iPhone 3GS, iPhone 3G’ye göre daha fazla özellikle donatılmış bir cihaz. Ancak ben burada sadece 3G’den farklı olan özelliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle, versiyona eklenen “S” harfi ile başlayalım. S harfinin anlamı Speed yani Hız oluyor. Buna en büyük etken ise iPhone 3GS’e eklenen çift çekirdekli işlemci. Çift çekirdekli işlemci ile uzun olan açılma ve kapama süreleri yarıya kadar indirilmiş. Standart özelliklerdeki bir iPhone 3GS ortalama 19-20 saniye içerisinde açılış işlemini bitiriyor.
Cep telefonlarına son 5 yılda eklenmeye başlanan kameralara gelelim şimdi. iPhone 3GS’in 3.2 Megapiksellik otomatik odaklanmaya sahip bir kamerası var. Bu kamera ile aynı zamanda video çekimi de yapabiliyorsunuz. Ek olarak, kamera fonksiyonu açıkken (fotoğraf veya video modu fark etmez) ekranda dokunduğunuz alana odaklanma yapılıyor. Böylece bir nebze de olsa profesyonel bir çekim yapılmış oluyor. Kameraya eklenen bir diğer özellik ise video çekimi yapıldıktan sonra iPhone 3GS içerisinde gelen bir yazılım sayesinde, çektiğiniz videoları düzenleyebiliyorsunuz.
Voice Control olarak tanımlanan bir özelliği de iPhone 3GS’e sesle komut verebilme yazılımı. Yazılımı açıyorsunuz, iPhone’da yapmak istediğiniz herhangi bir şeyi İngilizce olarak söylüyorsunuz ve sesiniz iPhone tarafından algılanarak bu işlemi yapabiliyorsunuz.
Dijital pusula alışık olmadığımız bir teknoloji. iPhone 2G ve 3G kullanılan navigasyon yazılımı ile ortak çalışan bu özellik ile sadece 1 dokunuşla coğrafi yönünüzü bulabiliyorsunuz. Pusulanın hemen altında ise uluslararası kullanılan coğrafi koordinatlar ile tam olarak dünyanın hangi noktasında olduğunuzu görebiliyorsunuz. iPhone 3GS’in içerisinde beni en çok şaşırtan özellik bu oldu.
Geldik 3G özelliklerine. En önemli farklardan birisi bu. Normal bir kullanıcının farkedemeyeceği ancak daha kapsamlı kullanıcıların işinize yarayacak bir özelliği açıklıyorum. iPhone 3GS içerisinde 7.2 Mbps HSDPA teknolojisi kullanılmış. Böylece iPhone 3G’ye göre daha hızlı bir internet deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
--------------- Ekleme ---------------
Kısaca ;
iPhone 3GS ile iPhone 3G arasındaki farklılıklar ;
Çift çekirdek işlemci
3.2 Megapiksel kamera
Sesle kontrol
Dijital pusula
7.2 Mbps HSDPA
Çok az bir miktar uzun pil ömrü. (Yazmaya değer bulmadım. Bazı hizmetlerin kullanımında size ek olarak 2-3 saat ekliyor.)