Istanbul'a 3. Havalimanı sinyali

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Istanbul'a 3. Havalimanı sinyali



İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, THY'ye yeni katılan uçakların teslim töreninde, "İstanbul'da yakında 3. havalimanını görürseniz şaşmayın. İkisi ihtiyaca cevap vermiyor" dedi. THY filosuna yeni katılan uçakların teslimi, THY Teknik A.Ş ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney'in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda tören düzenlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tören öncesi, hizmete alınan "Beylerbeyi" ve "Konak" adlı uçaklarda, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte incelemelerde bulundu.
Erdoğan, uçağın kokpit bölümüne de geçerek, uçağın özelliklerine ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Erdoğan, uçağın ekonomik sınıf bölümündeki yolcu koltuğu aralıklarının dar olduğunu dile getirdi. Erdoğan, incelemesinin ardından kaptan ve hosteslerle uçağın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bugün teslim aldıkları 5 uçakla Türk Hava Yolları filosundaki uçak sayısının 149'a yükseldiğini bildiren Erdoğan, göreve geldiklerinde bu sayının 59 olduğunu ifade etti.
2 adet A 330, 2 adet B 777 ve bir adet A 330 kargo uçağı ile THY'nin sektördeki iddiasının daha da büyüdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Şu anda Avrupa'nın en genç filosuna sahibiz. 2011'de teslim alacağımız 29, 2012'de teslim alacağımız 18, 2013'te teslim alacağımız 4 ve 2014'te teslim alacağımız 3 uçakla filomuz 200 uçağı aşmış olacak. Bu ülkede uçağa binmek, uçakla yolculuk yapmak, 8 yıl öncesine kadar gerçekten bir hayalin ötesine geçemiyordu. Burada bulunanların birçoğu, ben de dahil, çocukluğumuzda, gençliğimizde uçağı sadece havada, köylerimizin, yoksul mahallelerimizin üzerinden gürültüyle geçerken seyrederdik, görürdük.
Toprağa sırtüstü yatıp gökyüzünü seyrederken, arkasından beyaz bir iz bırakarak uçak geçtiğinde, içindekilerin ne kadar şanslı olduğunu, ne kadar zengin olduğunu düşünürdük. Kendimizi onların yerine koyardık ve onlar gibi uzaklara gitmeyi, seyahat etmeyi hayal ederdik. Hele hele 1960'lı yıllarda Almanya'dan ya da Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen yakınlarımızın bavullarındaki uçak etiketlerini gördüğümüz zaman, ulaşılması imkansız bir imtiyaz vesikası telakki ederdik. Uçak penceresinden aşağıların nasıl göründüğünü, hiçbir ayrıntısını kaçırmak istemediğimiz heyecanlı bir masal gibi onlardan dinlerdik. 8 yıl önce, biz bu ülkedeki çocukların bu hayalini de gerçeğe dönüştürmek için kollarımızı sıvadık."


HAVAYOLU HALKIN YOLU OLACAK
"Havayolu halkın yolu olacak. Nasıl lüks otobüsle seyahat ediyorsa benim vatandaşım, uçaklarla da seyahat edecek. Uçağa binmeyen kalmayacak. Uçağa binmek bir imtiyaz olmaktan çıkacak" dediklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"2002 sonunda, iç hat yolcu sayısı 8.7 milyon kişiydi. 2009 sonunda iç hat yolcu sayısı, yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştı. Şimdi buradayız. Dış hat yolcu sayısına bakıyoruz, 8 yıl önce 25 milyondu, şu anda geldiğimiz rakam 44 milyona çıktı ve orada da artış oranı yüzde 77. Toplamda iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış yüzde 153 oldu ve 85 milyon rakamına ulaştı. Birçok ilimize havaalanı kazandırdık bu arada. Ülkemizin istiyoruz ki, dört bir yanına uçaklarla ulaşabilelim. Birçoğunun inşaatları tamamlandı. Ülkemde Iğdır, Hakkari, Şırnak havaalanına kavuşacak. Bunlar 5-10 yıl önce söylenmiş olsaydı, 'Olur be' der miydiniz veya der miydik? Ama şimdi var. Şimdi bakıyorsunuz Ağrı'ya, Kars'a uçakla ulaşıyorsunuz ve her geçen gün askeri havaalanlarını da sivil havaalanına dönüştürmek suretiyle orada da değişim, dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Modern terminal binalarıyla onları da hallediyoruz."

İSTANBUL'UN HAVAALANI İHTİYACI
Erdoğan, bu büyük ve modern sektör içinde, THY'nin de son derece çeşitlendirme mantığıyla bir başka adım daha attığını belirterek, şöyle konuştu:
"Tekelci bir mantık olmasın dedik. Açalım özel sektöre dedik ve şu anda THY ile birlikte 6 firma bu sektörde adeta rekabet ediyor. Bunlar da bir zenginlik kazandırıyor. Bununla da kalmadık dedik ki, havaalanlarımızda da yap-işlet-devret anlayışını getirelim ve bunda da modern bir rekabet anlayışını oluşturalım. Şu anda Sabiha Gökçen'de bunu görüyoruz, aynı şekilde Atatürk Havalimanı'nda, Antalya'da, Bodrum'da bunu görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz. İnşallah yakında İstanbul'umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın. Çünkü şu anda iki tane havalimanı, ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen'de bile sıkışmaya başladık. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın. Vatandaşım 'ben şu saatte kalkıyorum' dediği zaman, uçak o saatte kalkmış olsun."



AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

TheNightMare.
Cevap
1
Görüntüleme
442
Eren Değerli
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
439
TheNightMare.
yavuzkaraca
Cevap
0
Görüntüleme
319
yavuzkaraca


Üst Alt