“Işık” bir dakika boyunca tamamen durduruldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
“Işık” bir dakika boyunca tamamen durduruldu.
Öncelikle bu yeni bir deney değil. Sitemizde bilgi amaçlı paylaşmak istedim.

Almanya’da Darmstadt Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde bilim adamları opak kristalinin içine hapsederek ışığı bir dakikalığına tamamen durdurabildi. Böylece 1999 yılından beri bu alanda yapılan deneylerdeki en uzun süre elde edilmiş oldu.

Genelde evrendeki en hızlı şey olarak bilinen ve saniyede 300 milyon metre hızla hareket edebilen ışık, tam 1 dakika boyunca opak kristalinin içinde durdurulabildi. Yapılan bu deneyin mantığını araştırmacılar şöyle açıklıyor; kristallerin içinde depolanmış ışık tarafından taşınan imge, etkin bir şekilde ışık hafızası yaratıyor. Bu araştırma aslında gelecekteki kuantum çalışmaları adına çok büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre bu araştırma evrensel hız limitinin de ötesinde “ışığı daha fazla hızlandırmak” açısından da ipuçları verebilir.
1999 yılında yapılan araştırmalarda bilim adamları ışığı saniyede 17 metre yavaşlatabilmiş ve bu araştırmadan iki yıl sonra ışığı tamamen ancak sadece bir kaç saniyeliğine durdurabilmişlerdi.

2013’ün ilk dönemlerinde ise Georgia Institute of Technology merkezinde ışık 16 saniye durdurulabildi. Fakat şimdi Darmstadt Üniversitesi’ndeki çalışmayla bu süre tam bir dakikaya çıkabildi.

Alman araştırmacılar; ışığı durdurmak için kullandıkları tekniği “elektromanyetik olarak meydana gelen saydamlık” (EIT) olarak tanımlıyor. Uzmanlar bu araştırmaya opak kristalinin Praseodim katkılı İtriyum Slikat’ını soğutarak başlamışlar. Kontrollü bir şekilde lazerlenen kristal, saydamlığa dönüşen kompleks bir kuantum seviyesi oluşmasını tetiklemiş. Lazer kapatıldığında opak kristali de dönüşmüş.

Bu deneye göre ışık sadece kristalin içine hapsedilmiyor aynı zamanda dışarıya sıçrayamıyor. Başka bir değişle ışık “durdurulabiliyor”.

Bu video ışığın durdurulma videosu olmasada ışık saniyenin birkaç trilyonda biri kadar bir yavaşlıkta gösteriliyor. Videonun tamamını izlemenizi tavsiye ederim.

Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
 
  • Beğen
Tepkiler: gonyalı ve bilisimler


Üst Alt