örneklerin bulunması umuluyor.

Antikythera mekanizmasına dair yazılı kaynaklarda bazı referanslar bulunuyor, ancak Edmundsa göre mekanizmanın gizemi yine de sürüyor, çünkü şimdiye dek başka bir örneği bulunmuş değil. Edmunds yeni örneklerin yine artik gemi batıklarından çıkarılacağını umuyor.

ANTİKYTHERANIN İŞLEVİ TARTIŞMALI
İngiliz bilim tarihçisi Derek Solla Pricea göre Antikythera mekanizmasının bir astronomi saati olması muhtemel, zira o zamanlarda tarım işleri ve dini festivaller bu dönemler baz alınarak düzenleniyordu. Londra Imperial College uzmanı Michael Wright ise, Antikythera mekanizmasının Yunan Zodyak dönencesi, Mısır takvimi ve Ayın dönemlerini gösteren bir saat olduğunu öne sürmüştü.
Mike Edmunds.

Kendisi de bir astronomi profesörü olan Edmunds, Antikytheranın aynı zamanda gezegenlerin hareket ve Dünyaya konumlarını gösteren astronomik bir pusula olduğunu düşünüyor, zira cihazın içinde Venüs ve ‘konum anlamına gelen işaretler olduğu düşünülüyor. Edmunds, cihazın Venüs ve Merkürün konumlarını gösterdiğini belirtiyor. Cihazın 72 parçadan oluşan bir replikasını yapan Michael Wright ise, Antikytheranın Mars, Jüpiter ve Satürn gibi uzak gezegenleri de tahmin edebileceğini savunuyor.
 


Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Neymiş acaba :hmmm
İlginç...
 
Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
hakkaten ilginç
 

Silinen Üye 299735

Üye
:ss:allalla:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt