Işık Sesten hızlı ise...

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Işık Sesten hızlı ise...
Şimşek çakıp yıldırım düştügünde önce ışıgı sonra sesi geliyor çocukken
şimşek sesinden korktugumdan şımşek ışığını erken uyarı sistemi olarak kullanırdım
masanın altına saklanmam için beş altı saniye zaman kazanırdım ne se asıl konumuza dönelim
şimdi ışık sesten hızlı ise televizyon olsaun bilgisayr olsun ekranlarda filim izlerken
görüntüyü oluşturan ışık sesten hızlı değil görüntü ile ses aynı anda geliyor
yada kırmızı ışıkta en önde durdugunuz zaman yeşil ışık yandıgında arkadaki arabalar hemen
kornaya basıyor sesi korna sesini duyana kadar yeşil ışıgın geçmesi lazım
mesela ışık arabadan hızlı ise araba farları araba hareket halindeyken önce arabanın ışıkları arkasından ışıkları
sönük araba geçmesi lazım demi yada arabanın far ışıgı ile arabının arasından
karşıdan karşıya geçmemiz mümkün olmalıydı kapı zili çaldıgında kapın geç açılması
belki sesin yavaş oldugundandır öyle değilkse bile kapıda bekleyene verilecek kapak cevap olur
ses ışıktan yavaş ya ondan :) cep telefonu çaldıgında aynı zamanda ışıkları yanıyorsa
sesten önce ışıgı görmek gerekmezmi ambulans Ce itfayiye ve polis devriyesi bunların
mavi kırmızı tepe lambaları var ışıgın sesten hızlı oldugu için midir ? ambulans Ce nın sesi
geç duyuluyor olabilirmi
bir kuyunun derin oldgunu anlamak için kuyunun içine taş atılır biraz beklenir
ses gelince derinlik hakkında tahmınde bulunulur kuyunun içi karanlık oldugundan
ışık yok ses atılan taştan hızlı mı yavaşmıdır
ışık güneştende hızlımıdır ışık güneş ı unurursa güneş doğmadan hava aydınlanırmı
ay güneşten aldıgı ışıgı dünyaya yansıtıyor uzun yol katdettiginden
endirek mesafe uzun yol ay ışıgı gün ışıgından daha mı hızlı
normalde şimşekte oldugu gibi önce görüntü sonrada ses gelmesi lazım değil mi
acaba kulak ile begin arasında ki yol uzun oldugundan mi sesi geç algılıyoruz
herkesin bildigi gibi yarasaların gözleri kör ulrasonıc sesleri çıkartıp tekrar dönen
yankı ile cevresini değerlendiriyor. yarasalar hızlı uçuyor seste yavaş
yarasının önene çıkan diregi fark etmesi için çıkardıgı ses direye çarpacak direkten dönecek
yarasa duyacak algılacak lefleksleri faliyete girerecek manvre yapıp diregin yanından döncek
ne kadar uzun iş bir de ses yavaş gözleri görse tek rakibim türk hava yolları derdi

UpOneTR

UpOneTR

Üye
guzele benziyo da okumaya üşendim :)

Van Hohenheim

Van Hohenheim

Üye
valla 2 kelime okudum sıkıldım :D

badmus

badmus

Üye
tamam belki düz mantiğa gore dediklerinde hakli olabilirsin fakat fizikte oyle işlemiyor

şimdi

ses hızı saniyede yaklasik 343 metre

işık hizi saniyede yaklasik 300.000.000 metredir.

Gelelim simsek cakinca sesin sonra gelmesine;

gördugun simsekler aslinda senden uzaga duserler.

Soyle aciklamak gerekirse Senden 100 metre uzaga dusen simsegin sesini 1 saniyeden daha az bir surede duyarsin. Mesafe 343 metreye ciktiginda yaklasik 1 saniye icinde duyarsin. Mesafe 1 kilometreye ciktiginda ise 3 saniye icinde duyarsin. 2 km de yaklasik 6 saniye. 3km de yaklasik 9 saniye. boyle gider. ama isik o kadar hizlidir ki hiz gecikme olmadan gorebilirsin her zaman :oke:

Umarim aciklayici olmustur :ehe

- - - Eklendi - - -

bunu da niye yazdiysam :ehe :ehe can sıkıntısı

- - - Eklendi - - -

konuyu haydaravısyon'un actigini gormemisim :D

Uhops

Uhops

Üye
Işığın hızını fark etmen için en az bi 900 000km uzağında olman lazım ki. 3 saniye bekleyebilesin :)

ümran

Üye
vaybe ışığa bak :)

achambo

achambo

Üye
dediklerini yıldırımla ilişkilendirmek için saliseleri belkide daha düşük zaman birimlerini kullanmak gerekir çünkü mesafe çok az onun için kornanın, kapının geç duyulması olsa da farkedilmez

Takipçi Satın Al

Üst Alt