iPhone Uygulama Geliştirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
pLay4wiN

pLay4wiN

Üye
    Konu Sahibi
iPhone Uygulama Geliştirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Öncelikle bu dökümanı izmiremo adlı kullanıcının açtığı şu konu üzerine hem kendisi (izmiremo) hem de ihtiyacı olan ve iPhone uygulaması yazmak/geliştirmek isteyen diğer herkesi detaylı olarak bilgilendirmek adına hazırladım.

iPhone uygulamaları Objective-C adı verilen nesneye yönelik (object oriented) bir programlama dili ile yazılır. İsminden de anlaşılabileceği gibi bir C varyasyonu olmasına rağmen dilin sözdizimi ve dilbilgisi kuralları daha çok Smalltalk dilini anımsatmaktadır. Bu esnada yine bir diğer C programlama dili varyasyonu olan C++’ın akıllara gelmesi kaçınılmazdır. Zira C++ da nesneye yönelik bir programlama dilidir ama Objective-C’nin ne köken olarak da dil kuralları olarak C++ ile bir akrabalığı mevcut değildir. Tek ortak noktaları kuzenleri olan C dilidir. :)

iPhone SDK ile program yazmak için bazı temel bilgilere sahip olunması gerektiğini tahmin edebiliyorsunuzdur umarım. Bunun için öncelikle kişinin encapsulation, inheritance, polymorphism gibi nesneye yönelik programlama dili metodolojilerine hakim olması gerekmektedir. Nesneye yönelik programlama dünyasına Objective-C ile girmek mümkün olsa da bu alanda kaynaklar Java, C++, C# gibi muadillerine göre daha az olduğu için benzer dillerden bir tanesine hakim olduktan sonra Objective-C'ye geçiş yapmak sizin için daha kolay olacaktır.

Donanım olarak uygulama geliştirecek kişinin "Intel (R) işlemcili" bir Mac bilgisayara ihtiyacı olacaktır. Teorikte bir Mac'e sahip olmak bir zorunluluk olmamakla birlikte, pratikte doğaüstü programlama yetenekleriniz yoksa Apple'ın sunduğu araçlar ile geliştirme yapmaya fazlasıyla ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin; yazmış olduğunuz uygulamanın RAM kullanımını izlemek için telefonununuzu bilgisayara bağlayıp tek tuşa basarak debugging (hata ayıklama) yapabilme olanağına sahip olacaksınız. Eğer ki ekonomik durumunuz bir Mac almaya elvermiyorsa ve bu konuda gerçekten azimli iseniz, her ikisi de ücretsiz yazılımlar olan Eclipse ( ) ve Linux üzerinde yazılım geliştirme ile ilgili dokümanlara Google üzerinde arama yaparak ulaşabilirsiniz.

"Satın aldığım Mac, illa ki Intel (R) işlemcili mi olmalıdır?" Derseniz şunu söyleyebilirim...;

iPhone SDK adını verdiğimiz yazılım geliştirme kütüphanesi ve araçları sadece Intel (R) işlemcili makineler üzerinde çalışmaktadır. Bu nedenle eski nesil G5, G4 gibi işlemcili Mac'ler üzerinde yazılım geliştirmeye çalışmak teorikte imkansız olmamakla birlikte, herhangi bir Windows PC veya Linux üzerinde yazılım geliştirmeye çalışmaktan farksız olacaktır.


Umarım bilgilenmek isteyen herkes için faydalı bir döküman olmuştur. İyi forumlar...
 
  • Beğen
Tepkiler: palaska2525, adigeari, johnny_bravo ve 2 diğerleri
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt