İsrailliler'i şok eden karar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İsrailliler'i şok eden karar
Netanyahu'nun, gece operasyonuyla iptal edilen erken seçim kararı, ülkede bomba etkisi yarattı.
09.05.2012 04:37




İsrail Başbakanı Netanyahu, zorunlu askerlik yasa tasarısı yüzünden aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile çatışınca bozduğu koalisyonu, dün 02.30'daki gizli pazarlığın ardından daha da genişletti. Erken seçim planları son anda iptal oldu. Yeni hükümet için "beton" yorumu yapıldı ama hükümete giren "merkezci" Kadima'nın, aşırılık yanlısı koalisyon ortaklarıyla nasıl anlaşacağı muamma.

NETANYAHU'DAN GECE OPERASYONUHürriyet'in haberine göre İsrail meclisinin 4 Eylül'de yapılması planlanan erken seçimler için önceki gece kendisini feshedeceğini düşünerek yatağa giden İsrailliler, dün sabah sürpriz bir gelişmeyle uyandılar. En koyu dindar Yahudi grubu olan Haredilerin de bundan böyle askere alınmasını öngören yasa tasarısı konusunda aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ters düşünce rest çekip erken seçim kararı alan Başbakan Binyamin Netanyahu, dün 02.30'da kapalı kapılar ardında ana muhalefetteki Kadima partisi ile "ulusal birlik hükümeti" için anlaşma imzalamıştı.
Anlaşmaya göre Netanyahu liderliğindeki koalisyonun 120 sandalyeli meclisteki milletvekili sayısı 66'dan 94'e yükselecek. Üç yıldır muhalefette yer alan Kadima'da henüz 6 hafta önce parti lideri seçilen Şaul Mofaz, artık Başbakan Yardımcısı olacak. Genel seçimler planlandığı gibi 2013 ekiminde yapılacak. Likud, merkezdeki Kadima'ya göre siyasi yelpazenin daha sağında yer alıyor.
ANLAŞMAYA "ATOM BOMBASI" BENZETMESİHaaretz gazetesinin kıdemli siyasi analisti Yossi Verter, anlaşmayı "atom bombası" diye niteledi, Netanyahu "büyük güç" kazanırken Mofaz'ın "ciddi bir zayıflık" sergilediğini savundu. Verter, "Kimse Netanyahu'yu deviremez. Yeni hükümet bir ton betondan döküldü" ifadesini kullandı. Artık ana muhalefet lideri unvanını alan İşçi Partisi başkanı Shelly Yachimovich ise "Yaptıkları anlaşma korkakların paktıdır. Bu İsrail siyasi tarihindeki en saçma zigzag" dedi.
LİEBERMAN'IN AKIBETİİsrail tarihinin en geniş tabanlı koalisyonun başına geçen Netanyahu, artık aşırı sağcı Lieberman'ın "İsrail Evimiz" partisi ve aşırı dinci iki partinin desteğine muhtaç kalmayacak. Likud ile Kadima'nın Temmuz'a kadar yasalaştırma konusunda anlaştığı zorunlu askerlik tasarısı, Lieberman'ın bir kez daha rest çekmesine yol açabilir. Lieberman, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve Filistin'de çözümün yolunda en büyük engel olarak görülüyordu.
U DÖNÜŞÜ İRAN İÇİN MİKadima'nın kadın lideri Tzipi Livni'yi 28 Mart'taki kurultayda devirip parti başkanı seçilen Şaul Mofaz (63), "Bibi'nin hükümetine asla girmeyeceğim" demiş, hatta bu lakabı taşıyan Netanyahu'yu "yalancı" diye nitelemişti. Bu U dönüşünü eleştirenler çoğunlukta olsa da, Maariv yazarı Arik Bender "gecenin adamının Mofaz olduğunu" savundu.
İran asıllı eski genelkurmay başkanı, geçmişte Tahran'ın nükleer tesislerine saldırıyı savunmuş, ancak "Liderliği İsrail, değil ABD yapmalı" demişti. Yeni koalisyonun savaş ihtimalini güçlendirdiği iddiaları var. Çevre Bakanı Gilad Erdan, "Saldırma veya saldırmama konusunda bir karar alınacaksa halkı birleştiren geniş bir siyasi cephenin bunu yapması daha iyidir" dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
206
Selim Baltaci
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
435
TheNightMare.
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
344
El~PisToLeRo
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
316
Haydar
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
329
doctorrr


Üst Alt